Menu

Freeheld (2015)

Policajka iz New Jerseyja mora se izboriti za svoju mirovinu nakon što joj dijagnostriciraju smrtonosni rak.

  U kinima

Hrvatska27.04.2017.

  Ocjena

 Freeheld
(2015) on IMDb

  Trajanje

1h 43min

  Zemlja / jezik

SAD / engleski

  Klasifikacija

  Režija

Peter Sollett

  Scenarij

Ron Nyswaner

  Produkcija

Kelly Bush Novak
Hilary Davis
Adam Del Deo
Richard Fischoff
Julie Goldstein
Lisa G. Hannusch
Tom Harberd
William Hernstadt
Phil Hunt
Stephen Kelliher
Taylor Latham
Robert Patrick Malkassian
Kristy Maurer
Duncan Montgomery
Ellen Page
Julie Parker Benello
Jessica Pressman
Compton Ross
Elliot Ross
Fenella Ross
Tiller Russell
Natalia Saenz
Robert Salerno
Greg Schenz
Jack Selby
Michael Shamberg
Stacey Sher
Ameet Shukla
Kristina Sorensen
James D. Stern
Scott G. Stone
Cynthia Wade

  Glazba

Johnny Marr
Hans Zimmer

  Kinematografija

Maryse Alberti
  Sinopsis

Uspješna i dekorirana policijska detektivka iz New Jerseyja, Laurel Hester (Juliane Moore) saznaje da boluje od raka i želi svoju teško zarađenu mirovinu osigurati svojoj kućnoj partnerici Stacie Andree (Ellen Page). No, mjerodavne lokalne vlasti odluče ih spriječiti u tome da provedu svoju zamisao u realnost. Tvrdoglavi detektive Dane Wells (Michael Shannon) i aktivist Steven Goldstein (Steve Carell) staju na stranu Laurel i Stacie, te okupe policajce i obične građane kako bi ih podržali u borbi za jednakost.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Julianne Moore Laurel Hester
Ellen Page Stacie Andree
Michael Shannon Dane Wells
Steve Carell Steven Goldstein
Luke Grimes Todd Belkin
Gabriel Luna Quesada
Anthony DeSando Toohey
Skipp Sudduth Chief Reynolds
Josh Charles Bryan Kelder
Kevin O'Rourke Dan Wickery
  Recenzija

Odlična glumačka postava sa čak tri oskarom nagrađena glumca u ovom filmu pokušali su što bolje nekako uzdignuti prilično loš scenarij, no to je možda ipak bilo previše za tražiti čak i od njih. “Freeheld” se definitivno muči sa mnogim svojim aspektima, što je velika šteta jer je izvorna priča veoma vrijedna ekranizacije i izuzetno motivirajuća – policajcka iz New Jerseyja oboli od smrtonosnog raka, te se bori kako bi svoju mirovinu ostavila istospolnoj partnerici.

Redatelj Peter Sollett obožava očite vizualne geste, koji uključuju i frizuru u stilu Farah Fawcett na Juliane Moore, koja nas uvodi u krimi dramu u kojoj Laurel Hester (Juliane Moore) i njen partner Dane Wells (Michael Shannon) pokušavaju raskrinkati lokalni prsten droge. Tada saznajemo kako je Hester veoma privatna žena koja od svih taji svoju seksualnu orijentaciju – dovoljno je teško biti žena policajka, a kamoli još da svi saznaju kako je i gay. Nakon toga, film lagano prelazi u romantičnu dramu kada Laurel upozna Stacie Andree (Ellen Page), a one se odluče stupiti u vezu i useliti zajedno.

Prilično brzo nakon toga, film pak postaje melankolična drama, kada Laurel saznaje da ima smrtonosni rak. Kao što biste to mogli očekivati od glumice koja je dobila Oscara glumeći fenomenalno ženu koja pati od Alzheimerove bolesti, Moore je svoju ulogu i ovdje odradial perfektno. Nažalost, Page nije imala dovoljno dobar materijal – cijela priča je posvećena njenoj partnerici – a nedostatak kemije znači da nikada nećemo dobiti pravi uvid u kompleksnost njihove veze i poneku dodatnu, dublju emociju.

Priča nedugo zatom postaje još i lošija, kada Laurel i Stacie odjednom postanu nebitne, a Dane postaje tihi junak koji je spreman da ga njegovi kolege kritiziraju i ismijavaju, samo kako bi svojoj najboljoj prijateljici i partnerici donio pravdu u život. No, on ipak ima nekakvu svrhu u priči, što nažalost ne možemo reći za Stevea Carella kojeg bismo jednostavno opisali kao glasnog gay židova – a za kojeg nikada tokom trajanja filma nismo bili sigurni trudi li se biti smiješan ili ne.

“Freeheld” je veoma intimna priča o dvije veoma privatne žene koje su u jednom trenutku odlučile kako je vrijeme da se izbore za svoja prava. Nažalost, scenarij ovog filma previše se zapleo u politiku čitave situacije, a iako nam je Juliane Moore pružila izuzetno emotivan svršetak, jednsotavno nismo imali priliku bolje i dublje upoznati nju i Stacie, te njihovu veoma inspirativnu vezu.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Drame Ratni Kriminalistički Romantični Povijesni Biografije
Sortiraj