Menu

All the Way (2016)

Film o burnoj prvoj godini mandata Lyndona B. Johnsona dok polaže zakletvu za svoj prvi puni predsjednički mandat nakon atentata na američkog predsjednika Kennedyja.

  Ocjena

 All the Way
(2016) on IMDb

  Trajanje

2h 12min

  Zemlja / jezik

SAD / engleski

  Klasifikacija

  Režija

Jay Roach

  Scenarij

Robert Schenkkan

  Produkcija

Bryan Cranston
James Degus
Justin Falvey
Scott Ferguson
Darryl Frank
Michelle Graham
Jeffrey Richards
Jay Roach
Robert Schenkkan
Steven Spielberg

  Glazba

James Newton Howard

  Kinematografija

Jim Denault
  Sinopsis

Dana 22.11.1963. američki predsjednik John F Kennedy upravo je ubijen, a njegovo mjesto preuzima predsjednik Lyndon Johnson. Jedna od prvi stvari koju odlučuje napraviti jest potvrditi naum američke vlade da plasira „Civil Rights Act“. Ovaj zakon je započet za veijeme JFK-a, te daje ljudima svih vjera i rasa ista prava, uključujući pravo glasanja, pristup formalnoj edukaciji, te pristup javnim ustanovama. No, Johnson će se suočiti sa velikom opozicijom prilikom pokušavanja realizacije ovog zakona, a posebice unutar svoje vlastite stranke. On će sada morati iskoristiti svu svoju pamet i mudrost kako bi ga uspio primijeniti i zauvijek promijeniti živote milijuna američkih građana.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Bryan Cranston Lyndon B. Johnson
Anthony Mackie Martin Luther King
Bradley Whitford Hubert Humphrey
Melissa Leo Lady Bird Johnson
Stephen Root J. Edgar Hoover
Ray Wise Everett Dirksen
Frank Langella Sen. Richard Russell
Ethan Phillips Joe Alsop
Joe Morton Roy Wilkins
Toby Huss Governor Johnson
  Recenzija

„Do kraja sa LBJ“ bio je Johnsonov slogan za kampanju i većinska inspiracija za naslov ovog filma, dramu koja priča priču o „slučajnom“ predsjedniku koji je u ured došao nakon ubojstva JFK-a. To su bila veoma burna vremena, stoga nije bilo nimalo vremena da se Johnson odmori i zagrije predsjednički stolac. Odmah nakon dolaska u Bijelu kuću, on se morao suočiti sa eskalirajućim ratom u Vijetnamu, dok je s druge strane pokušavao plasirati Civil Rights Act pod pristikom Martina Luthera Kinga.

Napetost je proizlazila iz Johnsonove interesantne pozicije – on je bio rastrgan između liberala i tradicionalista, između modernih struja koje su prevladavale i onih starih koje su ga i dovele u ured. Sve skupa, to je bila jedna velika političko-gladijatorska bitka. U ovom filmu, predsjednika Johnsona glumi Bryan Cranston, koji odrađuje veoma dobar posao. Iako je konstantno u konfliktu i nipošto ga ne bismo nazvali svecem, on ipak pokazuje i svoju osjećajnu stranu, koja će ga voditi kroz opaki svijet politike. Ovo je Johnson koji nije politički korektan, no veoma je odlučan u tome da svaka rasa ima svoja puna prava.

Film je također i veoma trezvena lekcija o vrstama argumenata i debatama koje se koriste protiv Civil Rights Acta, koje možemo pronaći i dan danas u trenutnim raspravama oko LGBT pokreta – anti-federalizam i strah od gubitka moći, stres političkih stranaka, te prioritiziranje prava vlasnika velikih poduzeća. Tada, kao i danas, mnogi ljudi koji su vodili ovakve svađe, radili su to kako bi sakrili one mnogo jednostavnije motive – netolerantnost i strah. Mnogi od argumenata koji su bačeni na Civil Rights Bill tokom sesija kongresa zasigurno će odjeknuti kod svih onih koji su frustrirani sa modernim pokušajima da se odbiju LGBT prava, pa čak i kontinuirane kampanje protiv nebijelačkih rasa.

„All The Way“ je prvenstveno teška lekcija o cijeni i muci koju treba platiti za napredak u američkoj demokraciji, te nemogućnosti činjenice da postoji predsjednik „dobričina“. On je također i ilustracija toga koliko se puno i koliko malo toga promjenilo u posljednjih 50 godina. Iako su se neki teatralni detalji izgubili u ekranizaciji, poput Johnsonovih monologa, čovjek u centru priče svejedno je veoma karizmatičan. Uz odlične sporedne glumce Langellu, Mackie, Lea i Whitforda, ova političko-socijalna drama gotov je savršeni primjerak post-Kennedyjevske ere.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Drame Trileri Biografije Komedije Romantični Sport
Sortiraj