Menu

Young Adult (2011)

Ubrzo nakon svog razvoda, spisateljica fikcije vraća se u svoj maleni rodni gradić, te pokušava ponovno pokrenuti romantičnu vezu sa svojim bivšim koji je sada sretno oženjen i ima novorođenu kćer.

  Ocjena

 Young Adult
(2011) on IMDb

  Trajanje

1h 34min

  Zemlja / jezik

SAD / engleski

  Klasifikacija

  Režija

Jason Reitman

  Scenarij

Diablo Cody

  Produkcija

Brian Bell
Jason Blumenfeld
Diablo Cody
Helen Estabrook
Lianne Halfon
Nathan Kahane
Beth Kono
Kelli Konop
Mary Lee
John Malkovich
Mason Novick
Steven Rales
Jason Reitman
Russell Smith
Charlize Theron

  Glazba

Rolfe Kent

  Kinematografija

Eric Steelberg
  Sinopsis

37-godišnja Mavis Gary naizgled ne može postići potpunu sreću u životu. Ona iza sebe ima neuspjeli brak, a pred sobom nema nikakvu romansu. Ona je nekreditirana autorica nekoliko young adult knjiga, koje su upravo otkazane zbog loše prodaje. No, kada sazna da su njen bivši dečko i njegova žena upravo dobili svoje prvo dijete, ona to shvati kao znak da su ona i njen bivši suđeni biti jedno s drugim. Stoga odlazi nazad u svoj maleni rodni gradić u Minnesoti kako bi ponovno osvojila Buddyja i otela njegovoj ženi. No, tamo ponovno susretne i svog starog prijatelja Matta Freehaufa, koji je sada invalid zbog batina koje je zadobio u srednjoj školi. Mavis i Matt počinju se sve više zbližavati, no naposlijetku Mavis će morati odabrati između njega ili Buddyja, što neće biti nimalo lako.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Charlize Theron Mavis Gary
Patton Oswalt Matt Freehauf
Patrick Wilson Buddy Slade
Elizabeth Reaser Beth Slade
Collette Wolfe Sandra Freehauf
Jill Eikenberry Hedda Gary
Richard Bekins David Gary
Mary Beth Hurt Jan
Kate Nowlin Mary Ellen Trantowski
Jenny Dare Paulin Nipple Confusion Bassist
  Recenzija

Charlize Theron je kucajuće crno srce ove odlične tragikomedije u kojoj nekoć slavna maturantska princeza, a sada beživotna i nesretna autorica teen romana, odlazi nazad u svoje “selo malo” sa paklenim planom. Ona želi ponovno osvojiti svoju srednješkolsku ljubav, dragog ali sada zauzetog (oženjenog) Buddyja Sladea, nakon što u inbox dobije sliku njegove bebe.

Kao što smo i mogli očekivati od scenarista Diabla Codyja, ovo je film veoma posvećen istini, a kratak sa osjećajnim scenama. Neko manje putovanje u delikventnost moglo je biti dovoljno kako bi Mavis uživala u svojoj djetinjastoj gluposti, prije nego što napokon odraste i postane odgovorna u posljednjem činu filma. No, nasreću, Codyjeva skripta nije neka trećerazredna priča. Mavis ne odraste, te na kraju filma ne doživi apsolutno nikakvo prosvjetljenje. Scene koje vam opisuju kako bi život trebao izgledati, a koje nemaju apsolutno nikakve veze sa vašim životima i životima bilo kog drugog koga poznajete, ne postoje u ovom filmu. Ovo je mnogo više antropološki film, nego što je inspirativan.

Gledateljima je od samog početka jasno da je Mavisina avantura započela zbog nečeg drugog, a ne samo radi obične nostalgije. Ovo je lik koji nikada nije više od pola dana udaljen od potpune alkoholiziranosti, koji anksiozno čupa kosu iz svoje glave. Njen život pun je nedostatnih zamjena – maleni pas umjesto bebe, jednostavni i bajkoviti život autorice teen romana umjesto kompliciranog života odraslih osoba koje stalno moraju za nešto biti odgovorne. Čak i njena omiljena pjesma pomno je odabrana. Negdje u svemu tome krije se sama srž njenog odnosa sa Buddyjem i djevojka koja je nekoć bila.

Theron je naravno odlična u ulozi izgubljene i usamljene Mavis. Ona je istovremeno cinična i srcedrapajuća u ulozi žene koja je gorjela najblistavijim svjetlom u svojim tinejdžerskim godinama, a nakon toga se sve više počela gasiti – možda zbog loše sreće, možda zbog toga što je sabotirala samu sebe. Charlize Theron dobila je odličnog partnera u obliku Pattona Oswalda, koji glumi “debelog štrebera”, koji će uspjeti ostvariti svoju davnu fantaziju iz prošlosti. Spoznaja da ova dva lika imaju više zajedničkog nego što se čini na prvi pogled uistinu je dobra poruka za sve debele štrebere svijeta, a i jednostavno je nešto iskreno i realno. Sve u svemu, ovo je jedan odličan film, kojeg će zasigurno objeručke prihvatiti svi tridesetineštogodišnjaci koji će se moći poistovjetiti sa ovim likovima.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Komedije Drame Kriminalistički Trileri Preporuke Romantični Horori
Sortiraj