Menu

The Perfect Family (2011)

Pobožna katolkinja, majka i žena, biva nominirana za najprestižniju crkvenu nagradu. Iz tog razloga, ona odluči svima pokazati kako ona ima “savršenu” obitelj, odbijajući ih prihvatiti onakvima kakvi jesu.

  Ocjena

 The Perfect Family
(2011) on IMDb

  Trajanje

1h 24min

  Zemlja / jezik

SAD / engleski

  Klasifikacija

  Režija

Anne Renton

  Scenarij

Paula Goldberg
Claire V. Riley

  Produkcija

Connie Cummings
Jennifer Dubin
Merrilee Holt
Cora Olson
Anne Renton
Kathleen Turner

  Glazba

Andrew Kaiser

  Kinematografija

Andre Lascaris
  Sinopsis

Eileen Cleary upravo je nominirana za nagradu Katoličke žene godine, no upravo tada njena obitelj odluči sve upropastiti. Tokom večere, ona otkrije da njen sin planira napustiti svoju ženu i djecu zbog lokalne kozmetičarke, njena kćer je 5 mjeseci trudna i planira se vjenčati za svoju djevojku. Očajna na dobije nagradu, Eileen ubrzo dolazi u veliki konflikt između sramote prisutne u njenoj obitelji i želje da ipak postupi ispravno i bude uz njih. No, ona se ne može odlučiti za niti jedan od ta dva pristupa, te se njena obitelj počinje raspadati, a naposlijetku i njen vlastiti muž počne prijetiti odlaskom. Hoće li u konačnici Eileen ipak uspjeti dokazati kako je žena koja zaslužuje i nagradu i svoju obitelj?
  Trailer

  Glumac   Uloga
Emily Deschanel Shannon Cleary
Jason Ritter Frank Cleary Jr.
Kathleen Turner Eileen Cleary
Richard Chamberlain Monsignor Murphy
Elizabeth Peña Christina Rayes
Sharon Lawrence Agnes Dunn
Michael McGrady Frank Cleary
Kristen Dalton Theresa Henessy
Laura Cerón Carmelita
June Squibb Mrs. Punch
  Recenzija

Sa iznimkom filmova koji su namijenjeni kršćanskoj publici, Hollywood generalno izbjegava religiju gdje god je to moguće. “The Perfect Family”, slatka i dirljiva indie komedija-drama, ove teme se bez problema prima objeručke bez da u tome ikoga vrijeđa ili odstranjuje. Katheleen Turner glumi Eilieen Cleary, srednjevječnu ženu i majku dvoje odrasle djece koja je većinu svog života posvetila katoličkoj crkvi. Kao nagradu za njenu predanost, Crkva ju odluči nominirati za nagradu “Katoličke žene godine”, što ju ispuni srećom i ponosom.

Ona želi dobiti nagradu, no boji se da će ju njena pomalo disfunkcionalna obitelj spriječiti u tome. Njen muž Frank (Michael McGrady) je bivši alkoholičar, kćer Shannon (Emily Deschanel) je trudna i homoseksualka, a sin Frank Jr. (Jason Ritter) upravo je napustio svoju ženu zbog neke druge. Dok Eileen pokušava prisiliti svoju obitelj da se ponašaju normalnu, njena dugogodišnja protivnica Agnes (Sharon Lawrence) – koja je također nominirana – pokušava svaku manu njene obitelji iskoristiti u svoju korist.

Priča ovog filma naizgled zvuči kao zloćudna komedija u kojoj jedna osoba ne želi priznati istinu o svojoj obitelji, no to ipak nije smjer za kojeg su se redateljica Anne Renton i njeni scenaristi odlučili. Oni nemaju problema s time da pokažu najgore osobine Eileen, no također joj daju i mnogo snage i dostojanstva – ona je dobra osoba koja pokušava živjeti svoj život onako kako ona smatra da je ispravno. Ovaj film nimalo se ne izruguje njenoj vjeri, već pokušava reći da ona treba spoznati da dogmatični pristupi životu često nisu dovoljni kako bi se suočili sa prljavom istinom.

Turner već dugo vremena nije glumila u ovako dubokoj ulozi, te ju je uistinu užitak vidjeti u takvom nečem. Navikli smo gledati ju kako glumi glamurozne likove, no njena snaga leži upravo u ovakvim svakodnevnim, dosadnim likovima. Eileen je puna tjeskobe, te uvijek pokušava ispuniti svoja i tuđa očekivanja. Ona se nikad ne može opustiti jer si život uvijek napuni raznim sitnim obvezama koje ju sprečavaju da se suoči i pomiri sa istinom koja se odvija oko nje. Turner pruža veoma prirodan nastup, bez imalo preuveličavanja. A i ostatak glumačke ekipe, posebice McGrady, daju joj dobar oslonac.

“The Perfect Family” uspijeva održati veoma težak ton – jedan krivi potez i cijeli film mogao je postati zloćudna komedija koja se sprda sa religijom i odbija sve one koji vjeruju u Boga. Srećom, ovaj film nema niti jednu lošu scenu, a glumci i filmska ekipa niti u jednom trenutku ne zaboravljaju o čemu se u filmu zparavo radi – o moći vjere, koja dolazi u raznim oblicima.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Komedije Drame Akcije Avanture
Sortiraj