Menu

War of the Worlds (2005)

Zemlja je napadnuta od strane aliena a priča prati jednu obitelj čiji se pojedinci bore za svoje živote.

  Ocjena

 War of the Worlds
(2005) on IMDb

  Trajanje

1h 56 min

  Zemlja / jezik

SAD / engleski

  Klasifikacija

  Redatelj

Steven Spielberg

  Scenarij

Josh Friedman
David Koepp
H.G. Wells

  Produkcija

Damian Collier
Kathleen Kennedy
Paula Wagner
Colin Wilson

  Glazba

John Williams

  Kinematografija

Janusz Kaminski
  Sinopsis

Ray Ferrier (Tom Cruise) je rastavljeni lučki radnik i nimalo savršen otac. Kada njegova bivša žena i njen novi muž odbace njegovog sina tinejdžera Robbieja i mladu kćerku Rachel na vikend posjetu, neobična i jaka oluja munja odjednom se stvori oko njih. Ono što slijedi je nevjerojatna bitka za budućnost ljudske rase, gledana kroz oči jedne američke obitelji koja se bori da bi preživjela u ovoj modernoj adaptaciji klasičnog sci-fi trilera H.G. Wellsa.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Tom Cruise Ray Ferrier
Dakota Fanning Rachel Ferrier
Miranda Otto Mary Ann
Justin Chatwin Robbie
Tim Robbins Harlan Ogilvy
Rick Gonzalez Vincent
Yul Vazquez Julio
Lenny Venito Manny the Mechanic
Lisa Ann Walter Bartender
Ann Robinson Grandmother
  Recenzija

U kulturi gdje je pojam horor filma počeo značiti samo tone krvi i mesa, pristup Stevena Spielberga je dašak svježeg zraka – većinu ovog filma bit ćete prestrašeni, no kada film završi shvatiti ćete da niste vidjeli gotovo nimalo krvi i niti jedno raskomadano tijelo. Spielberg je uistinu fantastičan redatelj, a ovaj film samo je jedan od mnogih primjera njegove sposobnosti da odlično ispriča uzbudljive i tehnički superiorne avanture.

Scenarij, napisan od strane Josha Friedmana i Davida Koeppa, napravio je veoma hrabru odluku, koja je najjači adut ovog filma – sve što se događa u filmu gledamo iz Rayeve perspektive. Nema niti jedna scena u filmu koja se odvija bez njega. Dok ostali filmovi ovog tipa često imaju više radnji, te više likova koji se prije ili poslije međusobno isprepletnu, ovaj film fokusira se samo na Raya i njegovu djecu. Vidimo samo ono što oni vide, znamo samo što oni znaju, te se osjećamo jednako izgubljeno kao i oni.

Što se glumaca tiče, većina ih je odradila veoma dobar posao. Nekima će možda smetati Dakota Fanning u ulozi Rachel, koja je pola vremena mnogo pametnija nego što bi trebala biti u svojoj dobi, dok je drugu polovicu vremena samo vrišteća curica. Tom Cruise je veoma dobar, te se jasno vidi da se uvijek jako trudi, a to je naravno dobra stvar. Također veoma dobro integrira fraze u scene, bez da se doimaju otrcanim ili neprikladnim.

Jedina stvar protiv koje film nije mogao napraviti ništa jest njegov izvorni materijal. Wellsova priča ima veoma anti-klimaktičnu završnicu, a Spielberg ju je zadržao. No, unatoč tome, film je veoma dobar spoj realizma i zabave, a Spielbergova ljubav prema dobroj priči, po kojoj je dobro poznat, jasno je demonstrirana i u ovom filmu, kojeg bismo definitivno preporučili svima koji žele odličan spektakl.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
SF-ovi Drame Serije Akcije Animirani Avanture Sinkronizirani crtići Trileri Romantični Komedije Kriminalistički Fantazije
Sortiraj