Menu

Sahara (2005)

Profesionalni istražitelj Dirk Pitt odlazi na avanturu u Afriku gdje vjeruje kako će pronaći ostatke podmornice iz američkog građanskog rata. Tamo upoznaje i liječnicu Evu Rojas koja je također na svojoj misiji kako bi otkrila uzročnike nove vrste kuge u Maliju.

  Ocjena

 Sahara
(2005) on IMDb

  Trajanje

2h 4 min

  Zemlja / jezik

SAD / engleski

  Klasifikacija

  Režija

Breck Eisner

  Scenarij

Clive Cussler
Thomas Dean Donnelly
Joshua Oppenheimer
John C. Richards
James V. Hart

  Produkcija

Mark Albela
Stephanie Austin
Howard Baldwin
Karen Elise Baldwin
David Barron
William H. Brown
Gus Gustawes
William J. Immerman
Lis Kern
Matthew McConaughey
Henning Molfenter
Nick Morton
Mace Neufeld
Denise O’Dell
Mike Phillips
Thierry Potok
Andrew Reif
Vicki Dee Rock
Scott Thaler
Chris Thompson

  Glazba

Clint Mansell

  Kinematografija

Seamus McGarvey
  Sinopsis

Istražitelj i bivši marinac Dirk Pitt i njegov humoristični prijatelj Al Giordino kreću na avnaturu života u kojoj traže izgubljeni brod iz doba Građanskog rata poznat pod imenom „Brod smrti“, koji čuva tajni teret i nalazi se negdje u pustinji zapadne Afrike. No, na svom putu nalete na predivnu i briljantnu znanstvenicu UN-a, Dr. Evu Rojas, koju progoni okrutni diktator. Ona vjeruje da tajno blago ima konekciju sa mnogo većim problemom koji prijeti cijelom svijetu. Tražeći brod za koji se smatra da ne postoji, Dirk, Al i Eva moraju se osloniti na svoje vještine i hrabrost kako bi nadmudrili opasnosti, preživjeli i riješili misterij.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Matthew McConaughey Dirk Pitt
Steve Zahn Al Giordino
Penélope Cruz Eva Rojas
William H. Macy Admiral Jim Sandecker
Rainn Wilson Rudi Gunn
Delroy Lindo Carl
Lambert Wilson Yves Massarde
Lennie James General Zateb Kazim
Robert Cavanah Captain Tombs
Jude Akuwudike Imam
  Recenzija

Temeljen na jednom dijelu serijala romana Clivea Cusselera o njegovom junaku Dirku Pittu, „Sahara“ je bogata, uzbudljiva avantura sa entuzijastičnim glumcima, dramatičnim lokacijama i uzbudljivim akcijskim sekvencama. Iako neće zauvijek promjeniti ovaj žanr, uspijeva pronaći dovoljno stila i humora koji žele svi ljubtelji avanturističkih filmova.

Odlični glumci pružaju veoma dobru atmosferu koja inače nedostaje ovakvim filmovima. Zahn je briljantan u ulozi humorističnog partnera, a također uspijeva zablistati u svakoj akcijskoj sceni, gdje prikazuje strah i humor koji su potrebni kako bi se prizemljila ovakva priča. Penelope Cruz je veoma dobra, bez ikakvih oklijevanja koje bismo očekivali s obzirom na njene umjetničke filmove od prije. A Matthew McConaughey uspio je pronaći finu ravnotežu između akcije i parodije, te je čak i sam odradio neke scene akcije, bez pomoći kaskadera.

Film je uspio sačuvati dovoljno originalnog materijala da fanove zadrži sretnima. To je rezultat činjenice da je autor romana Cussler tužio studio kada mu se nije svidjela prva verzija skripte. Nakon što je dobio tužbu, pobrinuo se da film bude točno onakav kakvog ga on želi, no vjerojatno je ipak morao pristati na neke kompromise, jer je mnogo inteligentnog, znanstvenog dijaloga ostalo zamijenjeno eksplozijama i krupnim planovima McConaugheyevog lica.

Lako bi bilo sitničariti oko ovog filma i njegovih recikliranih akcijskih klišeja, dosadne rock glazbe, te često veoma sličnih scena borbi. No, oni koji žele biti dobro zabavljeni, moći će bez problema uživati u ovoj gipkoj, smiješnoj i uzbudljivoj avanturi koja ih neće gledati sa visoka. Iako nije novi Indiana Jones, već prije malo bolja „Mumija“, ovaj film pružit će ljubiteljima avanture veoma dobru poslasticu.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Komedije Romantični Preporuke Akcije Trileri Fantazije Kriminalistički Avanture
Sortiraj