Menu

Viking (2016)

Mjesto Kievan Rus u kasnom 10. stoljeću. Nakon smrti svog oca, mladi vikinški princ Vladimir od Novgoroda biva prisljen otići u azil koji se nalazi na drugoj strani zamrznutog mora.

  U kinima

Srbija23.03.2017.

  Ocjena

 Viking
(2016) on IMDb

  Trajanje

2h 13min

  Zemlja / jezik

SAD / engleski

  Klasifikacija

  Režija

Andrey Kravchuk

  Scenarij

Andrey Kravchuk
Andrey Rubanov
Viktor Smirnov

  Produkcija

Konstantin Ernst
Antoliy Maksimov
Leonid Vereshchagin

  Glazba

Dean Valentine

  Kinematografija

Igor Grinyakin
  Sinopsis

Mjesto Kievan Rus u kasnom 10. stoljeću. Nakon smrti svog oca, Svyatoslava I., vladara Kievan Rusa, mladi vikinški princ Vladimir od Novgoroda (Danila Kozlovsky) biva prisiljen otići u azil koji se nalazi na drugoj strani zamrznutog mora, kako bi pobjegao od svog izdajničkog brata Yropolka (Aleksandr Ustyugov), koji je ubio svog vlastitog brata Olega (Kirill Pletnyov) i osvojio vikinški teritorij Kievan Rusa. Stari ratnik Sveneld (Maksim Sukhanov) uvjeri vladimira da formira svoju vlastitu vojsku, u nadi da će uspjeti oteti Novgorod Yropolku i naposlijetku se suočiti sa moćnom bizantskom silom.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Anton Adasinsky Vokhv
Aleksandr Armer Ulvar
Vilen Babichev Viking Khevdinga
Rostislav Bershauer Blud
Aleksandra Bortich Rogneda
Pierre Bourel Komandir
Vladimir Butenko Viking Khevdinga
Sergey Cherdantsev Druzhinnik knyazya Vladimira
Pawel Delag Anastas
Aleksey Demidov Samokha
  Recenzija

Svima koji se odluče pogledati ovaj film, prvo preporučujemo da pogledaju barem kratki članak na Wikipediji o tome tko je zapravo bio Novgorodski princ Vladimir Svyatoslavovich. To će vam barem malo pomoći da dobijete nešto dodatno gledajući ovaj film – ne zato što je film sam po sebi “teažak”, jer to nije – već zato što obuhvaća ogroman vremenski period, a stiskanje jednog cijelog desetljeća u samo dva sata neizbježno dovodi do fragmentacije povijesti.

Ipak, ako i niste upoznati sa povijesnim činjenicama, nema razloga zašto ne biste mogli uživati u ovom filmu. Možda će vam čak biti i zanimljivije gledati Vladimira, kao dvosmislenog lika, kojeg glumi odlični ruski glumac Danila Kozlovsky. On je u ovoj ulozi nevjerojatno dobar, te se nije nimalo libio svojem povijesnom heroju dodati i neke prilično brutalne osobine, poput želje za silovanjem i sličnog. Osim toga, Vladimir je bio kopile. Kako već i znamo iz slučaja Jona Snowa u “Igri prijestolja”, takav status junaka čini još dražim gledateljima, te doprinosi njegovoj tragediji i šarmu. A ako gledate njegov lik, znajući prethodno da je on budući vladar ruskog naroda, priča o njegovom usponu činit će vam se mnogo šarolikija i vedrija, iako pomalo idealizirana od strane redatelja i scenarista.

Što se tiče vizuala, film je uistinu veoma kvalitetan – okolina se čini prikladnom, a epske bitke prikazane su stvarno vrhunski. Jasno je da su glumci morali trpiti prilično loše uvjete, glumeći u oklopima i valjajući se po blatu i vodi, te hodajući bosi. No, ta autentičnost uvelike je pridonijela kvaliteti konačnog proizvoda, koji se stvarno doima brutalan. Ipak, žao nam je što su ženski likovi, čak i oni glavni, stavljeni u samu pozadinu, pogotovo lik kojeg glumi Khodchenkova koja je odlična glumica.

Osim toga, još jedan nedostatak filma je i ubrzani proces transformacije Vladimira od barbara do “čistunca”. Jasno je da film nije imao dovoljno vremena kako bi ovaj proces prikazao prikladno, no ipak smatramo da je moglo biti bolje. No, unatoč tome, ovo je jedan od najboljih ruskih filmova koje smo do sada imali priliku vidjeti, te uistinu demonstrira kako Rusi znaju napraviti fantastičan povijesni film, posebice ako se radi o njihovoj veoma bogatoj povijesti. Ako ste ljubitelj “Vikinga” ili “Igre prijestolja”, ovaj film zaista bi vam mogao pružiti nešto malo drugačije, usudili bismo se reći i autentičnije.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Akcije Animirani Avanture Sinkronizirani crtići Drame Najnoviji traileri Serije Trileri Biografije Komedije
Sortiraj