Menu

The King’s Speech (2010)

Priča o britanskom kralju Georgu VI te njegovom terapeutu koji mu pomaže s njegovom govornom manom, mucanjem.

  Ocjena

 The King's Speech
(2010) on IMDb

  Trajanje

1h 58 min

  Zemlja / jezik

UK, SAD, Australija / engleski

  Klasifikacija

  Redatelj

Tom Hooper

  Scenarij

David Seidler

  Produkcija

Paul Brett
Iain Canning
Charles Dorfman
Simon Egan
Mark Foligno
Peter Heslop
Phil Hope
Geoffrey Rush
Lisbeth Savill
Emile Sherman
Deepak Sikka
Tim Smith
Gareth Unwin
Bob Weinstein
Harvey Weinstein

  Glazba

Alexandre Desplat

  Kinematografija

Danny Cohen
  Sinopsis

Ovaj film je priča o čovjeku koji je postao kralj George IV, otac kraljice Elizabete II. Nakon abdiciranja svog brata, George nevoljko preuzme tron. No, on ima govornu manu te ga smatraju nepodobnim da bude kralj. George odluči zatražiti pomoć neortodoksnog terapeuta za govor, Lionela Loguea. Kroz neočeikvane govorne vježbe, te nenadanog prijateljstva, George uspije naći svoj glas te hrabro voditi svoju zemlju kroz rat.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Colin Firth King George VI
Helena Bonham Carter Queen Elizabeth
Derek Jacobi Archbishop Cosmo Lang
Robert Portal Equerry
Richard Dixon Private Secretary
Paul Trussell Chauffeur
Adrian Scarborough BBC Radio Announcer
Andrew Havill Robert Wood
Charles Armstrong BBC Technician
Roger Hammond Dr. Blandine Bentham
  Recenzija

„The King’s Speech“ je veoma zabavan film koji dokazuje kako se odličan film može napraviti na temelju poznatih elemenata. Temeljen na istinitim događajima, on posuđuje neke elemnte iz sportskih filmova, te formulu romantičnih komedija, no na kraju ne ispada kao mješavina raznih klišeja, već inteligentna i dobro napravljena priča – obični kostur sa veoma dobrim mesom. Firth i Rush daju mu potreban humor i humanost, dok redatelj Tom Hooper ima savršeni tempo, lagan ali ne prespor, te ton, koji je ozbiljan kada je to potrebno, no nikada ne preozbiljan. Ovo je prava definicija filma kojem su ciljana publika odrasli ljudi, savršen za umišljene kritičare, kao i obične ljude.

Scene između Firtha i Rusha, koje na opće zadovoljstvo čine većinu filma, su pravi užitak. Lionelove taktike zahtijevaju određenu dozu sramoćenja, a Georgova participacija evoluira postepeno, te često smiješno. Iako ovo nije prvi film u kojem zajedno glume, njihove scene svejedno odišu velikim profesionalizmom. Način na koji se njihovo prijateljstvo razvija je suptilno, ali dirljivo.

Važnost Firthove usađene privlačnosti ne može se dovoljno istaknuti. Mnogo drugih glumaca bi Alberta učinilo prezvrckavim, preuštogljenim, ili „prekraljevskim“. No Firthova gluma i scenarij Davida Seidlera omogućava Albertu da postane u potpunosti oformljen lik s kojim se svi mogu poistovjetiti. Svi suosjećamo s njim, te želimo da uspije, a svaki njegov uspjeh doživljavamo s velikim oduševljenjem.

Povrh toga, kraljevo prijateljstvo sa govornim terapeutom dodaje ugodnu vibru starinskog sentimentaliteta i moderne muškosti (zbližavaju se dok izrađuju makete aviona). Ova dodatna dimenzija daje nam emocionalnu konekciju, bez da nas bespotrebno tjera na plač, te nam se kralj i njegov terapeut počinju činiti kao ljudi koje znamo.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Akcije Avanture Drame Trileri Ratni Romantični Komedije Westerni
Sortiraj