Menu

The Book of Eli (2010)

Post-apokalitična priča u kojoj usamljeni čovjek putuje po Americi kako bi na sigurno dostavio svetu knjigu koja sadrži tajne o spasu čovječanstva.

  Ocjena

 The Book of Eli
(2010) on IMDb

  Trajanje

1h 58 min

  Zemlja / jezik

SAD / engleski

  Klasifikacija

  Režija

Albert Hughes
Allen Hughes

  Scenarij

Gary Whitta

  Produkcija

Brad Arensman
Yolanda T. Cochran
Susan Downey
Ethan Erwin
Broderick Johnson
Andrew A. Kosove
Erik Olsen
Steve Richards
Joel Silver
David Valdes
Denzel Washington
John David Washington
Steven P. Wegner

  Glazba

Atticus Ross
Leopold Ross
Claudia Sarne

  Kinematografija

Don Burgess
  Sinopsis

U post-apokaliptičnoj Americi gdje je nekad predivni krajolik sada postao razrušena i nasilna pustoš, jedan čovjek (Denzel Washington) bori se kako bi zaštitio svetu knjigu koja bi u sebi mogla držati ključ preživljavanja ljudske rase u ovom futurističkom trileru Albera i Allena Hughesa u kojem uz Washingtona glume Gary Oldman, Mila Kunis i Ray Stevenson.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Denzel Washington Eli
Gary Oldman Carnegie
Mila Kunis Solara
Ray Stevenson Redridge
Jennifer Beals Claudia
Evan Jones Martz
Joe Pingue Hoyt
Frances de la Tour Martha
Michael Gambon George
Tom Waits Engineer
  Recenzija

Premisa ovog filma veoma je jednostavna, no egzekucija varira od lijene i pune klišeja do bogate i detaljne. Eli je tipični cestovni ratnik – moćan i opasan. On zna kako se boriti i pobjediti, a to nam i odmah demonstrira na početku filma.

Washingtonov nastup u ulozi Elia je prikladan, ali nimalo poseban. On je standard po kojem možemo mjeriti sve druge likove u filmu, upravo zato što je i sam veoma prosječan. Oldman, čiji su nastupi već godinama prilično loši, glumi Elijevog neprijatelja Carnegiea. Njegovu kćer pak glumi Mila Kunis, koja je malo preljepuškasta za ovakav film, te umanjuje njegov kredibilitet. Za razliku od nje, glumica koja glumi njenu majku Claudiu, Jennifer Beals, je uistinu pravo blago u ovom filmu, te uistinu nosi svoj neuglađeni izgled kao orden s kojim se ponosi.

Albert i Allen Hughes imali su respektabilnu, ali ne baš nadprosječnu filmsku karijeru. Njihov posljednji film iz 2001, „From Hell“, je istraga mitova i teorija o slučaju Jacka Trbosjeka. Taj film bio je adaptacija stripa, a i u ovom filmu pokazali su utjecaj tog stila, dajući mu sličan tretman. Iako sepia tonovi i blijedost tonski pristaju ovom filmu, oni postaju sve manje naglašeni što film duže traje. Nekoliko scena također je puno pretjeranog nasilja, što definitivno daje kredibilitet činjenici da je ovo strip-avantura.

Ono što film čini stvarno dobrim, jest scenarij Garyja Whitte. On nije samo tipična retorika objašnjavanja kao što je to slučaj sa drugim filmovima, već sadrži principijalnu ekspoziciju, te publici pruža humanistički pristup biblijskim tekstovima. Iako smo očekivali da će ovaj film biti čisto propovijedanje Bibilije, toga nije bilo, već je film veoma suptilan i samo pruža svoj pogled na vjeru. Sve u svemu, film je defintivno vrijedno pogledati, zbog veoma dobrog stila i scenarija, a tu je i dovoljna količina uzbuđenja i crnog humora za sve one koji su fanovi post-apokalipse.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Komedije Drame Romantični Trileri Kriminalistički Serije Akcije Avanture
Sortiraj