Menu

Black Swan (2010)

Balerina (Natalie Portman) dobiva glavnu ulogu u “Labuđem jezeru” i savršena je za delikatnu ulogu Bijelog Labuda – Princeze Odette – no pritisak je uzeo maha te balerina malo po malo gubi razum te sve više postaje Odile, crni labud.

  Ocjena

 Black Swan
(2010) on IMDb

  Trajanje

1h 48 min

  Zemlja / jezik

SAD / engleski

  Klasifikacija

  Redatelj

Darren Aronofsky

  Scenarij

Mark Heyman
Andres Heinz
John J. McLaughlin

  Produkcija

Jon Avnet
Brad Fischer
Scott Franklin
Jerry Fruchtman
Peter Fruchtman
Rose Garnett
Ari Handel
Mike Medavoy
Arnold Messer
Brian Oliver
Joseph P. Reidy
Jennifer Roth
Rick Schwartz
Tyler Thompson
David Thwaites

  Glazba

Clint Mansell

  Kinematografija

Matthew Libatique
  Sinopsis

Nina (Natalie Portman) je balerina čija strast za plesanjem vlada svim aspektima njenog života. Kada redatelj odluči zamjeniti svoju prima balerinu za „Labuđe Jezero“, Nina je njegov prvi odabir. No, ona ima suparnicu u novoj balerini Lily (Mila Kunis). Iako je Nina savršena za ulgou Bijelog labuda, Lily je perfonifikacija Crnog Labuda. Dok rivalstvo između dviju balerina postaje uvrnuto prijateljstvo, Ninina tamna strana počinje izlaziti na vidjelo.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Natalie Portman Nina Sayers/The Swan Queen
Mila Kunis Lily/The Black Swan
Vincent Cassel Thomas Leroy/The Gentleman
Barbara Hershey Erica Sayers/The Queen
Winona Ryder Beth Macintyre/The Dying Swan
Benjamin Millepied David/The Prince
Ksenia Solo Veronica/Little Swan
Kristina Anapau Galina/Little Swan
Janet Montgomery Madeline/Little Swan
Sebastian Stan Andrew/Suitor
  Recenzija

„Black Swan“ je u potpunosti napeta drama o veoma jednostavnoj stvari: anksioznosti prije nastupa. Mnogi filmovi već su se bavili tom temom, no prilično je sigurno kako ga niti jedan nije odradio na ovakav način. Redatelj Aronofsky, radeći po scenariju napisanom od strane Marka Heymana i Andresa Heinza, pokazuje kako zna jako dobro kombinirati žanrove na najneugodniji način. Tu imamo elemente psihološkog trilera, tjelesnog horora, seksualnog buđenja, simboličnog samootkrića te halucinogenih trikova, sve u jednom filmu. Također, kao i u Aronofskyevom prijašnjem filmu, „Wrestler“, i ovaj film pokazuje fizičku patnju koju su umjetnici spremni trpjeti u svojoj težnji ka savršenstvu.

Nina je u filmu cijelo vrijeme smušena, te kao niti ona sama, niti gledatelji ne znaju točno što se s njom događa. Ima snove i halucinacije koje doprinose njenoj dizorijentaciji, no stvarno poremećeno ponašanje njene majke, redatelja i kolega, dodatno doprinosi tome. Ludost se krije iza svakog ugla, a filmom prevladava osjećaj nelagode, kao da se u bilo kojem trenutku može dogoditi nešto užasno. No, pošto redatelj cijelo vrijeme mijenja žanrove, gledatelji nikada ne znaju što će se to točno desiti.

U centru ove psihološke noćne more jest Natalie Portman, kojoj je ovo bez razmišljanja najbolji performans u njenoj karijeri. Ona je u gotovo svakoj sekundi ovog filma, te pruža ogroman spektar intenzivnih i kompliciranih emocija. Bez obzira koliko napete, čudne, ili zapanjive stvari postanu, mi smo uvijek uz nju, te osjećamo svaki njen strah, uzbuđenje i konačno oslobađanje.

Portman bi mogla biti savršena partnerica Aronofskom. Ona se doima kao inteligentna, delikatna i pristojna, no također je sposobna biti i jako gruba. Njegovi filmovi su grubi i mučni, no istovremeno lijepi u svom smislu, puni vizualne poezije. Njihov spoj u ovom filmu, koji istražuje dualnost ljudi, dobro i zlo koje svatko od nas posjeduje u sebi, je uistinu kombinacija za jedan odličan film kojeg je vrijedno pogledati.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Akcije Avanture Drame Ratni Romantični Komedije Horori Trileri Kriminalistički Westerni
Sortiraj