Menu

The Impossible (2012)

Priča o obitelji ulovljenoj u jednoj od najgorih prirodnih katastrofi ikad zabilježenih.

  Ocjena

 The Impossible
(2012) on IMDb

  Trajanje

1h 54 min

  Zemlja / jezik

Španjolska, SAD / engleski, švedski

  Klasifikacija

  Redatelj

J.A. Bayona

  Scenarij

Sergio G. Sánchez
María Belón

  Produkcija

Belén Atienza
Álvaro Augustín
Ghislain Barrois
Sandra Hermida
Enrique López Lavigne
Jaime Ortiz de Artiñano
Javier Ugarte

  Glazba

Fernando Velázquez

  Kinematografija

Oscar Faura
  Sinopsis

Sasvim obična obitelj – majka Maria (Naomi Watts), otac Henry (Ewan McGregor) i njihovo troje djece, otputuju na Thailand za božićne praznike. Odsjedaju u vili na plaži. Nakon dolaska i razmjenjivanja božićnih darova, odlaze na bazen, kao i tisuće drugih turista. Savršen odmor iz raja, sve dok daleki glas ne postane gromoglasni lavež. Nemaju vremenna pobjeći od tsunamija – Marija i najstariji sin odneseni su na jednu stranu, dok su Henry i najmlađi sin odneseni u drugu. Tko će preživjeti, i što će se dogoditi s njima?
  Trailer


  Glumac   Uloga
Naomi Watts Maria
Ewan McGregor Henry
Tom Holland Lucas
Samuel Joslin Thomas
Oaklee Pendergast Simon
Marta Etura Simone
Sönke Möhring Karl
Geraldine Chaplin Old Woman
Ploy Jindachote Caregiver
Jomjaoi Sae-Limh Red Cross Nurse
  Recenzija

Zadatak snimanja filma o tsunamiju nije nimalo lak. Potrebno je odati počast žrtvama i ne eksploatirati njihovu patnju, što znači da priča mora biti istinita. S druge strane, publika želi grandiozan film, u kojem barem neki likovi prežive katastrofu. No, takve istinite priče su nažalost veoma rijetke. Drugim riječima, „The Impossible“ je veoma dobar naziv za ovaj film.

Režiran od strane Juana Antonia Bayone („The Orphanage“), ovaj film priča priču o ljudima koji su postigli nešto što zvući nemoguće, te to čini na takav način da ne umanjuje vrijednost onih koji nisu bili toliko sretni. Iako glavne likove prati sreća, oni su toga svjesni, a samim time i gledatelji. Možemo se veseliti njihovoj sreći te istovremeno i žaliti za onima kojih više nema. Kada tsunami udari, Bayona ga ne glamorizira, niti pretvara u avanturu.

Koristeći minijature, makete i vodene bazene što je više moguće, te oslanjajući se što manje na kompjuterske efekte, on nam dočarava tsunami koji je zastrašujuće realističan i učinjen veoma dramatičnim jer ga doživljavamo iz pogleda Marie, dok ju tsunami baca po kamenju i ostacima, dok se ona bori da dođe do zraka i brine za svoju obitelj. Tema filma je „svi smo u ovome zajedno“, koja je i inače prisutna u velikim krizama.

To se vidi po scenama gdje su stranci voljni pomoći jedni drugima, te surađuju mnogo više nego u normalnom životu. „The Impossible“ je očito film za plakanje. Tko god ima djecu neće moći ostati ravnodušan na događaje koji pogađaju Mariu. Bez previše lažnih manipulacija, ovaj film vodi gledatelje kroz jedno tragično obiteljsko iskustvo, te predstavlja pojam obitelji kao nešto puno otpornosti, suosjećanja i optimizma, a to vrijedi i za cijelo čovječanstvo.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Akcije Avanture Trileri Najnoviji traileri Drame Romantični Fantazije Kriminalistički
Sortiraj