Menu

Mission Impossible: Ghost Protocol (2011)

Primorani da igraju igru mačke i pasa u kaosu rata, elitna postrojba dolazi intervenirati u grad u kojem je svaki civil moguća meta a svaka stvar moguća eksplozivna naprava.

  Ocjena

 Mission Impossible: Ghost Protocol
(2011) on IMDb

  Trajanje

2h 13min

  Zemlja / jezik

SAD, UAE, Češka / engleski, francuski, njemački, ruski, švedski

  Klasifikacija

  Režija

Brad Bird

  Scenarij

Josh Appelbaum
André Nemec
Bruce Geller

  Produkcija

J.J. Abrams
Josh Appelbaum
Bryan Burk
Jeffrey Chernov
Tom Cruise
David Ellison
Dana Goldberg
Tommy Harper
David Minkowski
André Nemec
Tabrez Noorani
Luca Paracels
Tom C. Peitzman
Ben Rosenblatt
Pravesh Sahni
Yuriy Sapronov
Evgeny Savostiyanov
Paul Schwake
Tim Smythe
Matthew Stillman

  Glazba

Michael Giacchino

  Kinematografija

Robert Elswit
  Sinopsis

Ovo nije još samo jedna misija. IMF je zatvoren nakon što je otkriveno da je možda povezan sa globalnim terorističkim bombardiranjem. Pokrenut je Ghost protocol i Ethan Hunt zajedno sa svojim novim timom sada mora ući iza neprijateljskih linija kako bi skinuo ljagu sa svoje organizacije. Bez pomoći, bez kontakta, bez ičega. Još nikada niste vidjeli ovako opasnu i napetu misiju!
  Trailer

  Glumac   Uloga
Tom Cruise Ethan Hunt
Paula Patton Jane
Simon Pegg Benji
Jeremy Renner Brandt
Michael Nyqvist Hendricks
Vladimir Mashkov Sidorov
Samuli Edelmann Wistrom
Ivan Shvedoff Leonid Lisenker
Anil Kapoor Brij Nath
Léa Seydoux Sabine Moreau
  Recenzija

Kada redatelj uspije prijeći sa animiranih filmova na prave, to nije nimalo lak zadatak. No, nikoga ne bi trebalo čuditi da je prvi „pravi“ prvijenac Brada Birda pun nekih od najboljih akcijskih scena ikad viđenih. Ako ste gledali „The Iron Giant“, „Ratatouille“ ili „The Incredibles“ – to su sve filmovi prepuni odičnih, glatkih akcijskih scena, te su gotovo mogli poslužiti kao inspiracija ovom filmu.

Zapravo, animacija bi generalno mogla biti veoma dobar trening za ovakve vrste filmova. Crtić treba biti dobro isplaniran, osobito kada se radi o scenama u kojima se mnogo toga zbiva, sa mnogo likova i kretanja. Mnogi redatelji filmova preskaču taj dio i varaju koristeći tehnike uređivanja i rezanja kako bi sve dobro izgledalo na kraju, no netko tko ima iskustva sa nadgledanjem crtanih filmova imat će i dovoljno strpljenja da pomno isplanira i akcijske scene pravog filma.

Glavna karakteristika scenarija, napisanog od strane Josh Appelbauma i Andre Nemec, je efektivan, iako ne toliko pamtljiv dijalog likova – više funkcionalan nego inteligentan – te priča koja ima dovoljno preokreta da bude nemoguća misija, no da ipak ne bude nemoguć za pratiti. Rizik je jasno istaknut, te uvijek znamo koji su objektivi protagonista. Ništa od toga nije oduševljavajuće, no prava vrijednost ovog filma leži u njegovim akcijskim scenama i načinu na koji su glatko integrirane u priču. Bird ne radi ništa samo zato što to izgleda kul – njemu sve mora imati smisao unutar priče, a povrh toga i izgledati kul.

Svi će naravno pričati o sceni koja se odvija u najvišoj zgradi na svijetu u Dubaiu. A bogami i s dobrim razlogom – to je jedna od najnevjerojatnijih i najnapetijih scena ikad snimljenih na filmu. Uopće nije potrebno govoriti o tome da se scena uistinu tamo snimala, i da je Tom Cruise odradio većinu svojih scena bez kaskadera – sve to da se vidjeti golim okom. Ostim toga, ta scena nije bitna radi toga što je grandiozna, nego zato što funkcionira na temelju jednostavnih principa i usporava dovoljno da nam dopusti da vidimo, a i doživimo, sve što se događa – a takav je i cijeli film – uzbudljiv, karizmatičan, zabavan i ne prelud. Ako Brad Bird odabere napraviti još koji nastavak ovog serijala, vjerujemo da ćemo svi biti veoma zadovoljni.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Akcije Avanture Trileri Najnoviji traileri Komedije Drame SF-ovi Ratni Horori
Sortiraj