Menu

Ghost in the Shell (2017)

U bliskoj budućnosti, Major je prva pripadnica nove vrste – spašena nakon velike nesreće, ona je sada postala kiborg stvoren za borbu, a njen zadatak je spriječiti najopasnije kriminalce na svijetu.

  U kinima

Hrvatska30.03.2017.
Bosna i Hercegovina30.03.2017.
Srbija30.03.2017.

  Ocjena

 Ghost in the Shell
(2017) on IMDb

  Trajanje

2h 0min

  Zemlja / jezik

SAD / engleski

  Klasifikacija

  Režija

Rupert Sanders

  Scenarij

Masamune Shirow
Jamie Moss
William Wheeler

  Produkcija

Ray Angelic
Ari Arad
Avi Arad
Holly Bario
Michael Costigan
Jane Evans
Tetsuya Fujimura
Mituhisa Ishikawa
Yoshinobu Noma
Steven Paul
Jeffrey Silver
Maki Terashima-Furuta

  Glazba

Lorne Balfe
Clint Mansell

  Kinematografija

Jess Hall
  Sinopsis

U bliskoj budućnost, Major (Scarlett Johansson) prva je pripadnica nove vrste – ona je žena koja je spašena nakon velike nesreće, te pretvorena u kiborga kako bi postala savršenim vojnikom posvećenim zaustavljanju najopasnijih svjetskih kriminalaca. Kada terorizam dosegne nove nivoe koji uključuju hakiranje ljudskih umova i kontrolu ljudi, Major je jedina koja posjeduje unikatne kvalitete potrebne da se bori protiv te vrste terorizma. Dok se priprema suočiti sa novim neprijateljem, ona otkriva da su joj cijeli život lagali – njen život nije spašen, već ukraden. Ona sada mora saznati što se zapravo dogodilo, tko je ona i zašto su joj ovo napravili, te na poslijetku želi i zaustaviti krivca prije nego naudi drugima.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Scarlett Johansson Major
Pilou Asbaek Batou
Takeshi Kitano Aramaki
Juliette Binoche Dr. Ouelet
Michael Pitt Kuze
Chin Han Han
Danusia Samal Ladriya
Lasarus Ratuere Ishikawa
Yutaka Izumihara Saito
Tawanda Manyimo Borma
  Recenzija

Originalna filmska adaptacija mange Masamunea Shirowa, koja je sada stara 22 godine, pravi je pionir japanskog animea. Zajedno sa “Akirom” i “Spirited Away”, on je jedan od rijetkih animea koji je uspio postići veoma velik uspjeh na zapadu, te je poslužio kao inspiracija mnogim sci-fi filmovima, a posebice “Matrix” trilogiji. Stoga nimalo ne čudi činjenica da je došao red da ovaj anime doživi svoju filmsku ekranizaciju od strane Hollywooda, koji nikada nije krio svoju glad za novcem.

Ovaj film koristi elemente iz oba animirana filma, te neke iz animirane serije, no nažalost, jednostavno nije dovoljno duboko zagrabio u njihove teme kako bi ih mogao ispravno prikazati. “Ghost in the Shell” poznat je po svojim kompleksnim temama, a ovaj film gotovo ih uopće ne spominje. Jasno, i u filmu upoznajemo Section 9 – antiteroristički tim koji specijalizira u borbi protiv cyber-kriminala – te sve njegove članove, koje predvodi Major (Scarlett Johansson). No, kada misteriozni haker odluči osvetiti se industrijskom konzorciju koji je preoblikovao Major u kiborga, malo pomalo i ona sama počinje sumnjati u motivaciju ove tvrtke, te pokuša otkriti istinu koja se krije iza svega.

Sama priča dobro je postavljena, no niti u jednom trenutku se ne osjećate kao da ta priča negdje vodi. Misterij oko Major previše je pojednostavljen, stoga ćete ga bez problema moći predvidjeti, a ako očekujete neki veliki preokret, nemojte se previše nadati. Naspram originalnog animea, filmska verzija izuzetno je plitka i ne objašnjava mnogo stvari koje biste očekivali doznati. Također, likovi su jako slabo odrađeni, pogotovo ostali članovi Sectiona 9, koji u animeu dobivaju ekstenzivne pozadinske priče, a u filmu su samo prisutni u nekoliko scena te nemaju nikakvu težinu.

S druge strane, vizuali filma uistinu su predivni – jasno inspirirani originalnim djelima, oni su odrađeni veoma kvalitetno, što je također jedan od ključnih elemenata originala, stoga će stari obožavatelji barem u ovom pogledu biti zadovoljni. Glazbena podloga Clinta Mansella nikako se ne može mjeriti sa odličnom Yoko Kanno koja je skladala glazbu za original, a koja je postala ikonična jednako kao i sami anime. U konačnici, ovaj film imao je veliki potencijal koji nažalost nije dobro iskorišten. Vizuali su jedino zbog čega se isplati pogledati ovaj film, a za sve drugo, radije ponovno pogledajte originalne animirane filmove i serije.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Akcije Komedije Drame Najnoviji traileri SF-ovi Fantazije Preporuke Ratni Trileri Avanture
Sortiraj