Menu

The Grey (2012)

Nakon pada aviona 6 radnika koji rade na naftnim bušotinama na Aljasci pokušava preživjeti. Vodi ih spretni, utrenirani lovac, no za petama im je čopor vukova.

  Ocjena

 The Grey
(2012) on IMDb

  Trajanje

1h 57 min

  Zemlja / jezik

SAD / engleski

  Klasifikacija

  Redatelj

Joe Carnahan

  Scenarij

Joe Carnahan
Ian Mackenzie Jeffers

  Produkcija

Joe Carnahan
Leah Carnahan
Jules Daly
Ross Fanger
Lynn Givens
Bill Johnson
Mickey Liddell
Jennifer Monroe
Douglas Saylor Jr.
Ridley Scott
Tony Scott
Jim Seibel
Adi Shankar
Spencer Silna

  Glazba

Marc Streitenfeld

  Kinematografija

Masanobu Takayanagi
  Sinopsis

Liam Neeson predvodi skupinu naftnih radnika nakon pada njihovog aviona usred divlje i nemilosrdne Aljaske. Boreći se protiv smrtonosnih ozljeda i brutalnih vremenskih uvjeta, preživjeli imaju samo par dana nade da pobjegnu zimi, kao i okrutnom čoporu divljih vukova koji ih love, prije nego im vrijeme istekne.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Liam Neeson Ottway
Frank Grillo Diaz
Dermot Mulroney Talget
Dallas Roberts Henrick
Joe Anderson Flannery
Nonso Anozie Burke
James Badge Dale Lewenden
Ben Hernandez Bray Hernandez
Anne Openshaw Ottway's Wife
Peter Girges Company Clerk
  Recenzija

Što znači, na spiritualnom i moralnom nivou, biti čovjek? Koje je naše mjesto u prirodi? Kada sve krene po zlu, na što ćemo se osloniti da nas obilježi kao ljude i bude naš posljednji odjek? To su velika pitanja koja postavlja ovaj novi film redatelja i pisca Joea Carnahana, temeljen na krakoj priči „Ghost Walker“ autorirce Mackenzie Jeffers.

Film je namjerno realistična priča o preživljavanju, sa akcijskim elementima, no bez tipičnih hollywoodskih tropa. Također, na sve moguće načine trudi se humanizirati sve svoje likove te njihovim posljednjim trenutcima dati svu moguću težinu i stravu koje jedan kraj ljudskog života i zaslužuje. Ovo nije film prepun mrtvih tijela na sve strane, kao što je slučaj u mnogim akcijskim filmovima, a to najbolje pokazuje scena kada se avion sruši, te preživjeli tješe jednog od svojih suputnika, koji krvari nasmrt, no svega je svjestan.

Dok prelaze sivilo divljine i bježe od vukova, muškarci se svađaju i povezuju, praveći time i sami svoj čopor i njegovu hijerarhiju, u kojoj se Neeson ispostavi alfa mužjakom. Svaki član dobije nekoliko trenutaka za sebe u kojima priča o svom životu i prioritetima, dok se istovremeno pokušavaju pomiriti sa svojom neizbježnom sudbinom. No, dok je scena pada aviona veoma realistična i odlična, film ima i svojih poprilično nerealnih situacija koji sabotiraju njegovu autentičnost.

Radi se, naravno, o scenama suočavanja sa vukovima. Iako posjeduju dozu pravog šoka i strave, te scene također sadrže i mnogo teatralnosti – zborovi zavijajućih vukova odjednom potpuno stanu u jednom trenutku, a tu je i par kadrova prilično loših CGI efekata koji su najočitiji izbliza. U konačnici, „Grey“ je uzbudljiva, iako nejednaka, oda mačo idealima. Film metaforički i doslovno ogoljuje muškarce do njihovih kostiju, kako bi saznao što ih zapravo gura naprijed. Neeson je, kao i obično, veoma solidan i može uvući bilo kojeg gledatelja u film bez problema, a scene ljudi protiv prirode nude mnoge trenutke koje ćete još dugo pamtiti.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Drame Romantični Serije Fantazije Akcije Kriminalistički
Sortiraj