Menu

The Great Wall (2016)

Film o misteriju koji se fokusira na izgradnju Kineskog zida.

  U kinima

Srbija19.01.2017.
Hrvatska16.02.2017.

  Ocjena

 Kineski zid
(2016) on IMDb

  Trajanje

1h 43min

  Zemlja / jezik

Kina, SAD / engleski, kineski, ukrajinski

  Klasifikacija

  Režija

Yimou Zhang

  Scenarij

Max Brooks
Edward Zwick
Marshall Herskovitz
Carlo Bernard
Doug Miro
Tony Gilroy

  Produkcija

Young Er
Alex Gartner
Eric Hedayat
Alex Hedlund
Jon Jashni
Peter Loehr
La Peikang
Charles Roven
Jillian Share
Thomas Tull
E. Bennett Walsh
Zhao Zhang

  Glazba

Ramin Djawadi

  Kinematografija

Stuart Dryburgh
Xiaoding Zhao
  Sinopsis

Kada plaćeni ratnik (Matt Damon) biva uhvaćen i zarobljen unutar velikog Kineskog zida, on otkrije da se unutar zidina krije najveći svjetski misterij. Dok val za valom, zvijeri pokušavaju srušiti ovu masivnu strukturu, njegova potraga za blagom pretvara se u putovanje koje će ga dovesti do statusa heroja, nakon što se pridruži ogromnoj vojci elitnih ratnika koji se moraju suočiti sa nevjerojatnim i naizgled nepobjedivim neprijateljem.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Matt Damon William Garin
Pedro Pascal Pero Tovar
Tian Jing Commander Lin Mei
Andy Lau Strategist Wang
Numan Acar Najid
Johnny Cicco Rizzetti
Karry Wang The Emperor
  Recenzija

Dugo-očekivani kinesko-hollywoodski epski film “The Great Wall” napokon je došao u kina diljem Kine, ispipavajući situaciju koja bi mogla dovesti do budućih velikih suradnja između Kine i SAD-a. Ova akcijska avantura kreirana je od strane poznatog kineskog redatelja Zhanga Yimoua, uz pomoć studija Legendary, sa glumačkom ekipom koja je puna najboljih kineskih glumaca, a kojima se pridružio i Matt Damon, što ovaj film čini najskupljim kineskim filmom ikad snimljenim.

Hollywood je dugo vremena pokušavao pridobiti ogromnu kinesku publiku, a filmski studiji konstantno pokušavaju osmisliti neku novu strategiju kojom bi osvojili njihov novac. Kada je ovaj film najavljen, Kina je već bila u velikom, nezaustavljivom rastu po gledanju filmova, no u posljednje vrijeme broj gledatelja prilično drastično opada. Ipak, i dalje se očekuje kako bi Kina mogla postati najveća gledalačka publika do 2019.g. stoga studiji nemaju još mnogo vremena kako bi se uspjeli izboriti za svoje mjesto u toj njima potpuno stranoj zemlji.

Potpuno je prikladno onda, da se ovaj film centrira podjednako na odnos Kine sa strancima kao i na legendu o Taotie, skupini kanibalističkih čudovišta koja se svakih 60 godina penju na Kineski zid kako bi nahranili svoje stomake. Strani plaćenici William Garin (Matt Damon) i Pero Tovar (Pedro Pascal) neočekivano nalete na Zid dok bježe od lokalnih ratnika, gdje ih dočeka ogromna vojska i nevjerojatna građevina koja se izdiže iz magle.

Iako možda neće biti zapamćen kao najbolji film redatelja Zhanga, njegov redateljski “touch” izuzetno je prisutan, pogotovo u dugačkim panoramama i umjetničkim korištenjem boja. Podjednako futuristički i povijesni, vizuali spekatkli u ovom filmu ono su što ga zapravo pogoni, dok Zhang uspijeva uključiti i mnogo obećanih kineskih elemenata, koji uključuju i predivnu scenu kineskih lanterni za vrijeme pogreba jednog od likova.

Pri svom svršetku, ovaj film ostavit će na vas dojam kao da je neka metafora – Tatoie su po legendi srušeni zbog svoje velike pohlepe – no nikako vam neće biti jasno koja je moralna pouka filma. Je li on upozorenje Kinezima da se paze konsumerizma? Ili upozorenje strancima da ne pokušavaju uzdrmati povijesne vrijednosti Kineza? Ili je možda samo jedna obična priča o borbi junaka i zlikavaca? Iako je priča prilično jednostavna, a preokreta gotovo da i nema, “The Great Wall” uspijeva biti dobar film zbog toga što ima pregršt odličnih vizualnih efekata i mnogo avanture, a domaća publika uistinu ga je toplo prihvatila. No, hoće li i druge zemlje imati jednako mišljenje, vidjet ćemo kroz nekoliko mjeseci.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Komedije Avanture Animirani Sinkronizirani crtići Akcije Drame Kriminalistički Horori Fantazije
Sortiraj