Menu

The Comedian (2016)

Ovaj film pogled je na život jednog komičara čiji je stil komedije veoma uvredljiv.

  Ocjena

 The Comedian
(2016) on IMDb

  Trajanje

1h 59min

  Zemlja / jezik

SAD / engleski

  Klasifikacija

  Režija

Taylor Hackford

  Scenarij

Art Linson
Jeffrey Ross
Richard LaGravenese
Lewis Friedman

  Produkcija

Mark Axelowitz
Brian C. Bennett
Ian Brereton
Alastair Burlingham
Stephanie Caleb
Dorothy Canton
Mark Canton
Michael K. Dwyer
Christopher Errico
Stephen J. Errico
Catherine Freeman
Wayne Marc Godfrey
Taylor Hackford
Joseph Hall
David Hopwood
Robert Jones
Scott Karol
Russell E. Katzman
Tracey Landon
Franchessca Lantz
Art Linson
John Linson
Jasmin Morrison
Joanna Plafsky
Lawrence Smith
Peter Sobiloff
Courtney Solomon
Renee Willett
Brigitte Wise

  Glazba

Terence Blanchard

  Kinematografija

Oliver Stapleton
  Sinopsis

Stari komičar Jackie (Robert De Niro) vidio je i boljih dana u svom životu. Unatoč svojim naporima da pokuša izmisliti neke nove fore i da postane novi komičarski genije, njegova publika poznaje ga samo po tome što je nekoć bio poznati lik u nekoj TV seriji. Pošto je već postao prilično naporan svom mlađem bratu (Danny DeVito) i njegovoj ženi (Patti LuPone), Jackie biva prisiljen odlužiti kaznu radeći kao komunalac zbog toga što je oštetio jednog od svoijih članova publike. Tokom odsluženja, onupozna Harmony (Leslie Mann), kćer ofucanog poduzetnika nekretnina (Harvey Keitel), te njih dvoje pronađu inspiraciju jedno u drugome, što dovodi do neočekivanih posljedica.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Robert De Niro Jackie
Leslie Mann Harmony
Harvey Keitel Mac
Cloris Leachman May Conner
Billy Crstal Billy Crystal
Hannbial Buress Comedy cellar host
Edie Falco Miller
Patti LuPone Flo Berkowitz
Lois Smith Miriam
Aly Mang Friars Club Babe
  Recenzija

Nema toga što Robert De Niro ne može napraviti. Ako neka uloga zahtijeva potpuno nove sposobnosti, on će se totalno udubiti u nju i postati pravi majstor toga što ona zahtijeva. “The Comedian” ga stavlja u ulogu komičara, a totalno je vrijedno vidjeti De Nira kako izvodi stand up komediju. Priča koja stoji u pozadini filma je prilično tanka, no film ima dovoljno komedije da će vam biti drago što postoji.

Jackie Burke (De Niro) odlazi u zatvor zbog napada na jednog od svojih članova publike, no video tog incidenta daje mu ono što u njegovoj branši nazivaju “dobrim marketingom”. Dok odslužuje svoju kaznu kao komunalac, on upoznaje Harmony (Leslie Mann) koja je tipični ljubavni interes kojeg ste već sigurno vidjeli u bilo kojem drugom hollywoodskom filmu. Jackie zamoli svog brata (Danny DeVito) da mu posudi nešto novaca kako bi odlazio na sastanke na kojima pokušava nagovoriti tinejdžere da mu daju posao.

De Niro je veoma dobar stand up komičar. Nešto od materijala možda je malo preobično, no uzbuđenje koje ćete osjetiti kada De Niro sa guštom izvodi te fore vrijedno je. Jackie je tipični šok-komičar, no nikada ne staje samo na tome. On također vrijeđa i samoga sebe, te dobro zna procjeniti situaciju u gledalištu. Ako jedna uvreda ne prolazi, on se ne zadržava dugo na njoj. On zna kakva je situacija te pokušava krenuti dalje, te se trudi dotaknuti ljude tamo gdje ih najviše boli, no samo onoliko koliko je i publika spremna surađivati sa njime.

Složili bismo se sa činjenicom da ovaj film baš i ne zna kakva bi to situacija dovela do viralnog videa, koji je inače postao prilično korišten filmski klišej, a koji se koristi samo zato da se priča pogurne dalje. Također je teško biti na moralnoj uzvisini kada film ima toliko zastarjele ideje po pitanju reality TV emisija. Mnogo toga danas je loše na televiziji, no “Fear Factor” se ne emitira već desetak godina, a to je vrsta emisije u kojoj se Jackie našao.

Što se tiče Leslie Mann, ona je odlična u svojoj ulozi, no njen lik Harmony trebala je biti nešto više, a njena karakterizacija je prilično plitka i nedovoljno razrađena za moderno vrijeme u kojem živimo. Ona ima bivšeg, bori se sa karijerom, ima napornog oca, ali to su sve samo stvari koje Jackie može popraviti. No, svi ti generički elementi priče ponovno nas dovode do scena u kojima Jackie odrađuje stand-up komediju, koja je jednostavno odlična. Koliko god bismo radije samo gledali De Nira kako izvodi stand-up komediju tokom 90 minuta, ovaj film ima dovoljno toga da ćete sigurno moći uživati u njemu, pogotovo ako ste fan.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Komedije Avanture Animirani Drame Kriminalistički Romantični
Sortiraj