Menu

The Chronicles of Narnia: Prince Caspian (2008)

Pevensievi se vraćaju u zemlju Narniu gdje ponovno moraju pomoći u borbi protiv zlog kralja kako bi se uspostavio mir i kako bi na tron sjeo pravedni kralj, Prince Caspian.

  Ocjena

 The Chronicles of Narnia: Prince Caspian
(2008) on IMDb

  Trajanje

2h 30 min

  Zemlja / jezik

SAD, Poljska, Slovenija, Češka / engleski

  Klasifikacija

  Režija

Andrew Adamson

  Scenarij

Andrew Adamson
Christopher Markus
Stephen McFeely
C.S. Lewis

  Produkcija

Andrew Adamson
Douglas Gresham
K.C. Hodenfield
Mark Johnson
David Minkowski
Perry Moore
Marianna Rowinska
Philip Steuer
Matthew Stillman
Tom Williams
Diego Zanco

  Glazba

Harry Gregson-Williams

  Kinematografija

Karl Walter Lindenlaub
  Sinopsis

Nakon njihove prve avanture u Narniji, Peter, Susan, Edmund i Lucy ponovno bivaju uvučeni u tu zemlju pomoću Susaninog čarobnog roga. Tamo otkirju kako je prošlo nekoliko stotina godina, a Narnijom sada vlada okrutni general Miraz, ujak pravog nasljednika, Princa Caspiana, koji je trenutno protjeran. Djeca sada moraju pronaći Caspiana i pomoći mu riješiti se Miraza, no kako će se vratiti kući nakon što mu pomognu?
  Trailer

  Glumac   Uloga
Ben Barnes Prince Caspian
Georgie Henley Lucy Pevensie
Skandar Keynes Edmund Pevensie
William Moseley Peter Pevensie
Anna Popplewell Susan Pevensie
Sergio Castellitto Miraz
Peter Dinklage Trumpkin
Warwick Davis Nikabrik
Vincent Grass Doctor Cornelius
Pierfrancesco Favino General Glozelle
  Recenzija

Nekoliko stvari promjenilo se otkad je prvi dio „Chronicles of Narnia“ stupio na scenu. U nastavku, glavni glumci malo su odrasiliji i mnogo kvalitetniji. Redatelj Andrew Adamson doima se mnogo samouvjerenijim, akcija je mnogo uglađenija i bolja, a kršćanske alegorije nisu toliko loše izvedene.

Iako je sve skupa mnogo bolji film od svojeg prethodnika, još uvijek ga ne bismo nazvali odličnim filmom. Poput prethodnika, i ovaj nastavak je jako fokusiran na priču, dok stavlja mnogo manji fokus na razvoj svojih likova. Četvoro glavnih likova su u centru priče, no zasigurno se nećete sjećati niti jednog detalja o njihovim osobinama iz prvog dijela, a isto tako i u ovom se doimaju kao potpuni misterij.

Iako je film pun laganih motiva, poput životinja koje pričaju, također posjeduje i dozu mračne i ozbiljne atmosfere – ima tu mnogo probadanja, odsijecanja dijelova tijela i smrti. Mnogo dobrih stvorenja bivaju zakoljeni dok drugi samo bespomoćno gledaju. Iako krvi ima veoma malo, količina ubijanja je izuzetno velika. Scene borbe su veoma dobro koreografirane i izuzetno uzbudljive. Ima tu i prilično sablasnih scena, kao kada se jedan lik pokuša okrenuti crnoj magiji, te dva veoma strašna čudovišta. Takvi trenuci daju filmu težinu, pogotovo zato što daju likovima nešto komplicirano o čemu trebaju razmišljati.

Kao što je i za očekivati, trajanje filma od 2 i pol sata je predugo, pogotovo zbog jednostavnosti same šriče. Ultimativno, film ima smisla samo ako ga se gleda kao kršćansku alegoriju. Aslana jednostavno zamjenite sa Isusom, sve ostalo popunite motivima iz Biblije i dobivate smislenu priču. Netko tko nije upućen u kršćansku teologiju bit će veoma zbunjen čudnom radnjom u filmu. Naravno, za ovaj film to će biti djeca, a njima propusti u priči neće biti bitni. No, odraslima neće biti ništa posebno, ali će ih donekle zabaviti akcija i avantura ovog filma. Sve u svemu, dobar obiteljski film kojeg vrijedi pogledati, samo imajte na umu da je prilično mračniji od prosjeka.

  Slični filmovi