Menu

The Stolen Princess (2018)

Čudesna priča o hrabrim vitezovima, lijepim princezama, zlim čarobnjacima i moći koja je jača od svih njih – ljubavi.

  U kinima

  Ocjena

Vykradena pryntsesa: Ruslan i Ludmila (2018) on IMDb

  Trajanje

1h 25min

  Zemlja / jezik

Ukrajina / ukrajinski, engleski, ruski

  Klasifikacija

  Režija

Oleh Malamuzh

  Scenarij

Yaroslav Voyteshek

  Produkcija

Egor Olesov

  Glazba

Dario Vero
  Sinopsis

Ova čudesna priča odvija se u vrijeme hrabrih vitezova, predivnih princeza i čudnovatih čarobnjaka. Ruslan, lutajući umjetnik koji cijeli život sanja o tome da postane vitez, upoznaje prelijepu Milu i zaljubi se u nju. No, ono što on ne zna jest da je ona kraljeva kćer, te zbog tog razloga njihova ljubav nije suđena da potraje. Chernomor, zli čarobnjak, pojavi se u magičnom vrtlogu i otme Milu pred Ruslanovim očima te pretvara njenu moć ljubavi u svoju zlu moć. Bez imalo ustrajanja, Ruslan kreće na avanturu kako bi spasio svoju voljenu Milu, noseći se sa svim mogućim preprekama koje će ga naići na putu, te pokazujući cijelom svijetu da je itekako dorastao da postane pravi vitez.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Nadiya Dorofeeva Mila
Oleksiy Zavhorodniy Ruslan
Yevhen Malukha Chornomor
Serhiy Prytula Nestor
Yuriy Horbunov Learned Cat
Oleh Mykhailyuta Fin
Mykola Boklan King Volodymyr
Mariya Evfrosinina Naina
Egor Krutogolov Rogday
Olexandr Berezhok Ratmir
  Recenzija

Iako je izvorno djelo na kojem se ovaj animirani film temelji zapravo klasična priča Alexandera Pushkina, od njega je ostao tek kostur – iako su tu i tamo poneke scene opstale u cjelosti. Ista stvar je i sa likovima u priči – iako su njihova imena, uključujući i onih sporednih, svima dobro poznata, sami likovi i njihov značaj za priču potpuno je drugačiji. Činjenica je da je ovaj film napravljen za zapadnu publiku kako bi privukao one koji su navikli gledati hollywoodski stil animacije – nema više onog specifičnog ukrajisnkog stila iz 70-ih, već je sve mnogo jednostavnije, preciznije i ispoliranije. S jedne strane to je veliki kompliment, no s druge strane gubi se čar po kojoj je ova škola animacije bila poznata.

No, iako je kvaliteta produkcije uistinu prilagođena zapadu, same fore i teme usko su povezane sa ukrajinskom kulturom, što dovodi do velikog kontrasta i prilično je čudno – Mila svom ocu pokazuje časopis na čijoj je naslovnici pjevačica Nadia Dorofeev, na izlazu iz Kijeva prikazani su putokazi prema ukrajinskim gradovima, a Nestor citira Shakespeara i Shevchenka. Sve to uistinu je humoristično, no zasigurno ne zapadnjačkim publikama, te prilično narušava atmosferu ukupnog filma. Ipak, film ima i dosta referenci na klasične filmove i priče, te popularnu kulturu, što je definitivno bila odluka donesena u zadnji čas kada su kreatori shvatili da možda nitko osim lokalne publike neće razumjeti njihove reference.

Ono što je u filmu dobro su njegovi likovi – oni su izuzetno jednostavni, toliko da se nekad doimaju pomalo primitivnima ili djetinjastima, no apsolutno uspijevaju u povezivanju s publikom. Mila je tipična Disneyjeva princeza nove generacije, što znači da nije samo obični trofej, već je čak i dobar uzor mladim djevojčicama, dok je princ zaslužan za neke od najdirljivijih scena u filmu, od kojih ćete možda i pustiti suzu. Osim likova, animacija je također veoma kvalitetna – naravno, ne može se uspoređivati sa Pixarovim majstorijama, ali slobodno bismo ju mogli staviti u isti rang sa filmovima poput “Storks” ili “Hotel Transylvania 2”.

Sveukupno, nemamo problema reći kako je studio Animagrad uistinu pokazao da ima velik potencijal – ovo je tek njihov prvi dugometražni animirani film, te je uistinu impresivan. Istovremeno, autori i dalje imaju prostora za rast i razvoj – posebice bismo htjeli vidjeti nešto više klasičnih elemenata ukrajinske animacije u budućim djelima. No, do tada, ovaj film svakako je nešto što bez problema možemo preporučiti svima koji imaju mališane – za odrasle možda i nema mnogo toga interesantnoga, no klinci će zasigurno biti oduševljeni.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Komedije Animirani Avanture Drame Romantični Fantazije Sinkronizirani crtići
Sortiraj