Menu

The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe (2005)

Četvero djece kroz ormar ulaze u svijet Narnije gdje uče o svojoj sudbini uz pomoć mističnog lava.

  Ocjena

 The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe
(2005) on IMDb

  Trajanje

2h 23 min

  Zemlja / jezik

SAD, UK / engleski

  Klasifikacija

  Režija

Andrew Adamson

  Scenarij

Ann Peacock
Andrew Adamson
Christopher Markus
Stephen McFeely
C.S. Lewis

  Produkcija

Andrew Adamson
Douglas Gresham
K.C. Hodenfield
Mark Johnson
David Minkowski
Perry Moore
Philip Steuer
Matthew Stillman

  Glazba

Harry Gregson-Williams

  Kinematografija

Donald McAlpine
  Sinopsis

Peter, Susan, Edmund i Lucy zbog rata bivaju deportirani iz Londona u kuću ekscentričnog profesora. Tamo im je veoma dosadno, sve dok Lucy ne otkrije garderobu koja ih odvodi u čaroban svijet Narnije, gdje životinje pričaju i svima vlada mudar i dobar lav Aslan. Ostala djeca joj ne vjeruju, no ubrzo svi zakorače u garderobu te shvate da nije sve baš bajno u Narniji. Cijela zemlja je pod utjecajem vječne zime od strane zle Bijele Vještice, Jadis, koja sve koji joj se suprotstave pretvori u kamen. Djeca se pridruže Aslanu i životinjama kako bi pobjedili Jadis.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Georgie Henley Lucy Pevensie
Skandar Keynes Edmund Pevensie
William Moseley Peter Pevensie
Anna Popplewell Susan Pevensie
Tilda Swinton White Witch
James McAvoy Mr. Tumnus
Jim Broadbent Professor Kirke
Kiran Shah Ginarrbrik
James Cosmo Father Christmas
Judy McIntosh Mrs. Pevensie
  Recenzija

Pomalo je ironično da je ovaj film toliko prepun religioznih alegorija, no svejedno je jednako bezdušan kao i svi drugi blockbusteri koji mu konkuriraju. Da, on je predivan i spektakularan – svaki novčić ukupnog budžeta od 150 milijuna dolara vidljiv je na ekranu – no novac ne može kupiti emocionalnu povezanost, a to je ono što ovom filmu izuzetno treba.

Film je režirao Andrew Adamson, koji je napravio impresivan skok sa animiranog „Shreka“ na „Narniu“, koja je dijelom animirana, a dijelom živi film. Za adaptaciju C.S. Lewisove prve knjige u nizu serijala zaslužan je Adamson i još trojica pisaca, te je adaptacija većinom vjerna knjizi. No, nažalost, film ne uspijeva pružiti dovoljnu emocionalnu povezanost sa svojim likovima. Većina akcije je odlična, no niti u jednom trenutku neće vas biti briga za likove u filmu.

Dio problema leži u tome što se radi o glumcima djeci, koja veoma rijetko pružaju dobre nastupe. Također ne pomaže činjenica da su neki od likova veoma loše napisani, sa samo jednom, dosadnom karakternom osobinom. Također, film traje dva sata, a većinu vremena fokusira se na priču. Nema scena u kojima likovi stanu i razmišljaju o događajima koji su im se do tog trenutka dogodili, a to je velika šteta. U sličnim filmovima, takvi segmenti su služili za povezivanje likova međusobno, kao i povezivanje gledatelja i likova, dajući svemu skupa mnogo veću težinu.

Osim toga, samo finale filma malo je nespretno izvedeno, te iako ima smisla u knjizi, u filmu baš i nema. No, unatoč tim problemima, ovaj film je zabavna fantastična avantura za djecu, te dovoljno dobar početak serijala koji je postajao sve bolji u svojim nastavcima. Šteta je samo što je mogao biti mnogo bolji, no i ovako je rijedak primjerak odlične dječje avanture, stoga ga možemo preporučiti svoj djeci i njihovim roditeljima.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Avanture Fantazije Akcije Animirani Drame Sinkronizirani crtići SF-ovi Povijesni Romantični Trileri Kriminalistički
Sortiraj