Menu

The Childhood of a Leader (2015)

Kronike djetinjstva budućeg vladara nakon Prvog svjetskog rata.

  Ocjena

 The Childhood of a Leader
(2015) on IMDb

  Trajanje

1h 55min

  Zemlja / jezik

UK, Francuska, Mađarska / engleski, francuski

  Klasifikacija

  Režija

Brady Corbet

  Scenarij

Brady Corbet
Mona Fastvold

  Produkcija

Jason Cloth
Chris Coen
Brady Corbet
Helena Danielsson
Antoine de Clermont-Tonnerre
Aaron L. Gilbert
Hanga Kurucz
Genevieve Lemal
István Major
Patrick Murray
Matthew Perniciaro
Michael Sherman
Lee Stone
Megan Wynn
Brian Young

  Glazba

Scott Walker

  Kinematografija

Lol Crawley
  Sinopsis

Jedna američka obitelj doseli se u francusko selo krajem Prvog svjetskog rata, iz razloga što je otac obitelji ključni pregovaratelj povezan sa Sporazumom u Versaillesu. Njegova žena je okorjela katolkinja koja se bori sa nedoličnim ponašanjem svog sina, čije divlje ponašanje ubrzo daje do znanja da se u njemu rađa zastražujuće čudovište…
  Trailer

  Glumac   Uloga
Robert Pattinson Charles/The Leader
Liam Cunningham The Father
Stacy Martin The Teacher
Bérénice Bejo The Mother
Rebecca Dayan Edith
Caroline Boulton Mr. Advisors Secretary
Luca Bercovici Older Foreign Gentleman
Yolande Moreau The maid
Tom Sweet Prescott
Scott Alexander Young Counselor
  Recenzija

Corberov veoma dobar redateljski debi zapravo je proučavanje malenog razmaženka koji je na dobrom putu da postane fašistički vođa. Film, dijelom inspiriran pričom Jean-Paula Sartrea, smješten je netom nakon Prvog svjetskog rata, kada Woodrow Wilson pokušava donijeti mir europskom kontinentu. Prescott (Tom Sweet) je mladi amerikanac čiji je otac (Liam Cunningham) američki diplomat koji radi za Wilsona i pregovara kako bi se potpisao sporazum u Versaillesu.

On je dijete zlatne kose koji izgleda lijepo, no ponaša se užasno. Bez problema antagonizira svećenike, šlata svoju dadilju i odvodi svoju napaćenu majku na rub potpunog očaja. No, na svoj uvrnut način, on je veoma perceptivan i discipliniran, a u svakom trenutku svjestan je slabih točaka drugih ljudi oko sebe. Kada ga bilo tko pokuša kazniti, on se tome snažno opire. U borbi nadmudrivanja sa svojom majkom, samo jedan može biti pobjednik. A on je mnogo efektivniji i brutalniji pregovarač od svih političara njegove ere.

Većina filma smještena je u plijesnivu staru europsku kuću na selu, u kojoj obitelj dječaka odsjeda tokom pregovora koje obavlja otac obitelj. Glazbena podloga Scotta Walkera uistinu je čarobna, te veoma dobro nadopunjava priču i podiže osjećaj nelagode. Corbet ne ulazi preduboko u psihoanalizu dječaka i njegovog ponašanja, te nikada ne pokušava naznačiti da je dječakova perverznost potekla od strane odgoja njegovih roditelja ili turbulentne političke situacije vremena u kojem je on odrastao.

Film ponekad postaje pomalo dosadan, no to je zato što je ovo ipak više karakterni prikaz nego čista drama. Mnogo drugih likova veoma su slabo okarakterizirani – Robert Pattinson glumi čak dvije uloge, no obje su toliko nezamjetne da je to uistinu žalosno. Ipak, bez obzira na te nedostatke, film ima odličnu, mračnu atmosferu, te hrpetinu snage i uvrnutog humora koji se još dodatno naglašavaju eliptičnim pripovdjedačkim stilom. Sve u svemu, ovo je veoma hrabar film, bez kompromisa, koji će zasigurno podijetliti publiku – ili nećete moći izdržati do kraja, ili će vam ovo biti jedan od najboljih filmova ikad.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Drame Romantični Biografije Ratni Kriminalistički Povijesni
Sortiraj