Menu

The Ardennes (2015)

Primorani da igraju igru mačke i pasa u kaosu rata, elitna postrojba dolazi intervenirati u grad u kojem je svaki civil moguća meta a svaka stvar moguća eksplozivna naprava.

  Ocjena

 The Ardennes
(2015) on IMDb

  Trajanje

1h 36min

  Zemlja / jezik

Belgija / flamanski, francuski, nizozemski

  Klasifikacija

  Režija

Robin Pront

  Scenarij

Jeroen Perceval
Robin Pront

  Produkcija

Jeroen Beker
Peter Bouckaert
Ellen Havenith
Xavier Rombaut
Bart Van Langendonck

  Glazba

Hendrik Willemyns

  Kinematografija

Robrecht Heyvaert
  Sinopsis

Braća Dave (Jeroen Perceval) i Kenny (Kevin Janssens) odluče izvesti pljačku nečijeg doma, no kada im njihov pokušaj krene po zlu, Dave uspije pobjeći, dok Kenny biva uhićen od strane policije. Četiri godine nakon, Kenny biva pušten iz zatvora, a Dave, koji je sada trezven i pošten, odluči nagovoriti ga da ostavi život kriminala iza sebe. No, to je mnogo lakše reći nego učiniti – posebice zbog toga što se Dave sada viđa sa Kennyjevom bivšom djevojkom Sylvie (Veerle Baetens).
  Trailer

  Glumac   Uloga
Kevin Janssens Kenneth
Jeroen Perceval Dave
Veerle Baetens Sylvie
Jan Bijvoet Stef
Viviane de Muynck Mariette
Sam Louwyck Joyce
Peter Van den Begin Robert
Eric Godon Gérard
Rachid El Ghazaoui Chalid
Nico Sturm Danny
  Recenzija

Prvijenac belgijskog redatelja i scenarista Robina Pronta sastavljen je od dva distinktna dijela – on počinje kao gruba drama, no zatim evoluira u napeti triler. Smješten u blijedom i tmurnom predgrađu Antwerpa, Kennethov entuzijastičan povratak u “stvarni život” je nepredvidiv kao malo pseto, posebice u kontrastu sa, sada lijepo uređenim, životom njegovog brata Davea.

Ken, koji je tvrdoglav i brzoplet, te ljubomoran i nasilan, zapravo piše sam svoju dramu. Pošto je nesposoban pronaći si posao, on svoje vrijeme posvećuje opsesijom prema Sylvie, te ju bezuspješno pokušava ponovno osvojiti. Sylvie je, za razliku od njega, ne samo uspjela otrijezniti se, već je i pronašla utjehu i stabilnost u Daveu, te njih dvoje očekuju i dijete. Iako ima jutarnje mučnine, ona svejedno radi noćne smjene kao konobarica u lokalnom belgijskom noćnom klubu, a Dave radi kao čistač auta. Oni uspijevaju živjeti na pošten način, dok s druge strane, Ken i dalje ne može napustiti svoju kriminalnu prošlost. Ovaj ljubavni trokut koji traje većim dijelom prve polovine filma ne doprinosi toliko napetosti, te je prilično predvidiv – većinu toga već smo mnogo puta vidjeli.

No, Pront nam ubrzo pokazuje da ga ipak nećemo moći tek tako olako otpisati. On nimalo ne osuđuje svoje likove, već ih oslikava kao žrtve okolnosti ili jednostavno prirodno oštećene. Ken napokon dobije svoju prvu smjenu u istoj čistioni automobila u kojoj radi njegov brat Dave, dok jedna svađa između Kena i lokalnih grubijana ne prikazuje Kena niti kao zlikavca, niti kao junaka. Umjesto toga, Pront ga gleda kao običnog čovjeka sa nasilnim temperamentom u nasilnoj situaciji – kao da na vatru dolijevate ulje.

Otpilike oko sredine filme, Pront napokon kreće u akciju. Kenova ljubomora poraste na nevjerojatan nivo, a ton filma ubrzo se naglo promjeni. Očito je da prvi dio filma služi samo kao uvod upravo u ovaj dio, kako bi nam pokazao motivaciju za događaje koji slijede, a Pront uistinu zna kako prikazati prilično mračne, nadrealne trenutke. Za razliku od prve polovine, druga je potpuno nepredvidiva i uzbudljiva.

Stoga, kako smo i rekli na početku, ovaj film ima dva distinktna dijela. Ako želite uživati u drugom, morat ćete malo istrpiti prvi, jer bez njega cijela stvar jednostavno ne može funkcionirati. Nastupi glumaca su veoma dobri, a posebno valja istaknuti Percevala. Daveov lik veoma je kompleksan i često kontradiktoran, što je veoma zanimljivo za gledati. U konačnici, ako imate strpljenja za prvu polovinu filma, bit ćete nagrađeni fenomenalnim drugim dijelom. No, nažalost, neće svi imati toliko živaca.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Drame Romantični Biografije Ratni Kriminalistički Povijesni
Sortiraj