Menu

Star Trek Beyond (2016)

Posada USS Enterprisea istražuje najudaljeniji dio svemira, gdje upoznaju novog okrutnog neprijatelja koji stavlja na test kako njih, tako i sve ono što Federacija prestavlja.

  Ocjena

 Star Trek Beyond
(2016) on IMDb

  Trajanje

2h 2min

  Zemlja / jezik

SAD / engleski

  Klasifikacija

  Režija

Justin Lin

  Scenarij

Simon Pegg
Doug Jung
Gene Roddenberry
Patrick McKay
Roberto Orci
John D. Payne

  Produkcija

J.J. Abrams
Ron Ames
Bryan Burk
Jeffrey Chernov
David Ellison
Dana Goldberg
Tommy Harper
Josh Henson
Justin Lin
Roberto Orci
Helen Pollak
Lindsey Weber

  Glazba

Michael Giacchino

  Kinematografija

Stephen F. Windon
  Sinopsis

Prošle su tri godine od događaja iz „Into Darkness“ i još dvije godine Enterpriseu su preostale do ispunjenja njegove misije. Nakon kratkog odmora u zvjezdanoj bazi Yorketown, veoma dalekom odredištu na samom rubu Federacijskog svemira, Enterprise i njegova posada ulaze u opasan teritorij, kojeg do sada još nitko nikada nije istražio. Tamo ih čeka okrutni novi neprijatelj, koji iz dubine svog srca mrzi Federaciju. On veoma brzo uništi Enterprise, te Kirk i ostatak posade ostaju zarobljeni na nepoznatom planetu, bez mogućnosti da ikoga pozovu u pomoć. Hoće li Kirk uspjeti ponovno ujediniti svoju posadu i zaustaviti ovu novu opasnu prijetnju, ili će se Federacija i sve ono što ona predstavlja u potpunosti raspasti?
  Trailer

  Glumac   Uloga
Chris Pine Captain James T. Kirk
Zachary Quinto Commander Spock
Karl Urban Doctor 'Bones' McCoy
Zoe Saldana Lieutenant Uhura
Simon Pegg Montgomery 'Scotty' Scott
John Cho Sulu
Anton Yelchin Chekov
Idris Elba Krall
Sofia Boutella Jaylah
Joe Taslim Manas
  Recenzija

Kao što već svi znamo na temelju četiri nastavaka filmova „Fast and the Furious“, redatelj novog Star Treka, Justin Lin, nipošto nije obožavatelj gravitacije. No, ovdje, napokon, on ima priliku raditi s njom što god želi, a neki od najboljih trenutaka ovog filma uključuju svemirske brodove naopačke, umjetne atmosfere, ljude koji trče vertikalno po zidovima i na druge načine prkose gravitaciji, dok ih kamera snima ih svih mogućih kuteva. Ovo je možda jedan od najintimnijih pogleda koji smo ikada dobili na samu unutrašnjost USS Enterprisea, a uistinu je zabavno osjetiti kako vam tlo propada pod nogama u takvim trenucima – osobito kada je sve drugo u vezi ovog filma toliko direktno i neiznenađujuće.

Glavni zlikavac u ovom nastavku jest Krall (Idris Elba), opaki vojskovođa koji napada Enterprise u svojoj potrazi za drevnim predmetom pomoću kojeg će moći vladati galaksijom. Krall i njegova impresivna flota sinhroniziranih svemirskih brodova uspijevaju napraviti prilično veliku štetu najzlostavljanijem brodu u analima fikcije, te većinu posade – uključujući Uhuru (Zoe Saldana) i Sulua (John Cho) – odvode u svoj zapovjedni centar na udaljenom planetu. Nakon toga je na kapetanu Kirku (Chris Pine) i ostalima da ih spase, uz pomoć hrabre nove junakinje, Jaylah (Sofia Boutella), koja živi u olupini starog federacijskog broda koji je pao na planet prije sto godina. Jaylah, radeći u početku sa Scottyjem (Simon Pegg), a kasnije i sa ostalim članovima posade Enterprisea, možda će vas podsjetiti na određenu junakinju iz nedavnog novog nastavka Ratova zvijezda.

Sve ovo dovodi do velike raskrsnice među posadom Enterprisea. Kako Kirk objašnjava u svom dnevniku, oni su u svemiru već godinama, te polako počinju ispaštati zbog posljedica usamljenosti i repetitivnosti. Misija je poprimila karakteristike nečeg epizodičnog, kaže Kirk – ne sumnjamo da je ovo dijelom interna šala napisana od strane scenarista Simona Pegga i Douga Junga, koja aludira na originalnu seriju. No, upravo o tome se i radi. Iako ovaj film ima svoj gipki tempo, on se ni po čemu ne razlikuje od obične epizode TV serije, koja ne sadrži nikakav rizik za bilo koga osim neimenovanih članova posade.

A film još i manje pokušava razviti likove – što je velika šteta, jer polako smo se navikli na ove nove interpretacije dobro poznatih nam likova. Glumci su veoma udobni u svojim ulogama, no na kraju filma svi su na istom mjestu na kojem su bili i na početku. Osobni životi posade Enterprisea ovoga puta ne doživljavaju niti najmanju promjenu. A to je uistinu šteta, jer Linovi visuali upareni sa nešto boljom, težom pričom, bili bi savršeni sastojci za Trek film kakvog još nismo nikada vidjeli.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Akcije Avanture Drame Najnoviji traileri Serije SF-ovi Komedije Horori Trileri Animirani Sinkronizirani crtići
Sortiraj