Menu

Šišanje (2010)

Život je težak, ponekad ti jedan krivi korak može značiti ulaznicu za pakao.

  Ocjena

 Kill Bill: Vol. 1
(2003) on IMDb

  Trajanje

1h 38 min

  Zemlja / jezik

Srbija / srpski

  Klasifikacija

  Redatelj

Stevan Filipović

  Scenarij

Stevan Filipović
Staša Koprivica
Dimitrije Vojnov
Nataša Vranješ

  Produkcija

Branislav Jević
Nataša Vranješ

  Glazba

Ryan Leach

  Kinematografija

Mihajlo Savić
  Sinopsis

Ovo je priča o mladom beogradskom srednjoškolskom prvaku u matematici, Novici, koji se uplete u kulturu skinheadsa od strane njihovog karizmatičnog vođe Relje. Novica se pridruži bandi rasističnih skinheadsa kako bi sa sebe maknuo etiketu štrebera, no uskoro upadne u svijet rasizma, nasilja i kriminalnih aktivnosti, dok arijevska ideologija počinje vladati njegovim umom te se počinje uspinjati unutar hijerarhije skinheadsa.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Nikola Rakočević Novica
Viktor Savić Relja
Natasa Tapušković Inspektorka Lidija
Nikola Kojo Inspektor Milutin
Bojana Novaković Mina
Predrag Ejduš Akademik Hadži-Tankošić
Dragan Mićanović Profesor
Srđan Miletić Pufta
Jasmina Avramović Profesorka na takmicenju
Igor Benčina Policajac Vozač
  Recenzija

Ključna tema ovog filma je izbor, te posljedice koje slijede ovisno o putu kojeg odaberemo. Novica je inteligentan mladi čovjek, no donosi odluke koje ga naposlijetku bacaju u propast. Kroz Novicu, Filipović nas podsjeća na odgovornost koju i sami snosimo za naša djela i odluke.

Svi glumci odlični su u svojim ulogama. Rakočević je hipnotizirajuć u ulozi mladića koji se nalazi na rubu nevinosti i hladne mžnje te nekontroliranog nasilja. Savić je također veoma dobar u ulozi karizmatičnog neo nacista koji priznaje kako nosi skinhead look više radi stila nego ideologije. Filipović je napravio odličan posao sa ovim vizualno lijepim filmom koji će definitivno pobuditi rasprave. Nitko neće ostati ravan na scene nasilja, koje su dijelom prikazane iz arhiva lokalnih i svjetskih vijesti i TV emisija.

No, film nije besprijekoran, pogotovo u usporedbi sa drugim međunarodnim filmovima. Dok su prijašnji međunarodni filmovi koji su se bavili temom rasnog nasilja, ultra nacionalizma i ekstremizma uvijek istraživali psihološke i sociološke okidače za takva ponašanja, ovaj film nažalost se ne bavi mnogo time. Fokusirajući se na ideologiju i političku korumpiranost, Filipović ne ostavlja mnogo prostora za uvjerljivu motivaciju reakcija glavnih likova. Zašto Novica zapravo preko noći od dobrog momka postane nasilni fašist, nije dovoljno dobro objašnjeno. Potreban je dublji nivo razumijevanja Novičinih unutarnjih konflikata, a bez toga se osjećamo pomalo odvojeno od njega.

Snimanje filma trajalo je nekoliko godina, zbog konstantnog nedostatka novca. U međuvremenu skripta se nekoliko puta mijenjala, te bi bilo interesantno vidjeti što je to bilo izbačeno. No, bez obzira na svoje nedostatke, ovaj film ima veoma jaku poruku o odgovornosti pojedinca, koju svaki čovjek mora razumjeti, te ju prenositi dalje, posebice na svoju djecu.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Akcije Avanture Drame Trileri Ratni Romantični SF-ovi Kriminalistički Komedije
Sortiraj