Menu

Pride And Prejudice (2005)

Iskre frcaju kada duhovna Elizabeth Bennet upozna, bogatog, i ponosnog g. Darcya. No, gospodin Darcy nevoljko prihvaća činjenicu da se zaljubio u ženom ispod njegove klase. Mogu li oboje poraziti svoj vlastiti ponos i predrasude?

  Ocjena

 Pride and Prejudice
(2005) on IMDb

  Trajanje

2h 9 min

  Zemlja / jezik

Francuska, UK, SAD / engleski

  Klasifikacija

  Redatelj

Joe Wright

  Scenarij

Jane Austen
Deborah Moggach
Emma Thompson

  Produkcija

Tim Bevan
Liza Chasin
Eric Fellner
Jane Frazer
Debra Hayward
Paul Webster

  Glazba

Dario Marianelli

  Kinematografija

Roman Osin
  Sinopsis

Ova priča o ljubavi i vrijednostima odvija se usred Engleske u 18. stoljeću. Pet sestara Bennet – uključujući tvrdoglavu Elizabeth i mladu Lydiu – odgojene su od svoje majke da imaju samo jedan cilj u životu: naći muža. Kada bogati neženja useli u vilu u susjedstvu, Benneti se uznemire. Među njegovim sofisticiranim krugom prijatelja zasigurno neće biti manjka prosaca za sestre Bennet. No, kada se Elizabeth sastane sa zgodnim i naizgled snobovskim gospodinom Darcyjem, počinje bitka spolova.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Keira Knightley Elizabeth Bennet
Talulah Riley Mary Bennet
Rosamund Pike Jane Bennet
Jena Malone Lydia Bennet
Carey Mulligan Kitty Bennet
Donald Sutherland Mr. Bennet
Brenda Blethyn Mrs. Bennet
Claudie Blakley Charlotte Lucas
Sylvester Morand Sir William Lucas
Simon Woods Mr. Bingley
  Recenzija

Ova verzija adaptacije „Ponosa i predrasuda“ režirana od strane Joea Wrighta uistinu je odlična, simpatična i romantična priča, okrunjena fantastičnim nastupima Keire Knightley i Matthewa MacFadyena, koji se ne boje stati u već dobro izgažene cipele svojih prethodnika.

Sve u vezi ovog filma je očaravajuće, od nastupa Keire Knightley koji je dostojan Oscara, do inteligentnog dizajna Sarah Greenwood koji prikazuje klasne razlike u 18. stoljeću. Mladi redatelj Wright uspio je izvući veoma svježe nastupe iz Donalda Sutherlanda i Brende Blethyn, a uz to koristi inventinve tehnike snimanja, te koreografira scenove plesa sa elanom, koristeći nekoliko kinematografskih trikova koji dočaravaju ambijent ključnih scena.

Nitko ne zaslužuje veće zasluge za uspjeh ovog filma od scenaristkinje Deborah Moggach, koja je poput Wrighta isklesala svoj zanat u mini serijama. Zabava Austeninog romana leži u njenog unikatnom stilu i dosjetkama, koje Moggach uspješno prezervira bez da pokušava reproducirati priču na isti način. Njena skripta uspješno dočarava duh i srce originala.

Što se tiče glumaca, Knightley donosi savršenu kombinaciju neovisnosti i ranjivosti u lik Lizzie. Matthew Macfadyen uspio je Darcya prikazati drskim, ali ne pompuoznim, a njegova tiha žudnja za Lizzie izazvat će leptiriće u trbuhu mnogih gledateljica. Sutherland i Blethyn gotovo su ukrali film od Benneta, koliko su savršeni za svoje uloge, a i svi ostali sporedni glumci pružaju savršene nastupe.

Ako volite sentimentalne romantične filmove, posebice iz ovog perioda, nemojte nipošto propustiti ovaj film. On će vam donijeti mnogo smijeha, suza i mnogo drugih osjećaja, te je definitivno film kojeg ćete još dugo pamtiti.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Drame Trileri Romantični Komedije Preporuke Sportski Kriminalistički Horori
Sortiraj