Menu

One Day (2011)

Nakon provedene noći zajedno na dan njihove diplome, Dexter i Em su nastavili ovaj sastanak svake godine u isto vrijeme kako bi se njihov odnos održao.

  Ocjena

 One Day
(2011) on IMDb

  Trajanje

1h 47 min

  Zemlja / jezik

SAD, UK / engleski

  Klasifikacija

  Redatelj

Lone Scherfig

  Scenarij

David Nicholls

  Produkcija

Raphaël Benoliel
Jane Frazer
Nina Jacobson
Tessa Ross

  Glazba

Rachel Portman

  Kinematografija

Benoît Delhomme
  Sinopsis

Emma i Dexter upoznaju se tokom noći svoje promocije. Nakon toga, viđamo ih svake godine na dan njihove godišnjice – 15. srpnja. Emma je pametna, no ne dolazi lako do uspjeha, dok Dexter veoma brzo dostiže veliki uspjeh i mnogo žena. Kroz godine, njih dvoje se razdvajaju zbog različitih puteva kojima su krenuli njihovi životi, te upoznaju mnoštvo različitih ljudi. No, kako im se okreću životi, tako polako Emma i Dexter počinju shvaćati da zapravo pripadaju jedno uz drugo.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Anne Hathaway Emma
Jim Sturgess Dexter
Tom Mison Callum
Jodie Whittaker Tilly
Tim Key Customer
Rafe Spall Ian
Joséphine de La Baume Marie
Patricia Clarkson Alison
Ken Stott Steven
Heida Reed Ingrid
  Recenzija

Ovaj film je generička slatka melodrama o odnosu dvoje ljudi kroz period od dva desetljeća, sa forom da se se svaka scena odvija na isti datum, no druge godine. Nekada je taj datum pun raznovrsnih događaja koji će imati utjecaja na budućnost, a nekad je običan dosadan dan u njihovim životima. Iako je taj trik prilično dobar u filmu, vjerojatno ima puno više smisla u pisanom obliku, odnosno u romanu Davida Nichollsa prema kojem je i rađen ovaj film.

No, unatoč toj dobro osmišljenoj fori, film ne nudi puno više. Imamo dvoje ljudi, jednu veoma dobru i plemenitu djevojku, te muškarca koji je pun mana i kojeg treba preobratiti, te njih dvoje neko vrijeme utječu jedno na drugoga. I to je kraj. Film je ono što bi bio bilo koji uradak Nicholasa Sparksa kada bi targetirao stariju publiku umjesto tinejdžerki.

„One Day“ sadrži nekoliko šarmantnih vinjeta iz života Emme i Dextera, dok su Hathaway i Sturgess cijelo vrijeme na veoma dobroj razini performansa. Prema Sturgessu ćete imati simpatije, čak i kada je ponašanje njegovog lika pomalo zločesto, a Hathaway je briljatna kao i inače. Danska redateljica Lone Scherifg, kojoj je ovo prvi film nakon njene mnogo sofisticiranije komedije „An Education“, očito voli ove likove te želi da se i mi tako osjećamo.

No, film je očito želio ispričati puno bolju priču, te poručiti mnogo dublju poruku, ali mu to nažalost nije uspjelo. On je samo jedna obična melodrama – emocionalno natezanje, par scena čiste manipulacije, te veoma slab svršetak. Ipak, glumci uspijevaju prodati priču filma prilično uspješno. Moći ćete im vjerovati, kao i vezi između njihovih dvoje likova. Priča je jednostavna i ima osobine koje romantični film treba imati, te će vam to biti dovoljno da potrošite dva sata uz ovaj film.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Komedije Drame Kriminalistički Trileri Preporuke Romantični Horori
Sortiraj