Menu

Oculus (2013)

Jedna žena pokušava osloboditi svog brata od optužbi za ubojstvo i to na način da mora dokazati kako je složin počinjen nadnaravnim fenomenom.

  Ocjena

 Oculus
(2013) on IMDb

  Trajanje

1h 44 min

  Zemlja / jezik

SAD / engleski

  Klasifikacija

  Redatelj

Mike Flanagan

  Scenarij

Mike Flanagan
Jeff Howard
Jeff Seidman

  Produkcija

Jason Blum
Morgan Peter Brown
Marc D. Evans
Justin Gordon
Michael Ilitch Jr.
Dale Armin Johnson
Anil Kurian
Michael J. Luisi
D. Scott Lumpkin
Trevor Macy
Julie B. May
Glenn Murray
Jason Poh
Peter Schlessel
Joe Wicker

  Glazba

The Newton Brothers

  Kinematografija

Michael Fimognari
  Sinopsis

Dvadesetjednogodišnji Timothy Allan Russel je otpušten iz mentalne institucije kompletno izliječen od traume iz djetinjstva u kojoj ga je otac mučio i ubio njegovu majku prije nego ga je sam Tim ubio. Njegova sestra Kaylie poželi mu dobrodošlicu i odvede ga kući. No, ona sada zajedno sa Timom želi uništiti stvar za koju smatra da je pravi uzrok tragedije – začarano antičko zrcalo. No, hoće li im to uspjeti?
  Trailer

  Glumac   Uloga
Karen Gillan Kaylie Russell
Brenton Thwaites Tim Russell
Katee Sackhoff Marie Russell
Rory Cochrane Alan Russell
Annalise Basso Young Kaylie
Garrett Ryan Young Tim
James Lafferty Michael Dumont
Miguel Sandoval Dr. Shawn Graham
Kate Siegel Marisol Chavez
Scott Graham Warren
  Recenzija

Prva stvar koju trebate znati o ovom horor filmu o ukletom zrcalu, jest da je mnogo bolji nego što bi film o ukletom zrcalu očekivali da bude. Režiran, napisan i uređen od strane Mikea Flanagana, ovaj film je ekspanzija na hvaljen 30-minutni kratki film kojeg je napravio prije nekoliko godina, a dodatno iskustvo koje je otada stekao očito je u načinu na koji stvara atmosferu i gradi napetost.

Također filmu uvelike pomažu njegovi likovi koji su inteligentni, što znači da rade isto ono što bi gledatelji napravili da su na njihovom mjestu. Nekoliko puta tokom filma klimat ćete glavom i složiti se kako su likovi donijeli ispravnu odluku, a par trenutaka nakon toga ćete se bojati do kostiju kada plan ne uspije.

Pričanje priče o zrcalu koje se igra sa mozgovima ljudi dozvoljava Flanaganu da se igra i sa našim mozgovima. Vidimo Timova i Kayliejina prava sjećanja, te uz to i halucinacije sjećanja koje im daje zrcalo, a na sve to još i halucinacije onoga što se zbiva sada. Flanagan uživa držeći nas u jednakoj neravnoteži u kojoj se nalaze i sami likovi, te nam ne dopušta da saznamo što je stvarno prije nego to saznaju Tim i Kaylie.

Pokrivanje oba vremenska perioda odjednom dozvoljava paralelne vrhunce smještene u istoj kući, ali u različitim vremenima. Iako je napetost priče koja se odvija u prošlosti pomalo umanjena zbog toga što već znamo kako će se završiti, Flanagan ih ekspertno kombinira, te dozvoljava da prošlost curi u budućnost i obratno. Gillan, Sackhoff i Cochrane pružaju odlične nastupe dok se tama razvija u oba vremenska perioda. Film je takav da ga slobodno možemo računati kao dvije različite odvojene priče, koje su obje podjednako dobre, te bismo ga definitivno preporučili svim ljubiteljima nadnaravnog horora.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Akcije Horori Fantazije Komedije Trileri Romantični
Sortiraj