Menu

Never Let Me Go (2010)

Ljubavni trokut se stvara između troje prijatelja koji pohađaju misterijoznu školu van grada u kojoj su djeca predodređena da žive kratke živote.

  Ocjena

 Never Let Me Go
(2010) on IMDb

  Trajanje

1h 43 min

  Zemlja / jezik

SAD, UK / engleski

  Klasifikacija

  Režija

Mark Romanek

  Scenarij

Kazuo Ishiguro
Alex Garland

  Produkcija

Alex Garland
Richard Hewitt
Kazuo Ishiguro
Andrew Macdonald
Allon Reich
Tessa Ross
Joanne Smith

  Glazba

Rachel Portman

  Kinematografija

Adam Kimmel
  Sinopsis

Kao djeca, Ruth, Kathy i Tommy proveli su svoje djetinjstvo u naizgled idiličnom engleskom internatu. Kada odrastu, shvaćaju da će se morati pomiriti sa snagom ljubavi koju osjećaju jedni prema drugima, dok se pripremaju za stravičnu stvarnost koja ih očekuje.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Carey Mulligan Kathy
Andrew Garfield Tommy
Izzy Meikle-Small Young Kathy
Charlie Rowe Young Tommy
Ella Purnell Young Ruth
Charlotte Rampling Miss Emily
Sally Hawkins Miss Lucy
Kate Bowes Renna Miss Geraldine
Hannah Sharp Amanda
Christina Carrafiell Laura
  Recenzija

Oni koji su već pročitali roman „Never Let Me Go“ Kazua Ihisgura, znaju koliko je to tužna i snažna priča, te su se zasigurno potrudili ne pokvariti ju drugima dok ju preporučuju. No, ova odlična filmska adaptacija ne brine se mnogo oko razotkrivanja tajni u ranoj fazi. Prava snaga Ishigurove priče jest u njenim emocijama, a ne iznenađenjima.

Kathy, rezervirana mlada žena, je naš pripovjedač i vodič u ovoj alternativnoj verziji stvarnosti. U toj stvarnosti, napreci u medicini povećali su očekivanu životnu dob ljudi na 100 godina. Kathy priča o „brižnicima“ i „donorima“ te se prisjeća doba kada je odrastala u internatu zvanom Hailsham, gdje draga učiteljica Lucy objašnjava činjenice života Kathy i njenim prijateljima. Detalji tih činjenica ubrzo nam bivaju otkriveni. Studenti Hailshama su „posebni“, sa posebnom sudbinom. Oni nemaju gotovo nikakav kontakt sa vanjskim svijetom, a njihov život već je predodređen. Ostatak priče bavi se pokušajima Kathy i njenih prijatelja da tu činjenicu promijene.

Film je adaptiran od strane Alexa Garlanda („The Beach“, „Sunshine“) i režiran od strane Marka Romaneka, respektabilnog gurua glazbenih spotova koji je do sada napravio samo jedan blago popularni indie film „One Hour Photo“. Kao i većina adaptacija, i ovaj film nije toliko dobar kao knjiga, no Garland i Romanek su uspjeli napraviti odličan posao prevodeći unikatnu priču u jezik filma. „Never Let Me Go“ ima elemente znanstvene fantastike, no to vam nikada ne priječi povezivanje sa likovima.

A to je ono što radi kvalitetna fikcija. Čini osjećaje svojih likova univerzalnima, bez obzira na to koliko su čudne njhove okolnosti. Mi nemamo teret koji imaju Kathy, Tommy i Ruth, no svatko od nas barem se nekad osjećao nemoćan da promjeni svoj put u životu. Ovaj film pokazuje tu borbu sa velikim osjećanjem. Definitivna preporuka svim ljubiteljima sci-fi i emotivnih filmova, jer ovo je jedan od uistinu rijetkih koji kombinira to dvoje u jedno.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Akcije Avanture Drame Trileri Ratni Romantični SF-ovi Kriminalistički Komedije
Sortiraj