Menu

My Life as a Zucchini (2016)

Nakon što mu majka nestane, maleni dječak biva poslan u dom za djecu u kojem žive druga djeca koja su doživjela istu sudbinu, te tamo nauči pravo značenje povjerenja i prave ljubavi.

  U kinima

Hrvatska02.03.2017.
Srbija09.03.2017.

  Ocjena

 My Life as a Zucchini
(2016) on IMDb

  Trajanje

1h 6min

  Zemlja / jezik

Švicarska, Francuska / francuski

  Klasifikacija

  Režija

Claude Barras

  Scenarij

Gilles Paris
Céline Sciamma
Germano Zullo
Claude Barras
Morgan Navarro

  Produkcija

Marc Bonny
Armelle Glorennec
Pauline Gygax
Eric Jacquot
Max Karli
Kate Merkt
Michel Merkt
Marie-Lou Pahud

  Glazba

Sophie Hunger

  Kinematografija

David Toutevoix
  Sinopsis

Courgette (Tikvica) prilično je zanimljiv nadimak za jednog 9-godišnjeg dječaka. No, njegova unikatvna priča neočekivano je univerzalna. Nakon što mu majka nestane, Tikvica se sprijatelji sa policajcem Raymondom, koji ga otprati u dom za djecu, koji je pun ostale siročadi njegovih godina. U početku, Tikvica se teško prilagođava svojoj novoj situaciji, koja je ponekad prilično napadna. No, uz Raymondovu pomoć i svoja nova prijateljstva, Tikvica će ubrzo naučiti pravo značenje povjerenja i prave ljubavi.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Gaspard Schlatter Courgette
Sixtine Murat Camille
Paulin Jaccoud Simon
Michel Vuillermoz Raymond
Raul Ribera Ahmed
Estelle Hennard Alice
Elliot Sanchez Jujube
Lou Wick Béatrice
Brigitte Rosset Tante Ida
Natacha Koutchoumov Courgette's Mother
  Recenzija

Adaptiran prema romanu Gillesa Parisa koji je 2004. dobio i svoju filmsku adaptaciju, “My Life As A Zucchini” relativno govoreći film je bez nekih prevelikih događanja, barem nakon što preživite prilično sablasni uvod. Život u sirotištu u kojeg dospije Tikvica nije nimalo loš. Djeca čak povremeno oldaze i na putovanja, skijanje i imaju plesnjake na kojima se mogu razbacivati do mile volje. Njihova početna rivalstva s vremenom postaju velika i prisna prijateljstva. Tikvica se čak uspije i zaljubiti u jednu djevojčicu, Camille, s kojom veoma brzo razvije prisnost. Ta prisnost na neki način dobiva svoju potvrdu u obliku Camilline ponešto sablasne pozadinske priče, no ne oslanja se suviše na nju. Jedini problem kojeg djeca u sirotištu imaju jest Camillina zastrašujuća teta (koju u engleskoj verziji glumi Amy Sedaris), koja upada u sirotište poput nekakvog bika i zahtijeva skrbništvo nad malenom Camille.

Preokret pomoću kojeg se izbjegava opasnost prilično je inteligentan, no film nije pogonjen pomoću svoje priče, što je veoma neobično za animirani film. To ne znači da je scenarij loš – adaptaciju je napisala Celine Sciamma, redateljica odličnog filma “Girlhood” iz 2015.g i pomoćne scenaristice veoma posebnog filma redatelja Andrea Techinea “Being 17” iz 2016.g. Likovi u ovom filmu veoma su intimno napisani i prikladno sažeti. No, film zapravo najviše sjaji u svojim vizualima. Svaki kadar ima mnogo predivnih vizuala, no isto tako ništa nije preupadljivo. Spavaće sobe u sirotištu imaju dugačke sjene i enigmatične imitacije Edwarda Hoppera i Giorgia de Chirica. Djeca imaju velike oči koje nisu nimalo sablasne niti kičaste, nego uistinu fascinatne. Stvaranje ovog svijeta, koji je veoma drugačiji od našeg, no istovremeno i veoma prepoznatljiv, uistinu je veleban pothvat vrijedan svakog komplimenta.

Ovaj film stoga nije bez razloga nominiran za najbolji animiran film na ovogodišnjim Oscarima. Još jedan favorit kritika, “Kubo and the Two Strings”, također je u toj skupini, a mislimo da je svima očito da su ova dva filma najprospektivniji kanditati za dobitnika ovogodišnje nagrade. Osim onih najmlađih, u ovom filmu bez problema će moći uživati i odrasli, posebice zbog vrhunske glumačke ekipe koja je ovom filmu posudila glasove. U konačnici, ovo je jedan veoma drugačiji, intiman, animirani film za cijelu obitelj. Od njega jednostavno ne možete očekivati konstantno ludilo, kao u nekim drugim filmovima za djecu, stoga ako vaši najmlađi nemaju mnogo strpljenja, gledanje “Tikvice” moglo bi im predstavljati problem. No, u svakom slučaju, nakon što ga pogledaju, cijeli život će u sebi nositi vrijedne pouke koje će im ovaj film prenijeti.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Komedije Animirani Avanture Sinkronizirani crtići Fantazije Drame Dokumentarci
Sortiraj