Menu

Life, Animated (2016)

Priča o odrastanju dječaka i njegove obitelji koji nadilaze mnoge izazove pretvarajući Disneyjeve animirane filmove u jezik kojim izražavaju ljubav, gubitak i zajedništvo.

  U kinima

Hrvatska15.04.2017.

  Ocjena

 Life, Animated
(2016) on IMDb

  Trajanje

1h 32min

  Zemlja / jezik

SAD / engleski

  Klasifikacija

  Režija

Roger Ross Williams

  Scenarij

Ron Suskind

  Produkcija

Shanti Avirgan
Christopher Clements
Robert DeBitetto
Julie Goldman
Carolyn Hepburn
Sean Lyness
Lindsay Richardson
Rob Sharenow
Ron Suskind
Molly Thompson
Roger Ross Williams

  Glazba

T. Griffin
Dylan Stark

  Kinematografija

Tom Bergmann
  Sinopsis

Owen Suskind bio je dječak koji je pokazivao veliki potencijal, sve dok sa 3 godine nije obolio od autizma. Kako se počeo povlačiti u sebe, njegovi roditelji polako su počeli gubiti nadu da će ikada više moći značajno komunicirati sa svijetom oko sebe. No, ipak su uspjeli pronaći način – kroz animirane filmove, posebice one Walta Disneyja, koji su Owenu pružili mogućnost da poima svijet kroz njihove priče, te su doveli i do toga da i on sam kreira svoje. Ovaj film govori o Owenovom životu i njegovom putu da postane funkcionalna osoba u društvu uz pomoć Disneyjevih animiranih filmova. No, Owen ubrzo saznaje da je pravi život mnogo više od onoga što je Walt Disney ispričao u svojim filmovima.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Jonathan Freeman -
Gilbert Gottfried -
Alan Rosenblatt -
Owen Suskind -
Ron Suskind -
  Recenzija

Većina nas obožava klasične Disneyjeve filmove i uživa u njima kao načinu bježanja iz stvarnosti tokom nekoliko sati, kroz čarobne avanture koje ili imaju sretan završetak ili govore o nekim bitnim moralnim lekcijama. No, za Owena Suskinda, ovi likovi i priče postali su jedan ključni dio njegovog života, koji je proveo bolujući od autizma. Slobodno možemo reći da animirani filmovi nikada nisu imali bolju svrhu.

Redatelj Roger Ross Williams uspio je narpaviti odličan posao pretvarajući biografiju Owenovog oca, Rona u filmsku verziju. Ne samo da je materijal upravo neposredno promatranje Owena kroz oči njegovog oca, što je veoma ključno u cijeloj stvari, nego je Ron čak imao i iskustva u novinarstvu radeći za Wall Street Journal, te je cijeli uradak zahvaljujući tome dodatno dobio na autentičnosti i profesionalnoj prezentaciji.

Uz mnoge sitne isječke iz Disneyjevih poznatih animiranih filmova, talentirani ljudi u MAC Guffu uspjeli su napraviti i originalne animacije koje prikazuju maštu malenoga Owena sa nevjerojatnom vještinom i osjećajnošću (posebice nas se dojmila “Evil in the Forest” sekvenca koja će pomoći gledateljima da shvate koliko zapravo svijet drugačije izlgeda ljudima koji boluju od autizma). Cijela obitelj Suskind hrabro je dozvolila kamerama Thomasa Bargmanna da uhvati trenutke radosti, tuge, nade i očaja. Owenov stariji brat Walter posebno je sramežljiv, posebice kada se radi o nekim osjetljivim temama poput one kako će njihov život izgledati kada im roditelji više neće biti živi.

Ključan trenutak u Owenovom sve neovisnijem životu jest nagli prekid sa dugogodišnjom djevojkom, Emily, nedugo nakon što su se oboje preselili u odvojene apartmane unutar institucije koja se o njima brinula. Emocionalan poziv Owena svojoj majci jedan je od najdirljivij trenutaka cijelog filma, koji jasno pokazuje koliko Owen zapravo duboko doživljava svijet i ljude oko sebe – mnogo zrelije od mnogih svojih vršnjaka koji nemaju nikakve probleme u svojim životima. Naravno, odrastanje zna biti prilično zastrašujuće – kada bismo barem svi mogli živjeti u čarobnim svjetovima animiranih filmova. Poput i Disneyjevih filmova, i ovaj dokumentarni film odlučio je završiti sa sladunjavom sekvencom, no zasigurno ćete se složiti sa nama kada kažemo da nam je to ponekad svima potrebno u životu.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Drame Trileri Biografije Komedije Animirani Avanture Sinkronizirani crtići
Sortiraj