Menu

Melancholia (2011)

Dvije sestre doživljavaju izazov u njihovim već zategnutim ljubavnim vezama radi misterijozne planete koja se približava Zemlji i koja prijeti izumiranju cijeloga čovječanstva.

  Ocjena

 Melankolija
(2011) on IMDb

  Trajanje

2h 10 min

  Zemlja / jezik

SAD / engleski

  Klasifikacija

  Redatelj

Lars von Trier

  Scenarij

Lars von Trier

  Produkcija

Bettina Brokemper
Rémi Burah
Jérôme Clément
Madeleine Ekman
Tomas Eskilsson
Meta Louise Foldager
Peter Garde
Marianne Jul Hansen
Peter Aalbæk Jensen
Lars Jönsson
Katarina Krave
Michel Reilhac
Marianne Slot
Louise Vesth

  Kinematografija

Manuel Alberto Claro
  Sinopsis

Na noć svog vjenčanja, Justine (Kristen Dunst) ne uspijeva biti sretna, iako bi joj to trebao biti najsretniji dan u životu. Vjenčanje je bilo ekstravagantno, a sve su platili i organizirali njena sestra i njen muž. U međuvremenu, planet Melancholia, putuje prema Zemlji. Claire (Charlotte Gainsbourg), Justinenina sestra, trudi se ostati prisebna ususret toj velikoj katastrofi.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Kirsten Dunst Justine
Charlotte Gainsbourg Claire
Alexander Skarsgård Michael
Brady Corbet Tim
Cameron Spurr Leo
Charlotte Rampling Gaby
Jesper Christensen Little Father
John Hurt Dexter
Stellan Skarsgård Jack
Udo Kier Wedding Planner
  Recenzija

Lars von Trier patio je od kliničke depresije. To neće iznenaditi nikoga tko pogleda „Melancholiu“, njegov najnoviji film i prvi nakon dugo vremena koji sadrži uvjerljive ljudske emocije, te u kojem Kirsten Dunst daje najbolji nastup u svojoj karijeri u ulozi mlade žene koja jedva preživljava u magli depresije.

Nakon uvodnog prologa, upoznajemo lik Justine, na njen najsretniji dan u životu – njeno vjenčanje. Ona se doima veselije nego inače, kada zajedno sa svojim mužem Michaelom (Alexander Skarsgard) dođe na pir koji se održava na luksuznom imanju njene sestre Claire (Charlotte Gainsbourg) i Clairinog bogatog muža Johna (Kiefer Sutherland). Majka sestara, Gaby (Charlotte Rampling), bijesna žena koja mrzi svadbe, dobacuje hladne komentare njihovom ocu Dexteru (John Hurt), od kojeg se davno razvela.

Sve to veoma brzo počne se raspadati kroz tok večeri, dok se Justine pokušava nositi sa navalom konfliktnih, često iracionalnih emocija. Michael je svjestan njene borbe sa depresijom te suosjeća sa njom, dok ostali i nisu toliko sigurni, te joj govore kako bi morala biti sretna sa tako raskošnom svadbom. No, tako je to sa depresijom, osjećaš se užasno čak i kada nema logičnog razloga za to. Druga polovina filma to dodatno naglašava, a fokus prelazi na Claire, koja se užasno boji da će novi planet koji putuje prema Zemlji udariti u nju, iako su znanstvenici rekli kako se to neće dogoditi. Calir također shvaća da njeni strahovi nisu racionalni, no jednostavno im se ne može oteti.

Von Trier ipak nam daje nekoliko laganih trenutaka tijekom svadbe, pa čak i pokoju smiješnu scenu. No, da, kao što i možete očekivati, ovaj film je prilično tmurna afera. Glavni fokus filma su ljudski osjećaji, a ključne glumice pružaju uistinu vrhunske nastupe. Iako težak za gledanje, i zasigurno nekoliko minuta predugačak, ovaj film znati će cijeniti ljubitelji karakternih drama, koji žele dobiti bolji uvid u ljudske osjećaje, a posebice u to kako na čovjeka može utjecati depresija.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
SF-ovi Trileri Komedije Drame Kriminalistički Preporuke Romantični
Sortiraj