Menu

Mama (2013)

Annabel i Lucas su stavljeni pred tešku zadaću. Prihvatili su odgojiti dvije rođakinje, male djevojčice koje su 5 godina bile same u šumi. No koliko same su bile…

  Ocjena

 Mama
(2013) on IMDb

  Trajanje

1h 40 min

  Zemlja / jezik

Kanada, Španjolska / engleski

  Klasifikacija

  Redatelj

Andrés Muschietti

  Scenarij

Andrés Muschietti
Barbara Muschietti
Neil Cross

  Produkcija

J. Miles Dale
Guillermo del Toro
Ingrid Fernández de Castro
Cristina Lera Gracia
Barbara Muschietti

  Glazba

Fernando Velázquez

  Kinematografija

Antonio Riestra
  Sinopsis

Guillermo del Toro donosi nam ovaj nadnaravni hororac, koji priča zastrašujuću priču o dvije malene djevojčice koje su nestale u šumi na dan kada im je majka ubijena. Kada ih nakon mnogo godina pronađu, one počnu iznova živjeti svoj život, no shvaćaju da ih netko ili nešto i dalje želi zašuškati u krevet prije spavanja.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Jessica Chastain Annabel
Nikolaj Coster-Waldau Lucas/Jeffrey
Megan Charpentier Victoria
Isabelle Nélisse Lilly
Daniel Kash Dr. Dreyfuss
Javier Botet Mama
Jane Moffat Jean Podolski/Mama (Voice)
Morgan McGarry Young Victoria
David Fox Burnsie
Dominic Cuzzocrea Ron
  Recenzija

Ovaj film u produkciji Guillerma del Toroa, koji voli mladim redateljima pomoći da kreiraju staroškolske žanrovske filmove, ima veoma jedostavnu priču koja nikoga neće oboriti s nogu, no pažnja prema detaljima, nekoliko scena efektivne tišine, i iskrenost kojom zrači ovaj film ipak ga uspijevaju pretvoriti u nešto veće i bolje. To ne znači da ovaj film nema svojih nedostataka, no zbroj njegovih dijelova čini ga mnogo boljim nego njegovi pojedini aspekti.

Redatelj Muschietti uspijeva dobiti prilično solidne nastupe od svojih glumaca, a posebice od Jessice Chastain koja glumi Annabel, s kojom je teško ne poistovjetiti se. Sami dizajn „Mame“, čudovišta ovog filma, je užasan, ali u najboljem mogućem smislu. Također valja istaknuti i zvučne efekte, koji sadrže neke od najužasavajućih, najgroznijih zavijanja koje smo ikada čuli u horor filmu.

Nažalost, sam scenarij ima prilično mnogo mušica, a problemi se najviše osjete u trećem činu, koji daje dojam da se mnogo toga izrezalo u post-produkciji. Dva najinteresantija lika u filmu potupno nestaju, Anabelle postaje lik s kojim se sve teže poistovjetiti, a čudovište, koje je do tada prikazano prilično klasno i suptilno, sada hoda posvuda i svakim trenutkom narušava svoj zastrašujući učinak. Dio zbunjenosti možda proizlazi iz činjenice da je „Mama“ nekoć bila samo kratki 3-minutni video na internetu, od kojeg je sada napravljen dugometražni film u trajanju od 99 minuta.

No, unatoč tome, ovaj film sadrži mnogo komponenti koje će voljeti svaki obožavatelj horor filmova, te ima dovoljnu količinu straha i uzbuđenja za sve one koji to i nisu. Teško je naći moderni horor film koji nije „found-footage“, nastavak ili remake nekog starog filma, a kamoli da je još i dobar. No, ovaj film ima upravo sve te kvalitete, stoga ga toplo preporučujemo.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Akcije Horori Fantazije Komedije Trileri Romantični
Sortiraj