Menu

Land of the Gods (2016)

Nakon dugo godina izbivanja, Rahul se vraća u svoje selu u Himalajama. To dovodi do uzburkanja među naseljenicima njegovog sela, koji mu nikada u potpunosti nisu oprostili njegove prošle grijehe.

  U kinima

Srbija08.03.2017.

  Ocjena

 Land of the Gods
(2016) on IMDb

  Trajanje

1h 32min

  Zemlja / jezik

Indija, Srbija / hindski, engleski

  Klasifikacija

  Režija

Goran Paskaljević

  Scenarij

Goran Paskaljević

  Produkcija

Goran Paskaljević
Gobindo J.C. Roy
Madeleine Zepter
Philip Zepter

  Kinematografija

Milan Spasić
  Sinopsis

Rahul Negi (Banerjee) vraća se u svoje selo u zabiti nakon 40-godišnjeg izbivanja, sa samo svojim ruksakom i dobrim manirama. Katasrofalno proklizavanje zemlje jako je pogodilo ovo mjesto prije dvije godine, ubijajući tisuće ljudi, no bajkovita ljepota krajolika nadvladava ovakve teške tragedije. Rahul luta, tražeći nekoga poznatog, a na njegovo iznenađenje, mnogi ga na prvi pogled prepoznaju – no nisu sretni što ga ponovno vide. On je selo napustio dok je bio mlad i pun grijeha. Mnogi ljudi iz sela praznovjerni su i generacijama znaju držati inat. Dovoljno je reći da je trenutna loša atmosfera nastala zbog obiteljskih svađa, žene i nepravednosti kasta. No, Rahul sada mora popraviti stvari, kako god zna i umije.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Victor Banerjee Rahul Negi
Geetanjali Thapa Shaanti
Uttara Baokar Priya
Raj Zutshi Taxi driver
V.K. Sharma Balbir
Avijit Dutt Sunder
S.P. Mamgain Priest
Ambar Kant Munna
Priya Sharma Asha
Sohaila Kapur Maya
  Recenzija

Iako se odvija na vrhu svijeta u čistini indijskih Himalaja, ovaj film zapravo je mračna priča o povratku kući koja ističe i danas prisutnu spolnu i kastnu diskriminaciju u ruralnoj indijskoj kulturi prema ženama i takozvanim “nedodirljivima”. Srpski redatelj Goran Paskaljević donosi svoju poznatu senzitivnost ovoj priči, pričajući ju na jednostavan način, gledano kroz oči povratnika Rahula Negija (Victor Benerjee). Victor je u ovoj ulozi još jednom pokazao kako je jedan od najboljih indijskih glumaca današnjice.

Film je možda najsličniji redateljevom prijašnjem uratku “How Harry Became a Tree”, koji je bio smješten u ruralnoj Irskoj. Iako mu nedostaje one hitnosti koja je bila prisutna u njegovim filmovima koji su opisivali rat u Jugoslaviji, predivna kinematografija i odlično skrojeni likovi i više su nego dovoljni da impresioniraju svakog gledatelja. No, struktura samog filma ipak je pomalo nespretna, s obzirom da glavni lik Rahul ima ulogu promatrača od samog početka do kraja. Također, on je cijelo vrijeme defanzivan, a njegov pasivni stav, kojeg održava sve do posljednje scene, ponešto umanjuje dramatični konflikt koji se cijelo vrijeme odvija oko njega.

Paskaljević je po prvi puta okusio Indiju kada je proveo nekoliko mjeseci predsijedajući nad festivalskim žirijima i razvijajući ovaj scenarij zajedno sa Banerjeem, koji je bez sumnje u priču utkao mnoge krucijalne realistične detalje. Ipak, scenarij je uistinu svjež pogled na indijsku kulturu, kao da se radi o nekome tko se po prvi puta susreće sa stoljetnim tradicijama, te ne zna kako da reagira na njih. Paskaljevićev dugogodišnji suradnik Milan Spasić uvelike je pridonio kvaliteti filma, odlično miješajući uzbudljive boje i poeziju pejsaža sa ljudima koji u njemu žive.

Gledatelji koji traže neku duhovnu dimenziju visokih Himalaja neće imati mnogo koristi od ove intristički humanističke priče. Banerjee, koji je tokom svoje duge karijere glumio likove poput Isusa i Paramahanse Yoganande, ovoga puta veoma je uvjerljiv u ulozi sofisticiranog čovjeka čija percepcija svetosti više nije u skladu sa njegovim nekdašnjim susjedima. U konačnici, ovaj film prvenstveno je vizualno predivno djelo, koje će zasigurno svim gledateljima oduzeti dah. Nakon toga, on je humanistička priča koja pruža veoma vrijedan pogled u indijsku kulturu i tradicije. Stoga, ako ste ljubitelj takvih priča, ovaj film za vas će biti pravo zadovoljstvo.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Akcije Avanture Povijesni Drame Trileri Biografije Komedije Romantični
Sortiraj