Menu

Jigsaw (2017)

Nova igra okrutnog serijskog ubojice Jigsawa upravo počinje… No, tko se ovoga puta krije iza njegovog aliasa?

  U kinima

Hrvatska02.11.2017.
Bosna i Hercegovina02.11.2017.
Srbija02.11.2017.

  Ocjena

Jigsaw (2017) on IMDb

  Trajanje

1h 31min

  Zemlja / jezik

SAD / engleski

  Klasifikacija

  Režija

Michael Spierig
Peter Spierig

  Scenarij

Pete Goldfinger
Josh Stolberg

  Produkcija

Peter Block
Mark Burg
Kym Crepin
Daniel J. Heffner
Gregg Hoffman
Ketura Kestin
Oren Koules
Stacey Testro
James Wan
Leigh Whannell

  Glazba

Charlie Clouser

  Kinematografija

Ben Nott
  Sinopsis

Prije trinaest godina Noć vještica obilježio je izlazak prvog nastavka u “Saw” serijalu, koji je svijetu predstavio novu vrstu horor filma. Otada, sedam godina zaredom, ovaj serijal postao je sinonim sa Noći vještica, a nakon dugogodišnjeg izbivanja, sada se ponovno vraća u kina na taj sudbonosni dan. Nakon što serija ubojstava počne ličiti na djela Jigsawa, lokalne vlasti nađu se u neugodnoj situaciji kada shvate da pokušavaju uhvatiti duha – Jigsaw je naime mrtav već preko deset godina, ali njegova igra unatoč tome se upravo odigrava, sa kobnim posljedicama za sudionike. Je li moguće da se John Kramer uistinu vratio ili je riječ o zamci koju je postavio pravi ubojica?
  Trailer

  Glumac   Uloga
Matt Passmore Logan Nelson
Tobin Bell Jigsaw
Callum Keith Rennie Detective Halloran
Hannah Emily Anderson Eleanor Bonneville
Clé Bennett Detective Keith Hunt
Laura Vandervoort Anna
Paul Braunstein Ryan
Mandela Van Peebles Mitch
Brittany Allen Carly
Josiah Black Edgar Munsen
  Recenzija

Kada je izašao “Saw 3D”, sedmi i “posljednji” film u serijalu o Jigsawu, mnogi su sumnjali da je uistinu riječ o posljednjem nastavku, a tim osobama njihova ciničnost se upravo isplatila, jer nam u kina upravo dolazi osmi nastavak. Iako nije bio potreban, on je ipak napravljen sa velikom dozom entuzijazma i domišljatosti od strane braće redatelja Michaela i Petera Spieriga, te ne smrdi na film koji je došao samo pokupiti lovu od obožavatelja, već uistinu sadrži nešto kvalitetno u sebi.

Kao i obično, ovom serijalu nisu bitne pozadinske priče likova i njihova karakterizacija. Oni su samo “bijelac” (Paul Braunstein), “crnac” (Mandela Van Peebles), “plavuša” (Brittany Allen) i “crvenokosa” (Laura Vandervoort). Njihov dijalog također nije nikome bio na vrhu prioriteta. No, igra koju igraju, odnosno zamke koje se u njoj nalaze, uistinu su odlično napravljene i nitko neće moći posumnjati u njihovu neuspješnost, koliko god se trudio. Pisci Josh Stolberg i Pete Goldfinger razumiju ovu jednostavnu formulu koja pogoni serijal i ne trude se puno odmicati od nje.

Filmska ekipa brine se da tempo ovog filma bude uistinu brz i dinamičan, davajući nam kratke scene koje se prebacuju između akcije u samoj igri, policajaca, te medicinskih stručnjaka, a svaka od tih priča ima svoje zaplete i iznenađenja. Konstantno kretanje efikasno sprečava dosadu, te traži od gledatelja da je cijelo vrijeme fokusiran na radnju. Redatelji su također uspjeli izvesti neke predobro izvedene specijalne efekte, prepune mesa, krvi i svega ostalog od čega će se nekima možda okrenuti želudac, dok će drugi pak biti oduševljeni – no, nikada nema niti riječi o pretjerivanju sa mučenjem.

A to je upravo i ono što je ovaj serijal uvijek uspijevao izvesti dobro. Zamke i igre veoma su zabavne, no nikada nije dobro previše se fokusirati na fizičku patnju i mučenje. To je granica koju mnogi ne mogu prijeći, a ovaj film to dobro zna, stoga se veoma dobro kontrolira u tom pogledu, a uz to se niti ne trudi ubacivati ikakve društvene komentare, koji također nisu nimalo dobrodošli u ovakvim filmovima. Ovom filmu cilj je samo jedno – dobro zabaviti sve svoje gledatelje koji žele pogledati zabavan hororac za Noć vještica. A to mu je defintivino i uspjelo, stoga ga možemo bez problema preporučiti svim ljubiteljima hororaca.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Drame Trileri Romantični Horori Kriminalistički Akcije
Sortiraj