Menu

Jackie (2016)

Nakon ubojstva predsjednika Johna F. Kennedyja, prava dama Jacqueline Kennedy bori se sa tugom i traumom kako bi povratila svoju vjeru, utješila svoju djecu i definirala ostavštinu svog muža.

  U kinima

Hrvatska19.01.2017.
Bosna i Hercegovina19.01.2017.
Srbija09.03.2017.

  Ocjena

 Jackie
(2016) on IMDb

  Trajanje

1h 40min

  Zemlja / jezik

Čile, Francuska, SAD / engleski, španjolski

  Klasifikacija

  Režija

Pablo Larrain

  Scenarij

Noah Oppenheim

  Produkcija

Darren Aronofsky
Martine Cassinelli
Serge Catoire
Pascal Caucheteux
Charlie Corwin
Scott Fransklin
Wei Han
Ari Handel
Jayne Hong
Juan de Dios Larrain
Mickey Liddell
Jennifer Monroe
Howard T. Owens
Lin Qi
Pete Shilaimon
Josh Stern
Marsha L. Swinton

  Glazba

Mica Levi

  Kinematografija

Stéphane Fontain
  Sinopsis

“Jackie” je portret jednog od najvažnijih i najtragičnijih trenutaka u američkoj povijesti, gledan kroz oči ikonične prve dame, Jacqueline Kennedy. Ovaj film smješta nas u njen svijet tokom dana neposredno nakon atentata na njenog muža. Poznata po svom nevjerojatnom ponosu i držanju, Jackie se sada mora nositi sa tugom i traumom koju je proživjela, te pobrinuti se da ostavština njenog muža ostane očuvana, kao i njen svijet “Camelot” kojeg su stvorili i obožavali svim svojim bićem.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Natalie Portman Jackie Kennedy
Peter Sarsgaard Bobby Kennedy
Greta Gerwig Nancy Tuckerman
Billy Crudup The Journalist
John Hurt The Priest
Richard E. Grant Bill Walton
Caspar Phillipson John Fitzgerland Kennedy
Beth Grand Lady Bird Johnson
John Carrol Lynch Lyndon B Johnson
Max Casella Jack Valenti
  Recenzija

Prva stvar koju čujemo u ovom filmu jest glas Mice Levija, te nevjerojatnu glazbenu podlogu koja će vam stvoriti dojam kao da se pod vama urušava tlo. Uz to gledamo Natalie Portman u ulozi Jackie Kennedy, koja je upravo postala udovicom. Zahvaljujući ovoj odličnoj kombinaciji savršene glazbe i vizuala, od prvog trenutka biti ćete uvučeni u ovaj film. A srećom, i tokom ostatka filma on vas jednostavno neće pustiti. Ovo je priča o atentatu na JFK-a i događajima koji su se odvijali nakon ove tragedije, a koje gledamo kroz oči njegove žene Jacqueline Kennedy. Objektivne povijesne činjenice naravno su prisutne, a redatelj Pablo Larrain je eskpert u povijesnim rekonstrukcijama. No, ovo je ipak veoma subjektivan film, često impresionistički – on je mnogo više atmosferski film nego puka doku-drama.

Film je veoma dirljivi portret o žaljenju, no on je ujedno i mnogo više od toga – on je portret javne žalosti. Sa velikom dozom gracioznosti, Jackie prihvaća nevjerojatno nepravednu činjenicu – ona se ne može povući i tugovati u osami, a ostavština njenog muža ovisit će djelom o tome kako će se ona ponašati u idućih nekoliko dana. Ona jako dobro zna, iako joj se to niti malo ne sviđa, da su ikone i simboli izuzetno važni ljudima, te da će svaki detalj pogreba njenog muža, kao i njeno javno ponašanje, biti pod povećalom od strane cijelog svijeta.

Glavni pokretač radnje ovog fimla jest intervju kojeg sa Jackie obavlja novinar (Billy Crudup). Jackie je bolno svjesna svoje pozicije kao privatne osobe koja ima obvezu obratiti se svim ljudima svoje nacije. Struktura intervjua dozvoljava filmu da konstantno skakuće kroz različite vremenske periode, te tako imamo priliku vidjeti mnoge različite trenutke u životu Jackie i njenog muža. Vidimo kontraste između scene kada Jackie u avionu vježba osmijeh i mahanje za ljude koji ju čekaju u Dallasu, te scene kada sa svoje odjeće briše krv svog muža nakon njegovog atentata. Također vidimo i proces snimanja njenog poznatog videa iz Bijele kuće iz 1962.g, u kojem se doima veoma nesigurno pred kamerama, što daje naslutiti da možda baš i nije bila sasvim savršena kraljica Amerike kakvom ju je svijet smatrao.

Kroz sve to, kako u privatnom, tako i u javnom životu, Portmanin nastup je gotovo u potpunosti savršen. Ona odlično imitira njen glas i naglasak, no osim toga, ona također uspješno prikazuje sve njene unutarnje borbe na površini dok pokušava navigirati kroz usporenu noćnu moru u kojoj se našla. Čak i u svojim ranjivim trenucima, ona je i dalje ikona snage, a ovaj film je neprocjenjiv uvid u um i srce jedne veoma tragične povijesne figure. Film će naravno mnogo više utjecaja imati na ljude koji su živjeli u tom dobu, te koji su Amerikanci, no sigurni smo da će svakome dobro doći ovaj svježi pogled na poznatu američku tragediju.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Drame Trileri Biografije Komedije Romantični
Sortiraj