Menu

It’s a Wonderful Life (1946)

Anđeo pomaže samilosnom ali depresivnom i frustriranom biznismenu tako što mu pokazuje kakav bi život bio da on nikada nije postojao.

  Ocjena

 It's a Wonderful Life
(1946) on IMDb

  Trajanje

2h 10 min

  Zemlja / jezik

SAD / engleski

  Klasifikacija

  Redatelj

Frank Capra

  Scenarij

Frances Goodrich
Albert Hackett
Frank Capra
Jo Swerling
Philip Van Doren Stern
Michael Wilson

  Produkcija

Frank Capra

  Glazba

Dimitri Tiomkin

  Kinematografija

Joseph F. Biroc
Joseph Walker
Victor Milner
  Sinopsis

George Bailey nikada nije dobio priliku ostvariti svoj san o istraživanju svijeta i izgradnji nebodera. Dok gleda kako njegovi prijatelji i obitelj postaju uspješni, on muku muči sa vođenjem tvrtke svog oca i konkurencijom od strane čangrizavog starog gospodina Pottera. Kada ga financijski problemi stave u neugodnu poziciju, on poželi oduzeti svoj život. No, tada mu se ukaže anđeo koji će mu pokazati kako bi svijet izgledao da se on nikada nije rodio.
  Trailer

  Glumac   Uloga
James Stewart George Bailey
Donna Reed Mary Hatch
Lionel Barrymore Henry F. Potter
Thomas Mitchell Uncle Billy Bailey
Henry Travers Clarence
Beulah Bondi Ma Bailey
Frank Faylen Ernie Bishop
Ward Bond Bert
Gloria Grahame Violet
H.B. Warner Mr. Gower
  Recenzija

Kasne 1946.g. Franka Capra i James Stewart debitirali su u ovom filmu, koji je danas jedan od najpoznatijih, a po mnogima i jedan najboljih filmova američke povijesti. Snimljen nakon Caprinog povratka iz Drugog svjetskog rata, očito je da je on u njega uložio svo svoje srce i dušu, što je rezultiralo fenomenalnim filmom, pravim klasikom.

James Stewart odličan je u ulozi Georga Baileya, a ovo je njegova prva uloga nakon pet godina provedenih u ratu. On Capri daje sve što je od njega traženo, i to na najbolji mogući način. Donna Reed svojoj ulozi pružila je veoma ljupki karakter, te savršeno odglumila tipičnu američku ženu i majku. A naravno, nitko nije mogao bolje odglumiti anđela Clarenca od fenomenalno zabavnog Henrya Traversa. Uz njih tu su i mnoštvo drugih sporednih glumaca, koji su svi također odlično odradili svoj posao, a posebno valja istaknuti Lionela Barrymorea koji je zasigurno sve gledatelje natjerao da preziru njegovu ulogu lokalnog gradskog bankara.

Glazba filma je napisana od strane Dmitrija Tiomkina i njena važnost u priči je ogromna. Teško ćete naći bolju glazbenu podlogu za dramski film od ove. Kinematografija je također na veoma visokoj razini, a atmosfera malog grafića uistinu je vjerno prikazana.

Sa svih strana gledajući, očito je da su svi koji su radili na ovom filmu dali sve od sebe kako bi konačan rezultat bio što bolji. Redatelj Capra je zasigurno najzaslužniji za ogroman uspjeh ovog filma, jer je u njega unio toliko srca i ljudskosti koja je prisutna u svakoj sceni. Uz to, nastupi glumaca Jamesa Stewarta i Donne Reed veličanstveni su, do najsitnijeg detalja. Ako ste među onima koji još uvijek nisu pogledali ovaj klasik – nemojte čekati niti sekunde, već ga odmah pogledajte. Nikako nećete požaliti.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Biografije Akcije Animirani Avanture Sinkronizirani crtići Drame Preporuke Dokumentarci Kriminalistički
Sortiraj