Menu

Gold (2016)

Nenadani par odlazi u indonezijsku džunglu u potragu za zlatom.

  U kinima

Hrvatska26.01.2017.
Bosna i Hercegovina26.01.2017.
Srbija02.02.2017.

  Ocjena

 Gold
(2016) on IMDb

  Trajanje

2h 1min

  Zemlja / jezik

SAD / engleski

  Klasifikacija

  Režija

Stephen Gaghan

  Scenarij

Patrick Masset, John Zinman

  Produkcija

Paul Haggis
Michael Heimler
Chris Lowenstein
Patrick Massett
Matthew McConaughey
Richard Middleton
Michael Nozik
Teddy Schwarzman
Ethan Smith
Ben Stillman
John Zinman

  Glazba

Daniel Pemberton

  Kinematografija

Robert Elswit
  Sinopsis

Režiran od strane Stephena Gaghana, ovaj film temelji se na istinitoj priči o rudarskom skandalu iz 1993.g. u kojem je skupina kanadskih kompanija poznatih kao Bre-X Mineral Corporation izjavila da posjeduje velike zalihe zlata u Indoneziji, no kasnije se zapravo otkrilo da je sve samo velika prijevara. U ovom filmu, jedan nenadani par – nesretni biznismen (Matthew McConaughey) i geolog Michael Acosta (Edgar Ramirez) – odlazi u indonezijsku džunglu kako bi pronašli to famozno zlato.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Bryce Dallas Howard Kay
Matthew McConaughey Kenny Wells
Toby Kebbell Jennings
Edgar Ramirez Michael Acosta
Corey Stoll Brian Woolf
Bill Camp Hollis Dresher
Michael Landes Binkert
Stacy Keach Clive Coleman
Lora Martinez-Cunningham Donna
Macon Blair Connie Wright
  Recenzija

Priča ovog filma veoma donekle je temeljena na istinitim događajima – mjesta, nazivi, lokacije i ljudsko ponašanje ipak su ponešto izmijenjeni – Kenny Wells odvoji zadnje novčiće svog kapitala iz neuspjele rudarske filme koju je njegova obitelj osnovala, kako bi ga uložio u svoje novonastalo partnerstvo sa čovjekom zvanim Michael Acosta (Edgar Ramirez), koji vjeruje da će njih dvojica moći pronaći obilje zlata u indonezijskoj džungli. Sama premisa priče definitivno bi trebala biti prilično zabavna, no Gaghan je toliko zarobljen u svojim uobičajenim narativnim mehanikama da cijela priča brzo igubi smisao.

Kenny bi trebao biti impulzivni henodist, stoga bismo barem u njemu trebali moći pronaći nešto zabavno. No, većina pokušaja u tom smjeru doimaju se prilično slabima. Je li jacuzzi uistinu najbolji simbol bogatstva kojeg je Gaghan mogao smisliti? Neki drugi, slični nedavni filmovi, ovakve stvari su odradili mnogo bolje, kao na primjer “The Wolf of Wall Street”. Osim toga, i druge slične aluzije na Scorseseja jednako su slabe – pripovjedač je dosadan, a pjesme korištene za glazbenu podlogu, iako veoma dobro odabrane, ubačene su u potpuno predvidivim trenucima, bez imalo inspiracije. Treba li nam uistinu pjesma “Don’t Walk Away in Silence” u trenutku kada Kenny upravo odlazi u tišini.

Iako su sve ove stvari donekle bitni problemi, onaj glavni jest sami McConaughey. Prije samo pet godina on se pojavio u briljantnom filmu Richarda Linklattera, “Bernie”, te nas podsjetio koliko uistinu može biti nepredvidiv i predan kao glumac. To je zatim nastavio u filmovima “Mud” i “Magic Mike”, te u brojnim drugim nastupima koji su svi uistinu bili odlični. No, ove godine glumio je u “Free State of Jones”, u kojem je polako počeo opadati, a i u ovom filmu očito je da nije na razini na kojoj smo ga navikli gledati. U ovom filmu, on ima pivski trbuh, ćelav je i ima loše zube. No, ne zbog toga da liči na Kennyja Wellsa. Kenny Wells je izmišljen lik, temeljen na nekome tko isto ne izgleda tako. Ne, pravi razlog njegovog izgleda jest samo zbog showa. Umjesto da tako mijenja svoj izgled, mnogo više bi mu pomoglo da se potrudi glumiti onako kako znamo da može.

Sve u svemu, čini nam se da je McConaugheyjeva tromost zarazila i ostatak filma. On je pun ispranih boja – smeđih i zlatnih, te je izgleda namjerno napravljen tako da izgleda kao neka starina iz ’80-ih. Ipak, ideja za film prilično je dobra, a McConaugheyeva gluma nekima bi mogla biti dovoljno dobra da ih odvuče do kraja ovog filma. Ostatak glumačke ekipe je solidan, a posebice valja istaknuti Edgara Ramireza, no uistinu bismo voljeli da se i glavni glumac mogao malo više potruditi. Ipak, ako vas privlači ovakav žanr filma, slobodno mu pružite šansu, makar smo vidjeli mnogo boljih pokušaja.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Komedije Avanture Drame Trileri Biografije Animirani Sinkronizirani crtići
Sortiraj