Menu

The Jungle Book (2016)

Mali dječak Mowgli u bijegu od tigra Shere Khana započinje svoju avanturu u džungli. Zajedno s svojim prijateljima panterom Bagheera i medvjedom Balooom, Mowgli kreće na putovanje na kojemu će upoznati i samoga sebe!

  Ocjena

 The Jungle Book
(2016) on IMDb

  Trajanje

1h 46min

  Zemlja / jezik

SAD / engleski

  Klasifikacija

  Režija

Jon Favreau

  Scenarij

Justin Marks
Rudyard Kipling

  Produkcija

Molly Allen
John Bartnicki
Jon Favreau
Karen Gilchrist
Brigham Taylor
Peter M. Tobyansen

  Glazba

John Debney

  Kinematografija

Bill Pope
  Sinopsis

Mowgli je maleni dječak iz džungle kojeg je odgojila obitelj vukova. No, kada opaki tigar Shere Khan obećaje riješiti ga se, jer ga smatnja prijetnjom, Mowgli shvati da više nije dobrodošao u džunglu. On napušta svoj dom i kreće u avanturu samootkrivenja sa svojim mentorom –  panterom Bagheerom, te luckastim medvjedom zvanim Baloo.  Na svom putu Mowgli će upoznati životinje koje mu ne žele sve najbolje, poput zlokobne zmije Kaa i kralja majmuna Louieja, koji želi da mu Mowgli otkrije tajnu smrtonosnog crvenog cvijeta – vatre.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Neel Sethi Mowgli
Bill Murray Baloo
Ben Kingsley Bagheera
Idris Elba Shere Khan
Lupita Nyong'o Raksha
Scarlett Johansson Kaa
Giancarlo Esposito Akela
Christopher Walken King Louie
Garry Shandling Ikki
Brighton Rose Gray
  Recenzija

Disneyjeva nova kompjuterska verzija klasika „The Jungle Book“ ima jednaku priču i mnoge sličnosti sa animiranom verzijom iz 1967.g, stoga se nemojmo zavaravati oko toga koji je njen razlog postojanja. Nije to zato što je ekipa iz Disneya htjela poboljšati svoj prijašnji rad, već zato što su htjeli sami sebe kopirati kako bi zaradili dodatnu svotu novaca. A, pošto ljudi očito nemaju problem s time, svaka im čast na tome što znaju iskoristiti priliku.

Ova verzija režirana je od strane Jona Favreaua („Elf“, „Iron Man“), a napisana od strane Justina Marksa „Street Fighter: The Legend of Chun-Li“), te dodaje nekoliko novih likova, dodatno razrađuje neke elemente priče i uspiješno popunjava svaku sekundu svog 105-minutnog trajanja sa bogatom, realističnom florom i faunom koja je gotovo u potpunosti kompjuterski generirana. Nažalost, ono što nije uspjela dodati jest nešto više srca. Čak i kada su veoma emotivne stvari u pitanju, ovaj blockbuster za obitelji prilično je šupalj, te za njega možemo reći da je više „impresivan“ nego „zabavan“.

Glasovi su vrhunsko odrađeni, a Neel Sethi je veoma dobar u ulozi malenog Mowglija, no nažalost, dijalog likova veoma je površan. Iako ga ne bismo nužno nazvali lošim, on je samo „dovoljan“, te veoma rijetko smiješan i pametan. A to je žalosno tim više što ulogu medvjeda Balooa ima Bill Murray, kojem savršeno paše taj lik. Nažalost, Marksova skripta jedonstavno ne uspijeva iskoristiti taj fenomenalni potencijal. Osim nekoliko sitnih linija dijaloga, Murrayjev Baloo jednostavno nije uspio zablistati. A još gore, samo prijateljstvo između njega i Mowglija, koje je integralni dio priče, nikada nije u potpunosti uvjerljivo, te se doima prilično izforsirano.

To je ujedno i najveći problem ovog filma – on jednostavno nema dušu. Mowgli u priči ima veliku povezanost sa Baloom, Bagheerom i svojom vučjom obitelji, no ništa od toga ne odzvanja u ponašanju likova. Tu čak problem ne bismo pripisali tehnologiji i kompjuterima, već samoj skripti. Vizualno, Mowgli i ostali stvarni elementi veoma dobro su integrirani u one računalne. Životinje se doimaju kao da uistinu posjeduju masu i težinu, a njihova lica sposobna su izraziti cijeli spektar ljudskih emocija. Sa scenarijem koji bi dodao novu dimenziju ovim svima poznatim likovima, ovo je moglo biti veliko postignuće, no ovako je samo jedan veoma dobar film koji će vas dobro zabaviti tokom svojeg trajanja.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Avanture Fantazije Najnoviji traileri Akcije Komedije Animirani Sinkronizirani crtići Drame Trileri Biografije
Sortiraj