Menu

Dnevnik mašinovođe (2016)

Statistika pokazuje kako tokom svoje karijere svaki strojovođa nenamjerno ubije 15 do 20 ljudi. Ovo je priča o tim nedužnim masovnim ubojicama i njihovim životima.

  U kinima

Bosna i Hercegovina14.08.2016.
Srbija15.09.2016.
Hrvatska16.02.2017.

  Ocjena

 Train Driver's Diary
(2016) on IMDb

  Trajanje

1h 25min

  Zemlja / jezik

Srbija / srpski

  Klasifikacija

  Režija

Miloš Radović

  Scenarij

Miloš Radović

  Produkcija

Gorana Grozdanić
Ivan Maloča
Lazar Ristovski
Petar Ristovski
Miodrag Stevanović

  Glazba

Mate Matišić
Šimun Matišić

  Kinematografija

Dušan Joksimović
  Sinopsis

Ilija je šezdesetogodišnji strojovođa pred mirovinom. Drži neslavan rekord od 28 ubojstava na pruzi tijekom karijere. Njegov usvojeni sin Sima (19) sprema se nastaviti obiteljsku tradiciju i preuzeti očev posao. Sima počinje voziti, mjeseci prolaze ali još nikoga nije pregazio. Sima je uplašen, svakoga dana iščekuje hoće li tko skočiti pod vlak, koga će ubiti. “Dnevnik mašinovođe” tragična je komedija o nevinim ubojicama i njihovim životima.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Lazar Ristovski Ilija
Petar Korać Sima
Pavle Eric Mali Sima
Mirjana Karanović Jagoda
Jasna Đuričić Sida
Mladen Nelević Dragan Dizel
Nina Janković Danica
Danica Ristovski Upravnica
Haris Burina Ljuba Manijak
Thiomir Stanić Samoubojica
  Recenzija

“Dnevnik mašinovođe”, simpatična drama-komedija sa odličnom dozom crnog humora, mogla bi postati novi veliki hit, ne samo među kritičarima, već i publikom diljem istočne Europe. Film započinje sa glavnim likom Ilijom (Lazar Ristovski), koji nam prepričava koliko je ljudi ubio tokom svoje karijere kao strojovođe. Zatim vidimo kako se zaletava u kombi pun ciganskih glazbenika, a njegov posjet psihijatru koji je uslijedio nakon toga jedan je od najsmješnijih trenutaka u filmu.

U međuvremenu, njegov sin Sima, razočaran je kada sazna da su njegovi pravi roditelji mrtvi, te pobjegne iz sirotišta u kojem se nalazi, odlučan da si oduzme život. Naravno, on to učini napraviti tako što će se baciti pod vlak. Ovoga puta, Ilija uspije zakočiti na vrijeme i odluči Simu uzeti pod svoje okrilje. Osam godina nakon, Sima (Petar Korać) diplomirao je i želi postati strojovođa. Naravno, Ilija mu to ne dopušta, iako njegovi susjedi, Sida (Jasna Đuričić) i Dragan ‘Dizel’ (Mladen Nelević), pokušavaju Iliju nagovoriti da popusti. Svi oni žive u ranžirnom kolodvoru, gdje Ilija posjeduje jednu veliku sobu u kojoj uzgaja cvijeće. Tu je također i Ilijina prijateljica Jagoda (Mirjana Karanović), s kojom Ilija provodi mnogo intimnih, ali samo platonskih, trenutaka.

Film je uistinu predivan, u doslovnom smislu. Njegov duh i dobrota odlično su pomiješani sa trenucima crnog umora, a glumci su očito bili veoma inspirirani, što je rezultiralo odličnim likovima i fenomenalnom interakcijom između njih. Uloga dobroćudnog mrguda odlično pristaje Ristovksom, dok Đuričić i Karanović znaju kako mu kontrirati. Korać je također demonstrirao veliki potencijal da postane odličan glumac, ukoliko će htjeti nastaviti raditi na svojim vještinama i dobivati prave uloge.

Redatelj Radović svoju karijeru započeo je sa velikim hitom, osvojivši nagradu žirija u Cannesu za svoj kratki film “Iznenadna I Prerana Smrt Pukovnika K.K”, no njegovi dugometražni filmovi nisu stekli dovoljno dobru ekspoziciju. No, sa ovim filmom, njegova suradnja sa kinematografom Dušanom Joksimovićem, koji film farba u tople, jesenske boje, urednikom Đorđom Markovićem, koji je odlično potrefio tempo filma, te skladateljem Matom Mišićem, koji je filmu pružio veoma vedru, no nikada pretjeranu glazbenu podlogu, redatelj je uspio napraviti film koji definitivno zaslužuje mnogo više od samo festivalske ekspozicije. Ako volite dobru dozu crnog humora, te vas zanima ovako unikatna tematika, nema razloga da mu ne pružite šansu.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Povijesni Drame Domaći filmovi Biografije Komedije Avanture Animirani Kriminalistički
Sortiraj