Menu

Django (2017)

Priča o Djangu Reinhardtu, poznatom gitaristu i skladatelju, te njegovom letu iz nacističko-okupiranog Pariza tokom 1943.g.

  U kinima

Hrvatska29.06.2017.

  Ocjena

 Django
(2017) on IMDb

  Trajanje

1h 57min

  Zemlja / jezik

Francuska / francuski, engleski, njemački, rumunjski

  Klasifikacija

  Režija

Etienne Comar

  Scenarij

Etienne Comar
Alexis Salatko

  Produkcija

Emilien Bignon
Etienne Comar
Christine De Jekel
Olivier Delbosc
Marc Misonnier

  Glazba

Warren Ellis

  Kinematografija

Chrisophe Beaucarne
  Sinopsis

Francuska tokom 1943.g. i pod njemačkom okupacijom. Svake noći, gitarist i skladatelj Django Reinhardt oduševljava parišku publiku svojom duhovitom i životnom „ciganskom“ glazbom. Iako se mnogi drugi pripadnici romskog naroda nalaze na meti rasističke politike nacista i često završavaju u logorima, Django vjeruje da je siguran na temelju svoje popularnosti – sve dok nacistički agenti ne narede da ode u turneju po Njemačkoj kako bi ublažio utjecaj „crnačke glazbe“ koja dopire iz SAD-a. Django Reinhardt odbija ovaj poziv. Jedan od njegovih obožavatelja odluči pomoći njemu, njegovoj trudnoj ženi i njegovoj majci da pobjegnu u selo blizu švicarske granice gdje upoznatje svoju širu obitelj koja je također u bijegu od nacista. No, kada pokušaju prijeći u Švicarsku, Nacisti mu se brzo nađu za petama.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Reda Kateb Django Reinhardt
Cecile De France Louise de Klerk
Bea Palya Naguine Reinhardt
Bimbam Merstein Negros Reinhardt
Gabriel Mirete La Plume
Vincent Frade Tam Tam
Johnny Montreuil Joseph Reinhardt
Raphael Dever Vola
Patrick Mille Charles Dalaunay
Xavier Beauvois Medecin STO
  Recenzija

Postoji romska riječ za traumu usred koje je smještena radnja ovog filma – „porajmos“ – a ona znači prožimanje. Ovaj izraz koristi se i za stravično sistematsko ubijanje Roma diljem Europe tokom vladavine nacista. Njihovim rukama, procjenjuje se, ubijeno je gotovo 50% romske populacije u to doba. I upravo u to zlo vrijeme odvija se radnja ovog filma, koji govori o liku i djelu Djanga Reinhardta. On je glazbenik kojem se pripisuje izum „ciganskog jazza“. Tokom 1930-ih, Django je svirao sa glazbenicima poput Louisa Armstronga i Dukea Ellingtona. Veoma ispred svog vremena, Django je živio i nastupao u okupiranom Parizu, pod budnim okom Nacista koji su mu cijelo vrijeme zadavali probleme.

Djangovo romsko porijeklo glavni je fokus ovog filma, koji bi bez toga bio prilično standardan. Stilski ritam Djanga poznat je, posebice kada se radi o njegovoj glazenoj karijeri. On se svaku noć dobro zabavlja sa svojom publikom, koja zauzvrat obožava redovno posjećivati njegove nastupe. Mnogo pažnje pridodano je njegovom „čarobnom“ stilu trzanja žica. Glumac Reda Kateb cijelo vrijeme uistinu je dobar u ovoj ulozi, kojoj je dodao dašak ruralnog šarma i tvrdoglavog ponosa. Njegova starija majka, koja gotovo cijelo vrijeme priča romskim jezikom, prava je neumorna glava obitelji, te smo u njoj dobili priliku vidjeti autentični prikaz romske majke kojeg ćemo pamtiti još dugo vremena.

Dok Django nastupa pred publikom nacističkih časnika, on se u početku ne zamara situacijom koja se događa oko njega. On sebe smatra samo običnim zabavljačem koji se ne treba zamarati politikom. Dokle god on i njegova obitelj dobro žive, njemu je bitna samo njegova umjetnička strana. No, takva situacija neće mu trajati još dugo – uskoro će, htio ili ne htio, i on postati nedužnom žrtvom nacističke politike.

Obuhvatiti čitav kulturni doprinos Djanga Reinhardta u jednom filmu – kao i nevjerojatnu krivnju koju mora da osjeća u sebi – gotovo je nemoguć zadatak. Kako bi se to napravilo, mora se prikazati i snaga te patnja cijelog njegovog naroda. A upravo zbog toga ovaj film je najzanimljiviji, te je i pravi razlog zašto je, unatoč svojoj jednostavnosti, toliko kvalitetan. U njegovom srcu leži jedna veoma bitna poruka, koja nije samo shodna ovoj biografiji, već je mnogo veća i šira. Django nam pruža perspektivu naroda koji je i dan danas jedan od najizgubljenijih naroda na svijetu, a pritom nam pruža priču koja je istovremeno dirljiva i tragična.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Povijesni Drame Biografije Kriminalistički
Sortiraj