Menu

The Post (2017)

Tajna čuvana između četiri različita predsjednika SAD-a dovela je prvu američku izdavateljicu novina da se pridruži nevjerojatnoj borbi između novinskih kuća i vlade.

  U kinima

  Ocjena

The Post (2017) on IMDb

  Trajanje

1h 56min

  Zemlja / jezik

SAD / engleski

  Klasifikacija

  Režija

Steven Spielberg

  Scenarij

Liz Hannah
Josh Singer

  Produkcija

Liz Hannah
Tom Karnowski
Kristie Macosko Krieger
Rachel O’Connor
Amy Pascal
Josh Singer
Adam Somner
Steven Spielberg
Tim White
Trevor White

  Glazba

John Williams

  Kinematografija

Janusz Kaminski
  Sinopsis

Kada američki vojni analist Daniel Ellsberg sazna za ogromne laži vezane uz Vijetnamski rat, on odluči kopirati tajne dokumente koji će kasnije postati poznati pod imenom “Pentagon Papers”. Nešto kasnije, vlasnica Washington Posta, Kay Graham, i dalje se prilagođava na vođenje posla svog pokojnog muža, kada joj jedan od urednika javi da ih je New York Times pretekao u otkrivanju ovih dokumenata. Odlučna da se natječe sa svojom konkurencijom, Kay i njena ekipa pronađu Ellsberga i kompletnu kopiju dokumenata. No, objavljivanje istih pokazat će se velikim problemom za sve upletene.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Meryl Streep Kay Graham
Tom Hanks Ben Bradlee
Sarah Paulson Tony Bradlee
Bob Odenkirk Ben Bagdikian
Tracy Letts Fritz Beebe
Bradley Whitford Arthur Parsons
Bruce Greenwod Robert McNamara
Matthew Rhys Daniel Ellsberg
Alison Brie Lally Graham
Carrie Coon Meg Greenfield
  Recenzija

Prije nepune dvije godine “Spotlight”, film o novinarima koji tragaju za istinom, osvojio je Oscara za najbolji film. Sada je došao red i na slavnog redatelja Stevena Spielberga da se okuša u ovoj tematici, a on nam je pružio uistinu inteligentnu i zabavnu dramu koja je veličanstvena i brzopotezna. Ovaj film u biti je veoma sličan Spotlightu, no mnogo brži i zabavniji. Meryl Streep glumi Kay Graham, prvu vlasnicu novinske agencije, koja vodi Washington Post, te koja se nađe u borbi za istinu protiv američke vlade.

Spielberg je tipični klasični pripovjedač, te i dalje ima nevjerojatnu sposobnost da istovremeno bude jako kreativan, ali i jako tradicionalan. Način na koji opisuje opasnost u kojoj su se našli novinari također je veoma dobro odmjeren, a scene su snimane ručnom kamerom kako bi se dodatno naglasio kaos njihovog posla. I dok vrijeme polako ističe, ovaj film polako pokazuje naznake trilera, prerastajući svoju dramsku podlogu. U međuvremenu cijelo vrijeme imamo i jaku feminističku notu, sa Streepinom Kay koja je usamljeni ženski glas u svijetu kojim dominiraju muškarci, no ona se svejedno s njima nosi bez imalo problema.

Nimalo neočekivano, Hanks i Streep u ovom filmu su na samom vrhu svojih glumačkih sposobnosti, a film zbog toga dobiva nekoliko stupnjeva na kvalieti. Pošto se ipak radi o filmu Stevena Spielberga, to podrazumijeva da i u sporednim ulogama imamo kvalitetne i pozante glumce sa iskustvom, poput Sarah Paulson, Boba Odenkirka, Brucea Greenwoda i Mathewa Rhysa. Čak i Michael Stuhlbarg dobio je odličnu ulogu, što će ovog podcijenjenog glumca moguće i dovesti do nominacije za Oscara.

Što se tiče negativnih strana – film tu i tamo zna biti prilično zakompliciran, te pomalo prenaporan, sa morem činjenica koje predstavlja gledateljima u veoma kratkom vremenskom roku i pregršt likova koji žure posvuda. Ovo će vjerojatno više smetati one ljude čiji životi nisu toliko užurbani kao oni tipičnih poslovnih ljudi, ali zbog toga se neki nažalost neće moći povezati sa niti jednim likom. No, vjerujemo da će ipak svi moći ostvariti vezu sa Tomom Hanksom i u potpunosti doživjeti ovaj jako kvalitetni komad kinematografije čija je tematika i dan danas jednako bitna kao što je bio slučaj i prije nekoliko desetljeća.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Povijesni Drame Biografije Romantični Komedije Kriminalistički Trileri
Sortiraj