Menu

Darkest Hour (2017)

Tokom ranih dana Drugog svjetskog rata, budućnost zapadne Europe ležala je na plećima novog britanskog premijera Winstona Churchilla, koji je morao odlučiti da li ići u pregovore sa Hitlerom, ili se boriti protiv nevjerojatnih omjera.

  U kinima

  Ocjena

Darkest Hour (2017) on IMDb

  Trajanje

2h 5min

  Zemlja / jezik

UK / engleski

  Klasifikacija

  Režija

Joe Wright

  Scenarij

Anthony McCarten

  Produkcija

Tim Bevan
James Biddle
Lisa Bruce
Liza Chasin
Eric Fellner
Katherine Keating
Anthony McCaretn
Douglas Urbanski
Lucas Webb

  Glazba

Dario Marianelli

  Kinematografija

Bruno Delbonnel
  Sinopsis

Samo nekoliko dana nakon što je postao premijerom Velike Britanije, Winston Churchill (Gary Oldman) mora se suočiti sa jednom od najtežih odluka ikada donesenih u povijesti svijeta – treba li pokušati naći zajednički jezik sa Nacističkom Njemačkom, ili joj se suprotstaviti na temelju ideala o slobodi nacija. I dok se nezaustavljive snage Adolfa Hitlera kreću po Europi, zauzimavši sve pred sobom, a njegov narod nimalo ne sluti što ih očekuje, Churchill se odjednom nađe u svom najmračnijem trenutku – on mora pronaći način da okupi narod i zajedno sa njim promijeni tok svjetske povijesti.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Gary Oldman Winston Churchill
Kristin Scott Thomas Clemmie
Ben Mendelsohn King George VI
Lily James Elizabeth Layton
Ronald Pickup Neville Chamberlain
Stephen Dillane Viscount Halifax
Nicholas Jones Sir John Simon
Samuel West Sir Anthony Eden
David Schofield Clement Atlee
Richard Lumsden General Ismay
  Recenzija

Predsjednici, premijeri i ostali svjetski lideri često moraju donositi velike odluke tokom obavljanja svojih dužnosti. Njihovi pogledi na ekonomske, socijalne, ekološke i političke probleme često utječu na dugoročno formiranje društva, no daleko najteže donijeti je odluku o objavljivanju rata. “Darkest Hour” je povijesna drama koja se proteže kroz samo nekoliko tjedana godine 1940., te nam pruža pogled u to što se odvijalo iza zatvorenih vrata netom prije nego što je Winston Churchill objavio rat Njemačkoj i Adolfu Hitleru.

Ovaj film jako dobro je pogodio vrijeme izlaska, imajući na umu da smo nedavno imali prilike gledati “Dunkirk” Christophera Nolana. Taj film u sebi nije imao nimalo politike, već je isključivo bio posvećen skupini junačkih vojnika i civila koji su spasili ogroman broj ljudi sa francuske obale i otpremili ih na sigurno u Englesku. Ovaj film pak, iako je smješten u gotovo isti period kao i “Dunkirk”, gledateljima pruža jedan potpuno drugačiji pogled na tadašnju situaciju. Osim nekoliko kratkih borbi, imamo priliku vidjeti kako je Churchill potajice organizirao Dunkirk evakuaciju iz svog podzemnog bunkera u Londonu.

Ipak, politika o kojoj govori ovaj film ono je najinteresantnije. Churchill je vjerovao u to da je jedini način za kročiti naprijed rat s Njemačkom. Britanski vojnici već su pogibali u Francuskoj, te je on osjetio da se Hitler nikada neće mirno sporazumjeti sa Velikom Britanijom. Ostali članovi Churchillove vlade nisu se slagali s njime – pošto su nedavno proživjeli veliki svjetski rat, smatrali su da narod nema dovoljno morala zakročiti u novi. Oni su htjeli mirovni sporazum, a ako se Churchill ne bi složio, planirali su destabilizaciju vlade.

Gary Oldman za nastup u ovom filmu zasigurno će dobiti Oscara – on je gotovo neprepoznatljiv zahvaljujući odličnoj prostetici, no Churchilla je utjelovio apsolutno savršeno. Najbolje scene u filmu one su u kojima razgovara sa kraljem Georgom VI tokom dana i tjedana nakon preuzimanja svoje pozicije premijera. Ostali likovi nažalost nisu uspjeli zasjati jednakim svjetlom, no zato su drugi aspekti filma odlično izvedeni – produkcija, dizajn, glazbena podloga – sve je savršeno napravljeno i nemamo nikakve zamjerke. U konačnici, ovo je definitivno najbolja verzija Churchilla na filmu i bilo kome će biti teško nadmašiti ga, stoga svakako pogledajte “Darkest Hour” dok još imate priliku.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Povijesni Drame Biografije Romantični Komedije Kriminalistički Trileri
Sortiraj