Menu

Dad’s Army (2016)

Priča o britanskim dobrovoljcima za vrijeme Drugog svjetskog rata koji nemaju nikakve kvalitete za vojsku. Film prikazuje njihove zanimljive dogodovštine dok se svaki se dan pripremaju za neizbježnu njemačku invaziju.

  Ocjena

 Dad's Army
(2016) on IMDb

  Trajanje

1h 40min

  Zemlja / jezik

UK / engleski

  Klasifikacija

  Režija

Oliver Parker

  Scenarij

David Croft
Hamish McColl
Jimmy Perry

  Produkcija

Ann Croft
Penny Croft
Christian Eisenbeiss
Danny Gulliver
Hugo Heppell
Damian Jones
Miles Ketley
Steve Milne
Alan Parker
Jimmy Perry
Phil Robertson
Josephine Rose

  Glazba

Charlie Mole

  Kinematografija

Christopher Ross
  Sinopsis

Godina je 1944. i Drugi svjetski rat dostiže svoj vrhunac. Saveznici se spremaju na invaziju Francuske i pobjedu nad njemačkom vojskom. No u mjestu Walmington-on-Sea moral domobrana veoma je nizak. Stoga oni dobivaju novu misiju – patrolirati Dover navalnom bazom. To je naravno dobra prilika da im se podigne duh i moral, a sve ide dobro dok im ne dođe glamurozna novinarka Rose Winters koja želi napisati članak o njihovim podvizima, a koja zarobi srce svim muškarcima i druge žene stavi u stanje crvene uzbune. Nakon toga, MI5 otkrije tajni radio signal poslan direktno iz Berlina u Walmington-on-Sea, što upućuje na prisutnost špijuna. Odjednom je cijeli rasplet rata stavljen na kocku, a sada je na našim junacima da se suprotstave i budu spremni na sve.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Mark Tandy Major Cunningham
Russell Balogh Lundt
Andrew Havill Captain Meeks
Heinz The Pigeon
Emily Atack Daphne
Daniel Mays Walker
Toby Jones George Mainwaring
Blake Harrison Frank Pike
Michael Gambon Godfrey
Bill Nighy Arthur Wilson
  Recenzija

Svakoj seriji koja je producirala 80 epizoda tokom šezdesetih, a još uvijek se vrti na televiziji, treba skinuti kapu i pokloniti se. Dad’s Army, sa svojim bogatim rasponom likovima, suhim britanskim humorom, te nježnom dozom samoparodije, jedna je od tih serija, te je u tom pogledu gotovo savršena. No, zašto ju onda treba ponovno napraviti, i to u obliku filma?

Znajući da je njhova ciljana publika 2-3 milijuna ljudi koji gledaju reprize serije svaku subotu na BBC2, ekipa koja je radila ovaj film ponudila je mnogo poslastica u kojima će fanovi moći uživati: mnoge poskočice iz originala, nekoliko kratkih pojavljivanja poznatih rekvizita iz serije, kao i samih glumaca (barem onih koji su još uvijek među nama), te još mnogo toga. No, uz sve to, film se nije bojao i prekršiti neka pravila. U originalu, žene nisu imale nešto veliku prisutnost, a ovoga puta to je izmijenjeno – žene su sada veoma jaki likovi, te imaju mnogo veću karakterizaciju nego što su imali u seriji.

Toby Jones još jednom uspješno pokazuje zašto je odličan glavni glumac i jedan od najvećih u polju komedije. Iako je Arthur Lowe pružio neponovljivu ulogu kapetana Mainwaringa, hrabri Jones odlučio je odglumiti taj lik u svojem stilu – manje pompuozno, no ipak odkvačeno. Režiran od strane Olivera Parkera i napisan od Hamisha McColla, ovaj film je veoma drag, patriotičan i obiteljski nastrojen, makar tu i tamo bio malo u krivu oko nekih činjenica. Humor je izuzetno širokog spektra – no to samo po sebi nije loša stvar, pošto je i serija imala sličnu karakteristiku – no, serija je znala biti mnogo suptilnija, dok filmu nažalost to nije u potpunosti uspjelo.

Osim toga, preokreti u priči potpuno su neracionalni, stoga morate uistinu staviti mozak na pašu ako želite u potpunosti užviati u filmu. Ako mu pružite šansu, on će uistinu uspjeti zagrijati vaše srce, a ako ste uz to i veliki patriota, moći ćete cijeniti njegovu poruku. Nemojmo zaboraviti da su neke scene uistinu napete, stoga i tu ima prilike za uživanje. Sve u svemu, ako ste upoznati sa serijom i njen ste obožavatelj, možete odahnuti – ovaj remake uistinu je dobar film i veoma pametan potez. Ako pak niste gledali seriju, zasigurno nećete moći u potpunosti uživati u njemu, no svakako ćete dobiti jednu veliku dozu smijeha.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Komedije Avanture Drame Fantazije Animirani Kriminalistički
Sortiraj