Menu

Casablanca (1942)

Radnja se zbiva u neokupiranom dijelu Afrike tijekom ranih dana drugog svjetskog rata. Američki iseljenik se sastaje s bivšom ljubavi ali kreću komplikacije.

  Ocjena

 Casablanca
(1942) on IMDb

  Trajanje

1h 42 min

  Zemlja / jezik

SAD / engleski

  Klasifikacija

  Redatelj

Michael Curtiz

  Scenarij

Julius J. Epstein
Philip G. Epstein
Howard Koch
Murray Burnett
Joan Alison
Casey Robinson

  Glazba

Hal B. Wallis
Jack L. Warner

  Kinematografija

Max Steiner
  Sinopsis

Tokom Drugog svjetskog rata u Casablanci, Rick Blaine, prognani Amerikanac i bivši borac za slobodu, vodi najpopularniji noćni klub u gradu. Cinični samotnjak Blaine dobiva dva veoma važna pisma koja treba proslijediti dalje. Kada njemački pukovnik Strasser dođe u Casablancu, kapetan policije Renault radi što god može kako bi mu udovolio, uključujući uhićenje čehoslovačkog vođe podzemlja Vidtora Laszloa. Na Rickovo iznenađenje, Lazslo dođe sa Ilsom, Rickovom bivšom ljubavi. Rick još uvijek gaji gorke osjećaje prema Ilsi, koja ga je ostavila u Parizu, no kada sazna njene razloge, njih dvoje odluče pobjeći iz Casablance.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Humphrey Bogart Rick Blaine
Ingrid Bergman Ilsa Lund
Paul Henreid Victor Laszlo
Claude Rains Captain Louis Renault
Conrad Veidt Major Heinrich Strasser
Sydney Greenstreet Signor Ferrari
Peter Lorre Ugarte
S.Z. Sakall Carl
Madeleine Lebeau Yvonne
Dooley Wilson Sam
  Recenzija

Teško je reći nešto o ovom filmu što već nismo čuli sto puta. Bez sumnje najomiljeniji film u Americi, a vjerojatno i u svijetu, „Casablanca“ je jedan od onih vječnih klasika za kojeg ćete teško naći osobu kojoj se nije svidio. Što je još smiješnije, nitko od kreatora i glumaca nije niti slutio da će napraviti tako kvalitetan film, štoviše, mnogo ljudi je mislilo da će film doživjet veliki neuspijeh.

Za početak, film je adaptcija nikad realizirane predstave. Također, premašio je svoj rok produkcije za šest tjedana te je koštao više nego što je trebao. Osim toga, zvijezda Ingrid Bergman bila je 5 centimetara viša od Humphreya Bogarta, a i film je morao biti sniman kronološkim redoslijedom jer scenarij još nije bio gotov do kraja kada je započelo snimanje. No, unatoč svemu tome, sedamdeset godina kasnije postao je jedan od najomiljenijih filmova, te među prvima u gotovo svakoj listi top filmova.

Priča je klasična ljubavna romansa, koja predstavlja muškarca rastrganog između ljubavi i ponosa. Unatoč tome, film nije u potpunosti ljubavni, već ima ponešto za svakoga – akcije, drame, napetosti, komedije i političkih tonova. Humphrey Bogart je nastup u ovom filmu napravio zvijezdu od sebe, te je nakon njega postao najplaćeniji glumac u svijetu. Njegov lik Ricka Blainea jedan je od najboljih ikad u filmu, a kemija između njega i Ingrid Bergman je fantastična – veoma ljudska i realna.

Ono što „Casablancu“ uistinu čini gotovo savršenim filmom nije činjenica da je donijela nešto inovativno, već je svaki njen sastojak – gluma, scenarij, priča, režija – savršeno odrađen. Sve u njemu je bezvremensko i uistinu nema ničega čemu se može prigovoriti. Stoga, ako još uvijek niste, obavezno pogledajte ovaj klasik za sva vremena.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Akcije Avanture Fantazije Drame SF-ovi Kriminalistički Najnoviji traileri Komedije Animirani Sinkronizirani crtići
Sortiraj