Menu

Carnage (2011)

Dva para roditelja se dogovore sastati kako bi raspravili svađu i tučnjavu njihovih sinova. Malo po malo sastanak izmiče kontroli nakon što su se strasti povećale.

  Ocjena

 Bračne svađe
(2011) on IMDb

  Trajanje

1h 20 min

  Zemlja / jezik

Francuska, Njemačka, Poljska, Španjolska / engleski

  Klasifikacija

  Redatelj

Roman Polanski

  Scenarij

Yasmina Reza
Roman Polanski
Michael Katims

  Produkcija

Saïd Ben Saïd
Oliver Berben
Frederic Blum
Marisa Fernández Armenteros
Eva Garrido
Martin Moszkowicz
Javier Méndez
Piotr Reisch
Jaume Roures

  Glazba

Alexandre Desplat

  Kinematografija

Pawel Edelman
  Sinopsis

„Carnage“ je oštra komedija fokusirana na razlike među roditeljima. Nakon što se dva dječaka potuku na igralištu, roditelji „žrtve“ pozovu roditelje „nasilnika“ kod sebe kako bi razriješili međusobne nesuglasice. Pristojna diskusija o roditeljstvu ubrzo preraste u verbalni rati, te svo četiri roditelja napokon pokazuje svoje prave boje, a nitko od njih neće moći pobjeći kaosu koji slijedi.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Jodie Foster Penelope Longstreet
Kate Winslet Nancy Cowan
Christoph Waltz Alan Cowan
John C. Reilly Michael Longstreet
Elvis Polanski Zachary Cowan
Eliot Berger Ethan Longstreet
Joseph Rezwin Walter (Telephone Voice)
Nathan Rippy Dennis (Telephone Voice)
Tanya Lopert Michael's Mother (Telephone Voice)
Julie Adams Secretary (Telephone Voice)
  Recenzija

„Carnage“ je tip filma koji bi prošao potpuno nezamijećen da nema pedigre kakav ima – zvijezde poput Jodie Foster, Kate Winslet, Christopha Waltza i Johna C. Reillyja, na čelu sa redateljem Romanom Polanskim. Između njih je sveukupno pet Oscara, deset nominacija, i nekoliko tona novinskih članaka. Čovjek bi očekivao da će na temelju tih imena ovo biti nešto specijalno, no ono što dobivamo jest 80-minutna satirična komedija koja bi mnogo bolje funkcionirala kao kazališna predstava.

Film ima samo četiri lika, a radnja mjesta je samo stan Penelope i Micheala, što stvara prilično klaustrofobični ambijent, u kojem su gledatelji zarobljeni u stvarnoj diskusiji upravo kao i sami likovi. Gledatelji ipak imaju taj luksuz da se mogu nasmijati stvarima koje oni moraju shvatiti ozbiljno, a ta emocionalna distanca pomaže nam uživati u humoru koji proizlazi iz čudnih situacija u kojima se nalaze, te crnohumorističnim temama kojih se dodiruju u svojoj diskusiji.

Iako su svo četvero slični, njihove osobnosti ipak su dovoljno različite da dolazi do zabavnih varijacija – u jednom trenu tu je borba par protiv para, u drugom muškarci protiv žena, a u trećem je troje protiv jednog. Svi imaju opravdane razloge, u nekom trenutku večeri, da s gađenjem reagiraju na nečije ponašanje. Uvođenje alkohola u cijelu priču samo dodaje vatru na ulje.

Sve to veoma je simpatično za gledanje, ponekad veoma smiješno, i nikada predosadno, što je prilično dobar uspjeh za film sa samo četiri glumca. No, to je sve što dobivamo. Koliko god film dodirivao određene društvene teme i komentare – „ljudi su prirodno brutalna stvorenja, koja se mora istrenirati da budu civilizirani“ – nikada ih ne uspijeva do kraja prožvakati, niti verbalna borba između četiri lika dovodi do nečega većeg. Povrh toga, kraj filma veoma je mlak. Unatoč tome, ako volite karakterne filmove i satiričan humor, slobodno dajte šansu ovom filmu – neće vas razočarati.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Komedije Drame Kriminalistički Trileri Preporuke Romantični Horori
Sortiraj