Menu

Burried (2010)

Paul je Amerikanac koji radi kao vozač kamiona u Iraku. Nakon napada grupe Iračana, on se budi u lijesu, zakopan ispod zemlje. Samo s upaljačem i mobilnim telefonom utrkuje se protiv vremena da izbjegne ovu klaustrofobičnu smrtnu zamku.

  Ocjena

 Živ zakopan
(2010) on IMDb

  Trajanje

1h 35 min

  Zemlja / jezik

Španjolska, SAD, Francuska / engleski

  Klasifikacija

  Režija

Rodrigo Cortés

  Scenarij

Chris Sparling

  Produkcija

Rodrigo Cortés
Tom Drumm
Adrián Guerra
Ken Hirsh
Oriol Maymó
Alejandro Miranda
Miguel Nadal
Víctor Reyes
Peter Safran

  Glazba

Víctor Reyes

  Kinematografija

Eduard Grau
  Sinopsis

Probudivši se u mrkloj tami, Paul Conroy, američki vozač kamiona na ruti po Iraku u 2006.g pokako svhaća da je zarobljen u drvenom lijesu, živ zakopan. Sa svojim upaljačem uspjeva vidjeti u kakvoj zamci se nalazi, te brzo shvaća da mu nije preostalo još mnogo kisika. U lijesu pronađe funkcionalan mobitel, pomoću kojeg kontaktira vanjski svijet. No vanjski svijet baš i nije u stanju pronaći čovjeka zakopanog usred iračke pustinje. Paul se mora osloniti na svoju jedinu preostalu opciju – samoga sebe.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Ryan Reynolds Paul Conroy
José Luis García Pérez Jabir
Robert Paterson Dan Brenner
Stephen Tobolowsky Alan Davenport
Samantha Mathis Linda Conroy
Ivana Miño Pamela Lutti
Warner Loughlin Maryanne Conroy/Donna Mitchell/Rebecca Browning
Erik Palladino Special Agent Harris
Kali Rocha 911 Operator
Chris William Martin State Department Rep.
  Recenzija

Smjestiti svoj film u potpunosti u jednu prostoriju znači preuzeti rizik da će film biti vizualno dosadan. Kako izbjeći dosadu kada postoji veoma limitiran broj kadrova iz kojih se može snimati? Najčešće pomoću dobre priče, dijaloga i likova. No, kada redatelj uspije održati film interesantnim unatoč klaustrofobiji, to je uistinu veliki uspjeh.

Stoga treba odati ogromnu počast španjolskom redatelju Rodrigu Cortésu, čiji je drugi film po redu, „Buried“, u potpunosti smješten u lijesu – najmanjoj mogućoj filmskoj lokaciji koju možete zamisliti. No, Cortés i njegovi suradnici uspjeli su pronaći mnogo različitih načina sa održati svježinu ovog filma, bez da ga podvrgnu trikovima. Ovdje se radi o vrhunskom tehničkom umijeću. U lijesu se nalazi Ryan Reynolds, više-manje jedini lik u filmu koji zaslužuje ogromne pohvale za to što nas održava zainteresiranima kroz cijelo trajanje filma. On glumi Paula Conroya, američkog vozača kamiona koji se odjednom probudi u lijesu. Sa sobom ima upaljač, olovku, i mobitel kojeg su mu ostavili njegovi otmičari.

I to je više-manje cijela priča. Ne bi bilo fer spominjati ništa drugo, jer bismo vam pokvarili film, no možemo reći kako stvari teku veoma realno. Ako možete prihvatiti da mobitel dobiva kvalitetan signal pod zemljom i da ima neograničenu količinu kisika, sve ostalo je prilično realno i prizemljeno. No, da li je to loše ili dobro, ovisi o vašem gledištu. Cijenimo činjenicu da je film htio na logičan način prikazati situaciju živog zakopanog čovjeka, no dio nas pita se da li bi film bio zanimljiviji da je ubačeno nešto više imaginativno, odnosno manje realistično.

Tehnički dijelovi filma su odlični – kadrovi snimanja, osvjetljenje, režija, glazba – sve to doprinosi energiji i napetosti filmu koji je mogao biti 90 minuta čiste dosade. Reynolds odlično prikazuje frustraciju, strah i ljutnju u situaciji u kojoj se nalazi, te nas drži uz sebe kroz cijelo trajanje filma. Vjerojatno nikada niste pogledali ovakav film, a iako možda nije spektakularno remek-djelo, uistinu je veoma dobar pokušaj.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Akcije Avanture Drame Trileri Ratni Romantični Komedije Horori Kriminalistički
Sortiraj