Menu

Biser Bojane (2017)

Đorđe Popović (Slaven Došlo), mladi liječnik iz Beograda, dobiva anonimni poziv da upozna svog oca.

  U kinima

Srbija16.02.2017.

  Ocjena

 Biser Bojane
(2017) on IMDb

  Trajanje

  Zemlja / jezik

Srbija / srpski

  Klasifikacija

  Režija

Milan Karadžić

  Scenarij

Bojana Babić
Vladimir Đurđević
Milan Karadžić
Stevan Koprivica

  Produkcija

Dragan Đurković
  Sinopsis

Đorđe Popović (Slaven Došlo) ,mladi liječnik iz Beograda, dobiva anonimni poziv da upozna svog oca. U tom trenutku Đorđe vjeruje da mu je otac mrtav, ali ipak se odluči upustiti u potragu za vlastitim identitetom. On odlazi u Crnu Goru i usput upoznaje Lolu (Vanju Nenadić) , mladu sportašicu i kćerku policijskog inspektora, koja putuje na Adu Bojanu. Nikola Popović (Mima Karadžić), nakon višegodišnje robije izlazi iz zatvora u Trstu i odlazi na kratko u Crnu Goru, po skrivene dijamante, davno opljačkane u europskim draguljarnicama. Nikolu očekuje “vruć” doček policije i bivših partnera zainteresiraniih za dijamante, spreman je na sve ali ne i na susret sa sinom nakon dvadeset i pet godina. S druge strane, Đorđe, koji očekuje susret sa ocem, ne očekuje da će mu se na ovom putovanju dogoditi ljubav. Nikola se ne snalazi u ulozi oca i želi se što prije vratiti u Trst, svom starom načinu života. Splet događaja, ludost tokom jurnjave za dijamantima, a posebno ljubav prema sinu, će presudno utjecati na to da Nikola ostane na Adi Bojani i započne novi život.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Slaven Došlo Đorđe Popović
Milutin 'Mima' Karadžić Nikola Popović
Vanja Nenadić Lola
Andrija Milošević -
Hristina Popović -
Mira Banjac -
Emir Čatović -
Dubravka Drakić -
Dušan Kovačević -
Miodrag Krstović -
  Recenzija

Redatelj Milan Karadžić i glumac/producent Milutin Karadžić još od početka 2000-ih svako malo publici predstavljaju neki novi zajednički projekt. Najviše se tu radi o TV serijama, no ima i ponešto dugometražnih filmova – “Biser Bojane” treći je među njima, a njegova radnja, kao što i sami naslov sugerira, odvija se na crnogorskoj turističkoj atrakciji Adi Bojani.

Što se tiče glumaca i uloga, tu nema nekih posebnih iznenađenja. Milutin Karadžić glumi istu ulogu koju je glumio i u svim svojim dosadašnjim filmovima – tko ga je volio gledati u njima, voljet će ga gledati i ovdje. Dvoje glumaca koji su briljirali u “Jeseni Samuraja”, ovoga puta su bili prilično slabi – Andrija Milošević prenemaže se sa svojom glumom te ga je uistinu naporno gledati, dok je Hristini Popović pripala veoma loše napisana uloga koja nikako ne priliči glumici njenog kalibra.

Da je ovaj film imao nešto bolji scenarij, mogao je bez problema uvelike podignuti kvalitetu filma, no nije realno od Karaždića očekivati da pomiče granice i izaziva kontroverze. Da se razumijemo, scenarij je prilično funkcionalan, ali odlikuje ga tzv. “rastresita dramaturgija” – scene se nižu jedna za drugom bez nekog posebnog dubljeg smisla, sve do samog finala filma koje ne donosi apsolutno nikakvo iznenađnje. Dakle, gledajući ovaj film činit će vam se kao da gledate neku subotnju TV seriju. Fotografija Milana Tvrdišića uglavnom uspješno bilježi crnogorkse ljepote, a dosta scena snimano je uz pomoć drona, što je uvelike doprinjelo atraktivnosti filma. Dakle, sa produkcijske strane, film je odlično izveden, no nažalost m nedostaje nešto bolji scenarij i glumci koji bi ga podigli na neki viši nivo.

Sa skoro 220 tisuća gledatelja, “Gorčilo”, prošli film Milana Karadžića, bio je najgledaniji srpski film u kinima na teritoriju Srbije i Crne Gore u 2015. godini. Hoće li se ovaj film uspjeti približiti tom uspjehu, tek ćemo vidjeti, no potencijal definitivno postoji. “Biser Bojane” se u trenutnoj ponudi sprskih filmova, iako ne bez mana, uistinu izdvaja kao najzaokruženiji, a možda i najbolji. No, veoma brzo u kina dolazi i novi Kusturičin film “Na mlečnom putu” koji će zasigurno također dominirati kinima, stoga “Bojanu” očekauje borba za svaku kartu.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Akcije Komedije Avanture Animirani Drame Sinkronizirani crtići Trileri Kriminalistički
Sortiraj