Menu

Argo (2012)

Radnja se zbiva 1980. u Iranu u kojemu vlada revolucija. Kanadski CIA pokušava izbaviti iz zemlje 6 odbjeglih Američkih diplomata iz Irana.

  Ocjena

 Argo
(2012) on IMDb

  Trajanje

2h 0 min

  Zemlja / jezik

SAD / Engleski

  Klasifikacija

  Redatelj

Ben Affleck

  Scenarij

Chris Terrio
Tony Mendez
Joshuah Bearman

  Produkcija

Ben Affleck
Chris Brigham
Chay Carter
George Clooney
Tim Headington
Amy Herman
Grant Heslov
Graham King
David Klawans
Alex Sutherland
Nina Wolarsky

  Glazba

Alexandre Desplat

  Kinematografija

Rodrigo Prieto
  Sinopsis

Temeljen na istinitim događajima, film Argo prikazuje događaje koji su se odvijali u opasnoj tajnoj operaciji spašavanja šestorice Amerikanaca, koja se odvijala iza kulise Iranske talačke krize i za čiju istinu svijet nije saznao desetljećima. 04.11.1979.g. u samom vrhu Iranske revolucije, militanti su napali veleposlanstvo SAD-a u Tehranu i oteli 52 Amerikanaca. No, usred tog kaosa, šestero taoca uspjelo je pobjeći i naći utočište u kući kanadskog veleposlanika. Znajući da je pitanje vremena kada će njih šestero razotkriti i pogubiti, CIA specijalist za izlačenje taoca, Tony Mendez (Ben Affleck), smisli riskantan plan njihovog izvlačenja iz države. Plan tako nevjerojatan, da se može vidjeti samo na filmu.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Ben Affleck Tony Mendez
Bryan Cranston Jack O'Donnell
Alan Arkin Lester Siegel
John Goodman John Chambers
Victor Garber Ken Taylor
Tate Donovan Bob Anders
Clea DuVall Cora Lijek
Scoot McNairy Joe Stafford
Rory Cochrane Lee Schatz
Christopher Denham Mark Lijek
  Recenzija

Kada pričamo o ludim planovima, postoji linija između „Dovoljno lud da uspije“ i „Toliko lud da neće uspjeti“. Ta linija je do maksimuma istražena u ovom veoma zabavnom i stimulativnom filmu, kojeg je režirao Ben Affleck i koji priča prču o tome kako je CIA scenirala lažno snimanje filma kako bi izvukla taoce iz talaške krize. Objektivno, to je bila loša ideja, no kako kaže jedan od likova iz filma: „Ovo je najbolja ideja koju smo ikad smislili.“

Bazirajući se na članak iz časopisa i knjigu Tonyja Mendeza, „Argov“ scenarij je veoma učinkovit. Film traje dva sata i iznimno je fokusiran na priču, no istovremeno i dovoljno napunjen informacijama o njegovih mnogo, mnogo likova, kako bismo mogli biti zainteresirani za njih. Pouzdani glumci poput Bryana Cranstona, Kylea Chandlera, Boba Guntona i Philipa Bakera Halla, glume razne CIA i američke službenike, te svi odlično odrađuju svoj posao.

Film je također dobar u mijenjanju svojih tonova, jer od ozbiljne političke drame, negdje oko sredine filma, postaje lagana humoristična parodija, koja sadrži mnogo internih hollywoodskih referenci i šala. Nakon tog dijela, „Argo“ u tren oka ponovno mijenja ton i postaje nabijeni i napeti triler. Ako ste mislili da Afflecku možda ne ide režiranje nakon filmova „Gone Baby Gone“ i „The Town“, nakon što pogledate ovaj film, definitivno ćete promjeniti svoje mišljenje.

On posjeduje oko za povijesne i lokacijske detalje, te veoma uspješno navodi ovu kompliciranu priču, pun samopouzdanja i sigurnosti koju inače posjeduju redatelji koji su režirali mnogo više filmova od njega. Ovo je odrastao, napet film, koji ima i svoju dozu smijeha, te je naposlijetku, najbitnije, i veoma kvalitetan.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Drame Trileri Kriminalistički Serije Akcije Romantični Fantazije
Sortiraj