Menu

With Open Arms (2017)

Philippe de Chauveron, francuski redatelj komedijskog megahita “Ta luda vjenčanja” donosi nam novu ludu komediju koja u sebi sadrži neke prilično aktualne teme.

  U kinima

Hrvatska03.08.2017.
Bosna i Hercegovina03.08.2017.

  Ocjena

 Širom raširenih ruku
(2017) on IMDb

  Trajanje

1h 32min

  Zemlja / jezik

Francuska, Belgija / francuski, engleski

  Klasifikacija

  Režija

Philippe de Chauveron

  Scenarij

Guy Laurent
Marc de Chauveron
Philippe de Chauveron

  Produkcija

Christian Clavier
Serge de Poucques
Thierry Desmichelle
Syvain Goldberg
Remi Jimenez
Nadia Khamlichi
Patrice Ledoux
Adrian Politowski
Marc Vade
Gilles Waterkeyn

  Glazba

Herve Rakotofiringa

  Kinematografija

Philippe Guibert
  Sinopsis

Jean-Etienne Fougerole intelektualni je boem koji je upravo izdao svoj novi roman “Širom raširenih ruku” u kojem poziva sve najbogatije ljude da pomognu i udome one kojima je pomoć najpotrebnija. Dok promovira svoj roman tokom debate na televiziji, njegov protivnik kritizira ga što i sam ne radi ono što propovijeda. Kako ne bi bio diskreditiran, Jean-Etienne prihvati izazov, te mu već iduće noći u njegov dom dospije romska obitelj, a sada se s njima mora snaći kako god zna i umije.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Christian Clavier Jean-Etienne Fougerole
Ary Abittan Babik
Elsa Zylberstein Daphne Fougerole
Cyril Lecomte Erwan Berruto
Nanou Garcia Isabelle Cheroy
Oscar Berthe Lionel Fougerole
Mirela Nicolau Simza
Ioana Visalon Somerta
Nikita Dragomir Lulughia
Marian Samu Piti
  Recenzija

Izgleda da je rasizam postao popularan u komedijama koje potječu iz Francuske, a ovaj film samo je najnoviji u dugačkom nizu ovih djela o kulturnom sudaranju bijelih Francuza i drugih rasa, kultura i vjera. U ovom novom filmu redatelja Philippea de Chauverona, koji nam je donio jedan od najvećih lokalnih hitova posljednjih nekoliko godina, “Ta luda vjenčanja”, francuski celebrity promovira svoju novu knjigu u kojoj propovijeda otvorenost prema drugima, te biva prisiljen i sam držati se svojih propovjedi, što mu u kuću dovede obitelj Roma. Ne morate ni pogađati što se dalje zbiva, samo ćemo vam reći da vas naposlijetku čeka jedno veliko i glasno romsko vjenčanje.

Ipak, izgleda da je i francuska publika polako oglušila na ovakve filmove, pošto film trenutno ima manje od 700,000 kupljenih ulaznica (za usporedbu, “Vjenčanja” su u istom periodu imala 3.5 milijuna prodanih karata). Ipak, u trenutku kada se Europa, a pogotovo Francuska, bori sa imigrantskom krizom i sve većom netrpeljivosti među rasama, ovaj film naprosto je neodgovoran. Baš kao i u prijašnjim Chauveronovim filmovima, i ovaj želi imati i ovce i novce. Romski likovi prikazani su poput nekih neandertalaca sa iskrivljenim zubima, lošim navikama i još pregršt ostalih uvreda, a i njihove karakterne osobine srozane su na ono najgore.

No, čak i da zažmirimo na jedno oko i zaboravimo sve u vezi rasizma i ksenofobije koju promovira ovaj film, on i dalje ne bi bio bog zna što. Gluma je raznolika, no glumci jednostavno nisu na istim valnim duljinama – Zylberstein je očito na nekom potpuno drugom planetu u odnosu na Claviera, a Berthe je toliko zapostavljen da se uopće ne doima kao sinom svojih roditelja. Ženski likovi potpuno su jednodimenzionalni i njihovo ponašanje nema apsolutno nikakvog smisla. Uz sve to tu je i potreba za ofucanim “happy endom” što svu prijašnju netrpeljivost među likovima čini prilično čudnom – je li poruka da su Romi prljavi i lijeni, no znaju kako napraviti dobru zabavu, dobro sviraju glazbu, pa ih se zbog toga isplati oženiti?

De Chauveron nikada u potpunosti ne istražuje temu rasizma i ksenofobije, na bilo kakav konkretan način. Umjesto toga, on se nada samo postići da se koji gledatelj nasmije na najniže moguće fore, koristeći se pritom klišejima i generalizacijama koje su upravo ono iz čega potiče rasizam i netrpeljivost među ljudima. U konačnici, osim što je počinio najvećih grijeh svih komedija – nije nimalo smiješan – ovaj film je također i veoma neprikladan za današnje vrijeme. Ukoliko iz nekog razloga volite rasističke fore, slobodno ga pogledajte, no svi oni kojima je dosta takvog razmišljanja neka pronađu nešto drugo.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Akcije Komedije Avanture Animirani Drame Sinkronizirani crtići
Sortiraj