Menu

Lady Bird (2017)

2002. godine, umjetnički nastrojena 17-godišnjakinja polako sazrijeva u odraslu osobu u svom gradu Sacramentu, u Kaliforniji.

  U kinima

  Ocjena

Lady Bird (2017) on IMDb

  Trajanje

1h 34min

  Zemlja / jezik

SAD / engleski, francuski, latinski

  Klasifikacija

  Režija

Greta Gerwig

  Scenarij

Greta Gerwig

  Produkcija

Eli Bush
Evelyn O’Neill
Scott Rudin
Jason Sack
Alex G. Scott
Lila Yacoub

  Glazba

Jon Brion

  Kinematografija

Sam Levy
  Sinopsis

Greta Gerwig pokazuje se hrabrim glasom kinematografije sa svojim redateljskim debijem “Lady Bird”, u kojem uspijeva sljubiti humor i patetiku koja se nalazi u odnosu majke i njene kćeri tinejdžerice. Christine “Lady Bird” McPherson (Saoirse Ronan) uzaludno odbija postati ista kao svoja luckasta, glasna i snažna majka (Laurie Metcalf), medicinska sestra koja neprestano radi kako bi održala svoju obitelj na okupu nakon što je glava obitelji izgubio svoj posao. Smješten u Sacramentu tokom 2002. godine, usred rapidnih izmjena u ekonomiji SAD-a, ovaj film emotivan je pogled na veze koje nas oblikuju, vjerovanja koja nas definiraju i nemjerivu ljubav koju zovemo domom.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Saoirse Ronan Lady Bird McPherson
Laurie Metcalf Marion McPherson
Tracy Letts Larry McPherson
Lucas Hedges Danny O'Neill
Timothee Chalamet Kyle Scheible
Beanine Feldstein Julie Steffans
Lois Smith Sister Sarah Joan
Stephen Henderson Father Leviatch
Odeya Rush Jenna Walton
Jordan Rodrigues Miguel McPherson
  Recenzija

Pravila za tinejdžerice mnogo su drugačija od onih za tinejdžere, posebice u filmovima. Ukoliko je riječ o protagonistici, ona mora postati boljom osobom tokom trajanja filma, ili se barem malo promjeniti nabolje. Titularna junakinja ovog filma jedna je od onih mladih žena koje znaju što žele, no trebaju pronaći način kako doći do toga – a scenaristica i redateljica Greta Gerwig vraški se dobro potrudila da njena junakinja do onoga što želi dođe na najiskreniji mogući način.

“Lady Bird” nam dolazi u pomalo čudno vrijeme za karijeru 23-godišnju glumicu Saoirse Ronan – ona je već glumila mladu, nezavisnu ženu u “Brooklynu”, a za tu ulogu je dobila i nominaciju za Oskara, dok je ovog puta degradirana na tinejdžerku koja mora poštivati svoje roditelje. Lady Bird je izuzetno tvrdoglav lik, a Ronan njene grube rubove ublažava svojom delikatnom nesigurnošću. U svakom slučaju, ovo je veoma uvjerljiva tinejdžerka koja živi po svojim uvjetima, te nije prisutna samo da ugodi nekom drugom liku. Scenarij također pokazuje veliku ljubav prema Sacramentu i dobro je upoznat sa time što su tinejdžeri voljeli davne 2002. godine.

Film također nije pokušao natrpati previše toga u svoju priču, koja se sastoji od jednostavnog perioda od godinu dana. Osim toga, film se nikada ne doima epizodično – kao i svaka tinejdžerica, Lady Bird ima svoje faze, a iako ponekad zaboravlja na svoje prioritete, s njom nije nimalo teško suosjećati, što njen lik čini izuzetno realnim. Gerwig je uistinu dala kvalitetan materijal mladoj glumici, a i sporedni glumci savršeno joj idu u korist, posebice Laurie Metcalf i Tracy Letts koji glume njene roditelje. Ostali tinejdžeri imaju ponešto mesa u svojim ulogama, no jasno je da je Gerwig prioritet stavila na Lady Bird.

Iako je Gerwig već imala iskustva u režiranju, ovo je njen prvi solo film, a prag je postavila tako visoko da nismo sigurni hoće li ga moći nadmašiti. “Lady Bird” je odličan film koji u potpunosti funkcionira – to je film napisan od strane nekoga tko se sjeća kako je to biti tinejdžer i tko razumije da glavni lik može biti težak bez da bude nepopravljiv. Osim toga, film je smiješan, ima značenje koje je lako razumjeti široj pulici i ima uistinu fenomenalan nastup glavne glumice. Sve to znači da ga bez problema možemo preporučiti apsolutno svima, iako je ciljana publika možda ipak malo više ženskog spola.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Akcije Komedije Avanture Animirani Povijesni Drame Biografije Romantični Kriminalistički
Sortiraj