Menu

Based on a True Story (2017)

Spisateljica prolazi kroz težak period nakon izdavanja njene najnovije knjige, nakon što joj u život uđe veoma opsesivna obožavateljica.

  U kinima

  Ocjena

D'après une histoire vraie (2017) on IMDb

  Trajanje

1h 40min

  Zemlja / jezik

Francuska, Belgija, Poljska / francuski

  Klasifikacija

  Režija

Roman Polanski

  Scenarij

Olivier Assayas
Roman Polanski
Delphine de Vigan

  Produkcija

Wassim Beji
Fabrice Delville
Yann Gozlan
Mariusz Lukomski
Wojtek Palys
Christophe Toulemonde
Alain-Gilles Viellevoye

  Glazba

Alexandre Desplat

  Kinematografija

Pawel Edelman
  Sinopsis

Delphine je autorica veoma intimnog romana koji govori o njenoj majci, a koji je postao bestseller. Izmučena od konstantnih potražnji za intervjuima i ranjiva zbog prisjećanja na svoju majku, Delphine ubrzo dobiva nove probleme kada joj počnu stizati anonimna pisma koja ju optužuju da je svoju obitelj pretvorila u izvor tračeva. No, nedugo nakon toga upoznaje Elle, mladu i privlačnu djevojku, koja je osim toga veoma inteligentna i intuitivna. Elle razumije Delphine bolje nego itko drugi, stoga Delphine ubrzo postane veoma vezana za nju. No, kada one stupe u vezu i Elle se useli u njen dom, stvari odjednom postaju veoma izopačene.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Emmanuelle Seigner Delphine Dayrieux
Eva Green Elle
Vincent Perez Francois
Dominique Pinon Raymond
Camille Chamoux Oriane
Brigitte Rouan La documentaliste
Josee Dayan Karina
Noemie Lvovsky La Commissaire
Leonello Brandolini L'editeur
Elisabeth Quin La journaliste
  Recenzija

Napisan po romanu prije svega namijenjenom ženama, ovaj psihološki melo-triler je uvrnut, no veoma zabavan film sa preokretom koji bi se slobodno mogao nazvati post-modernim. Kako god da bilo, film je pun odličnih glumaca na čelu sa Evom Green kojoj je ovo definitivno jedan od najboljih nastupa. Uz nju tu je i Polanskijeva poznata muza Emmanuelle Seigner, koja glumi autoricu u potrazi za inspiracijom, no ono što pronalazi mnogo je više od onoga što može podnijeti.

Od iznimne važnosti za uspijeh filma jest činjenica da je uloga Elle kao skrojena za različite nijanse persona Eve Green – u jednom trenutku ona je misteriozna i šarmantna, a u drugom zla i zavodljiva, dok na kraju postaje potpuno luda. Odnos između nje i Delphine također drastično varira tokom filma – njih dvije nekad su prijateljice, nekad se tu pojave i trenuci strasti, a imamo i trenutaka kada Elle kori Delphine dok sjedi u dječjoj sobi njene djece i igra se sa slikovnicama. Seigner je tu također ključna, doimajući se dezorijentirano, no naposlijetku i ona postaje okrutna, kada shvati da pisci nekad trebaju prožeti izvor svoje inspiracije.

Assayasov scenarij ima sve bitne trenutke koje možete očekivati u ovakvom filmu koji je zapravo kolekcija najboljih hitova određenog žanra – on je cijelo vrijeme elegantan u svom dijalogu, no rijetko kada dopušta si da izađe iz svojih gabarita. Tu i tamo dobivamo pokoji trenutak apsolutnog ludila, no većinom je riječ o prilično suzdržanoj priči. Assayas, koji je u “Personal Shopperu” pretvorio digitalnu komunikaciju u zastrašujuće sredstvo za izgradnju napetosti, bez sumnje je uživao u sceni videopoziva koja se nalazi u ovom filmu, a koju je Polanski odradio na uistinu vrhunski način.

U konačnici, najbolji element ovog filma vjerojatno je činjenica da, kada maknete njegove površinske slojeve, on pruža iznenađujuće kvalitetan prikaz stvaranja novog prijateljstva te koliko tako nešto može biti traumatično. Prijateljstvo kakvo je Delphine iznenada dobila, te koje joj je preokrenulo život naopačke, zasigurno je prilično dezorijentirajuće, te se vrlo lako staviti u njenu kožu – većina ljudi mnogo se više oslanja na prijateljstvo nego na ljubav, a to ponekad zna biti veoma opasno. U svakom slučaju, ovo je definitvno film kojeg možemo preporučiti svima onima koji vole dobru dozu napetosti u filmovima.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Akcije Komedije Avanture Animirani Povijesni Drame Biografije Romantični Kriminalistički
Sortiraj